020 - 262 1630

Big Five test | Big 5 test

woensdag 24 november 2021

Een van de meest gebruikte modellen om iemands persoonlijkheid mee te beschrijven is het Big Five persoonlijkheidsmodel. Omdat er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het Big Five-model en manieren om hierop te testen is een Big Five Persoonlijkheidstest erg betrouwbaar en valide. Een goed uitgevoerde Big 5 test geeft een helder beeld van iemands persoonlijkheid. Vanwege de hoge betrouwbaarheid van de Big Five test is het een belangrijk instrument voor hr-professionals geworden. Het wordt veelvuldig gebruikt voor de selectie en ontwikkeling van medewerkers.

Het Big Five persoonlijkheidsmodel is niet zomaar een model dat door één iemand verzonnen is. De moderne persoonlijkheidstest op basis van de Big Five rust op een stevig fundament waarin het werk van Jung, Meyers-Briggs en andere onderzoekers samenkomt. Een traditionele Big Five test is een persoonlijkheidstest die mensen beschrijft op vijf dimensies, te weten extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid. De Big Five test waar TestGroup mee werkt is The Bridge Personality test. Het mooie van deze test is dat de rapportage net even wat meer diepgang biedt dan een traditionele persoonlijkheid test. Daardoor kom je met één vragenlijst veel meer te weten.

big five test - big 5 test

Hoe betrouwbaar is de Big Five test voor selectievraagstukken?

Het nemen van selectiebeslissingen is niet eenvoudig. Als het gaat om te bepalen of een medewerker voor promotie in aanmerking komt kun je veel informatie uit het personeelsdossier halen. Maar zelfs dan weet je alleen hoe goed iemand is in zijn huidige baan. Het is nog lang niet zeker of de medewerker ook een trapje hoger goed uit de verf komt. En als je een externe kandidaat wilt aannemen heb je nog minder kennis om je besluit op te baseren.

TestGroup geeft je de informatie die je zo hard nodig hebt. We werken nauw samen met verschillende Nederlandse en internationale universiteiten om de validiteit en betrouwbaarheid van onze persoonlijkheidstests te garanderen. Die samenwerking resulteert niet alleen in online tests van topkwaliteit, maar ook in gepubliceerde wetenschappelijke artikelen. We zijn uitgegroeid tot erkend expert op het gebied van online persoonlijkheidstests.

Grote namen als BP, AirFrance/KLM en Mercedes Benz hebben ons hun vertrouwen gegeven en varen bij hun hr-beslissingen op onze rapportages. Dat zij, samen met ruim 5000 recruiters, hr-professionals en coaches, elk jaar ruim 250.000 medewerkers en kandidaten testen laat zien dat onze Big Five Test niet zomaar een testje is. Het is een serieus stuk gereedschap dat elke hr-professional in zijn of haar professionele rugzakje zou moeten hebben.

Voor wie is deze online Big 5 test?

Hoewel de Big 5 test veel inzicht in je eigen persoonlijkheid geeft, is de persoonlijkheidstest van TestGroup alleen beschikbaar voor bedrijven, organisaties en overheden die een persoonlijkheidstest willen inzetten voor werving- en selectievragen, of voor ontwikkelgesprekken. De Big Five test is ontworpen met het oog op de praktijk. Het rapport geeft, meer nog dan diploma’s, aan hoe succesvol een kandidaat in een nieuwe rol zal zijn. Geen abstracte beschrijvingen, maar een echte voorspelling van gedrag.

Big 5 test bestellen

  • Je kunt hier voor je kandidaat of medewerker een Big Five test bestellen;
  • Alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties;
  • Wij zetten de test binnen 30 minuten klaar;
  • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar;
  • Indien gewenst kun je na afloop met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan;
  • Tarieven v.a. € 110,-;
  • Grote afname? Kies dan voor een voordelig abonnement;
  • Geen verplichte training nodig.

Kan een Big Five test online worden afgenomen?

Je denkt misschien dat een goede persoonlijkheidstest alleen mogelijk is wanneer je een kandidaat een hele dag (of langer) door psychologen laat onderzoeken. Rond de eeuwwisseling, nog niet eens zo lang geleden, was dat inderdaad zo. Inmiddels kun je de Big Five test ook online laten uitvoeren.

The Bridge Personality Test is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers. Het is dus een kwalitatief hoogstaande en wetenschappelijke test.

De test is in meer dan 20 talen beschikbaar en kan overal ter wereld worden uitgevoerd.

Sociaal wenselijk antwoorden is er niet meer bij

De online Big Five test van TestGroup heeft nóg een groot voordeel. De goed doordachte vragenlijst meet namelijk niet alleen hoe de persoonlijkheid van de deelnemer is opgebouwd, maar controleert ook op interne consistentie. Soms heeft een kandidaat de neiging om het “juiste” antwoord te willen geven.

De persoonlijkheidstest van TestGroup gebruikt Normatief-Ipsatief split technologie. Een ingewikkeld begrip, dat verwijst naar een slimme technologie om valsspelen te voorkomen. De test schotelt kandidaten stellingen voor waarbij een antwoord moet worden gegeven op een schaal van 1 tot 9 (normatieve stellingen) evenals vragen waarbij termen worden gerangschikt (ipsatieve stellingen). Ingebouwde algoritmes analyseren de antwoorden en herkennen direct wanneer je kandidaat sociaal wenselijke antwoorden probeert te geven, of de testuitslag in het eigen voordeel probeert te beïnvloeden.

Vervolgens worden de vragen in de test aangepast, zodat de uitkomsten alsnog betrouwbaar en valide zijn. In het testrapport wordt duidelijk bij welke onderdelen de kandidaat heeft getwijfeld of sociaal wenselijk heeft willen antwoorden.

De rapportage die je nodig hebt

De Big Five test levert een schat aan informatie op. Maar soms heb je niet zo heel veel details nodig. Als je een salesmedewerker probeert te selecteren wil je vooral weten of de kandidaat goed is in sales. Als je probeert een persoonlijk ontwikkel plan (POP) voor een bestaande medewerker op te zetten wil je hele andere dingen weten.

Daarom bieden we verschillende rapportages. Het Big Five Rapport is een volledige, maar beknopte, informatiebron. Een voorbeeld van het beknopte Big Five test rapport is hier te bekijken. Wil je toch meer details? Breid de rapportage uit met de 16-persoonlijkheidstypes van Jung.

Ook kun je kiezen uit één van de rapportages die voor een specifiek doel zijn ontwikkeld, zoals het online Sales Assessment of het Teamrapport. Heb je een heel specifieke onderzoeksvraag? Dan kan een test op maat worden gemaakt, met een rapportage die perfect aansluit op jouw informatiebehoefte.

Als je daar behoefte aan hebt, staan onze consultants klaar om je telefonisch te ondersteunen bij het lezen en interpreteren van de rapportage.

De Big Five test in een notendop

Om het bovenstaande samen te vatten: de online Big Five persoonlijkheidstest is een betrouwbare en valide test, die snel klaarstaat om tijd- en plaats onafhankelijk te worden afgenomen. Het is een betaalbare persoonlijkheidstest waar je écht wat aan hebt.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Career maakt het eenvoudig om een passende functie te vinden.”

Jaye Bonnier

Work2Work

Tips & Advies

> Ga naar overzicht