020 - 262 1630

Beroepskeuzetest, welke baan past bij mij?

woensdag 15 september 2021

Sommigen van ons voelen zich al op jonge leeftijd aangetrokken tot specifieke loopbaantrajecten. Voor anderen kan het kiezen van een carrière een iets complexere zaak zijn. Een beroepskeuzetest kan je helpen bij het kiezen van de juiste opleiding voor jouw carrière.

Het enorme aantal verschillende opties in beroepen en opleidingen kan overweldigend zijn, waarbij de angst om de verkeerde carrièrekeuze te maken heel reëel is. Deze diversiteit betekent ook dat de kans groot is dat er voor iedereen een ideale baan is. Het is gewoon een kwestie van het juiste carrière pad bepalen en de eerste stap te zetten.

De eerste stap is het maken van een goede beroepentest. Een kinder-beroepskeuzetest, beroepskeuzetest mbo, hbo of beroepskeuzetest universiteit. Waarom is een studie- en beroepskeuzetest van belang en voor wie is deze bedoeld? We gaan hier dieper op in.

Waarom een beroepskeuzetest?

Waarom een beroepskeuzetest maken? Een studie- en beroepskeuzetest helpt je de juiste richting in je carrière te kiezen die bij je past. Dit kan zijn wanneer je al aan het werk bent, maar ook als je twijfelt over welke studie of opleiding je moet volgen. De beste beroepskeuzetest geeft je inzicht in wie je bent, wat je interesses zijn, waar je kwaliteiten en competenties liggen.

Een goede beroepentest of beroepskeuzetest is een test die je kan afleggen, zodat je meer inzicht krijgt in jouw ambities en loopbaan. Op de arbeidsmarkt is een grote diversiteit aan functies aanwezig. Het is onmogelijk om van alle beroepen precies te weten welke taken en aspecten aan de orde komen. En welke opleiding je daarvoor moet kiezen.

Daardoor kan het lastig zijn om te kiezen welk beroep voor jou geschikt is of welke functies en werkzaamheden bij jouw profiel aansluiten. Een goede studie en beroepskeuzetest biedt daarbij absoluut uitkomst.

Voor wie is een beroepskeuzetest geschikt?

Een beroepskeuzetest is geschikt voor iedereen. Dit start al vanaf de basisschool, waar een beroepskeuzetest voor kinderen wordt afgelegd. Dit is om duidelijkheid te krijgen waar de interessegebieden van de leerling liggen. Deze interesses zijn namelijk belangrijk voor het bepalen van een opleidingsrichting. Over het algemeen is het van belang om een opleiding te volgen die aansluit bij je interesse.

Daarnaast wordt op het voortgezet onderwijs zeer regelmatig gebruik gemaakt van een beroepentest mbo en beroepskeuzetest hbo. Op deze leeftijd zijn de kinderen als iets ouder en weten ze vaak beter aan te geven wat ze leuk vinden en wat niet. Er kan nog concreter worden gekeken naar de interessegebieden van de leerling.

Een beroepskeuzetest is niet enkel en alleen voor leerlingen die een opleiding moeten kiezen na de middelbare school of voor een universiteit. Ook in het bedrijfsleven worden veel testen afgenomen om de loopbaan van een werknemer in kaart te brengen.

Voor werkzoekenden die een carrièreswitch willen maken is een beroepskeuzetest een ware uitkomst. De uitgebreide vragen die gesteld worden in de beroepentest geven duidelijkheid over waar je interesses, competenties en wensen op de arbeidsmarkt liggen. De uitkomst kan soms verrassend zijn.

Welke baan past bij mij?

Om te bepalen welke baan het beste bij je past is een beroepskeuzetest een eerste middel. Daarnaast is het ook raadzaam om met vrienden, collega’s en familieleden te praten die jou kennen. Ze kunnen je inzichten over jezelf geven waarvan jij je wellicht niet bewust bent. Wees ook niet bang om naar je zwakke punten te vragen.

Bedenk daarnaast hoe je graag wilt werken. Vind je het leuk om deel uit te maken van een team of ben je meer een eenzame wolf? Wil je een kantoorbaan of in het veld werken? Wil je een carrière in de publieke belangstelling of juist achter de schermen van belang zijn?

Bij het kiezen van een carrière pad zijn je interesses een belangrijke bepalende factor. Een baan waarin je uitblinkt, maar waarin je niet geïnteresseerd bent kan je een onvervuld gevoel geven.

Tot slot, wat zijn je carrièredoelen? Wees eerlijk tegen jezelf in plaats van standaard antwoorden hierop te geven. Sommige van carrièredoelen kunnen betrekking hebben op een bredere impact. Bijvoorbeeld om deel te nemen aan maatschappelijke dienstverlening of om bij te dragen aan wetenschappelijke vooruitgang.

Ze kunnen betrekking hebben op je status, zoals senior manager worden in een beursgenoteerd bedrijf of diepgaande expertise op een bepaald gebied cultiveren. Misschien wil je op politiek gebied een bijdrage leveren of gewoon een goed salaris verdienen.

Professionele beroepskeuzetest

Met behulp van The Bridge Career, een professionele beroepskeuzetest, ontdek je welk beroep of opleiding het beste bij je aansluit. Met 321 vragen is de beroepskeuzetest van The Bridge Career omvangrijk. Het is daarom belangrijk dat je hier de tijd voor neemt.

Alleen op deze manier komen we erachter waar jouw interesses liggen en kunnen we je een goed advies geven. Je ontvangt van ons een uitgebreid rapport met daarin van hoog naar laag de passende opleidingen en beroepen aangegeven.

Daarnaast staan in het rapport ook je scores op acht loopbaanankers. Dit zijn zaken die jij belangrijk vindt in je opleiding of (toekomstige) baan. Wil je meer informatie ontvangen over onze online beroepskeuzetest, assessment of een test bestellen? Neem dan contact op met TestGroup.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Ability Suite geeft ons inzicht in zaken die we zelf misschien over het hoofd hebben gezien en het helpt ons de diversiteit binnen onze organisatie te stimuleren.”

Janine Mulder

Kwink Groep