020 - 262 1630

Tien tips voor het invullen van The Bridge Personality persoonlijkheidstest

maandag 25 september 2023

Tien tips voor het invullen van een persoonlijkheidsvragenlijst

Bedrijven zoeken niet alleen mensen met de juiste achtergrond voor een baan, maar ook met de juiste persoonlijkheid. Daarom zullen veel bedrijven je een persoonlijkheidstest laten invullen tijdens de sollicitatie. Dit vinden sommige mensen eng, maar dat is niet nodig. Je kunt immers geen fouten maken, probeer gewoon zo eerlijk mogelijk te zijn.

Wat is een persoonlijkheidstest?

Een persoonlijkheidstest maakt vaak deel uit van een (online) assessment. In veel situaties zal een persoonlijkheidsvragenlijst met het oog op kostenbeheersing digitaal worden afgelegd. Dit is mogelijk omdat tijd bij het beantwoorden geen rol speelt en fraude onverstandig is. Het doel van een persoonlijkheidstest is het verkrijgen van inzicht in jouw persoonlijkheid. Zo wordt een persoonlijkheidstest ook vaak ingezet voor persoonlijke ontwikkeling. Het inzicht in je persoonlijkheid probeert men te verkrijgen door een reeks aan vragen aan jou te stellen. Door veel vragen te stellen tijdens de test, kan men een beter beeld krijgen van jou als persoonlijkheid. Door de vele vragen probeert men te voorkomen dat je sociaal wenselijke antwoorden gaat geven. De consistentie van de antwoorden die je geeft kan ook beter bepaald worden bij een groter aantal vragen tijdens de persoonlijkheidstest. Het grote aantal vragen maakt de analyse van de persoonlijkheid ook de minst spannende test om te maken. Je kunt ook geen juiste of foute antwoorden geven. Wel kun je eerlijke en oneerlijke antwoorden geven.

Voorbeeldrapport van een persoonlijkheidstest

Je kunt hier een voorbeeldrapport van een persoonlijkheidstest bekijken. In dit rapport staan eerst de scores op de 34 Big Five competenties. Deze competenties zijn te matchen met vrijwel elk functieprofiel. Vervolgens wordt het Jung Type van de deelnemer weergegeven. Daarna worden de scores op de 4-kleuren weergegeven in een mooi kleurenwiel. Op de laatste pagina van het rapport staan de scores op 8 veelgebruikte competenties.

Voorbeeldpagina uit het rapport van een persoonlijkheidstest

Hoe kun je je voorbereiden op het invullen van een persoonlijkheidstest?

Dit onderdeel van het online assessment is het enige waarvoor je geen voorbereiding nodig hebt. De bedoeling van de persoonlijkheidstest is om inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid. Dit is van belang voor het bedrijf, maar ook voor jezelf. Je wilt immers ook een goede match zijn met de bedrijfscultuur? Als je te veel moeite doet om je voor te bereiden op de persoonlijkheidstest, dan kan het zijn dat je antwoorden geeft die meer passen bij de kernwaarden van het bedrijf dan bij die van jezelf. In dat geval zou je op papier wel een goede match kunnen zijn, maar in de praktijk zou je mogelijk minder gelukkig zijn in de functie. Kortom, behalve kennis te maken met de inhoud en structuur van de persoonlijkheidstest, hoef je je er niet specifiek voor voor te bereiden. Vaak wordt een specifieke persoonlijkheidstest ingezet, die aansluit bij de functie waarop je solliciteert, zoals een persoonlijkheidstest voor de ICT.

De vragen in een persoonlijkheidstest

Naast het feit dat een persoonlijkheidstest uit veel vragen bestaat, kunnen sommige mensen de vragen als ongemakkelijk beschouwen. De stellingen en antwoorden hierop kunnen dicht bij elkaar liggen, zodat je gedwongen wordt een beslissing te nemen. Er is geen mogelijkheid voor uitleg bij de vragen tijdens de persoonlijkheidstest. Tijdens de analyse van de uitkomsten is er wel ruimte voor verklaring, maar wanneer de resultaten van de persoonlijkheidstest aangeven dat je een introvert persoon bent, kan het moeilijk zijn dit te veranderen. Kandidaten die een persoonlijkheidstest hebben ondergaan, zullen vaak zeggen dat je met de vragen alle kanten op kan antwoorden. Maar dit zorgt er wel voor dat je keuzes moet maken.

Het Big Five model van persoonlijkheid

De meeste persoonlijkheidstesten zijn gebaseerd op de vijf aspecten van het Big Five persoonlijkheidsmodel. Dit noem je een Big Five persoonlijkheidstest. Deze vijf aspecten zijn: 1) extraversie, 2) agreeableness, 3) conscientiousness, 4) neuroticism en 5) intellect/imagination. De meeste vragen in een persoonlijkheidstest zullen betrekking hebben op deze vijf aspecten en men zal jouw persoonlijkheid beoordelen op deze vijf.

Hoe vul je een persoonlijkheidstest in?

Een van de belangrijkste punten bij het maken van een persoonlijkheidstest is om eerlijk te zijn over jezelf. Door eerlijk te antwoorden op de vragen, zul je een betrouwbaar beeld krijgen van jouw persoonlijkheid. Het is wel belangrijk om te bedenken dat dit beeld niet altijd aansluit bij wat een bedrijf zoekt. Houd daarom in je achterhoofd dat je het beste jezelf kunt zijn. Daarnaast is het vanwege de hoeveelheid vragen soms moeilijk om je concentratie vast te houden. Zorg ervoor dat je scherp en alert blijft tijdens het maken van de test. Tot slot is het van belang om te onthouden dat iedereen zijn zwakke punten heeft. Het is daarom belangrijk om eerlijk te zijn over jouw zwakke punten en om te weten hoe je deze zwakke punten kunt verbeteren.

10 tips voor het invullen van een persoonlijkheidstest

  • In de meeste persoonlijkheidsvragenlijsten zal je stellingen moeten beoordelen. Deze stellingen beoordeel je over jezelf (zelfbeoordeling). Probeer zo snel mogelijk te antwoorden en denk er niet teveel over na. Je eerste antwoord is vaak het beste.
  • Pas je antwoorden niet achteraf aan. Bij sommige testen is dat mogelijk, echter omdat je eerste antwoord vaak het beste is, levert dit niet het beste resultaat op.
  • Het is belangrijk om eerlijk te zijn. Je kan wel proberen om je anders voor te doen, maar de meeste testen zijn zo gemaakt dat dit opvalt. Zo maakt een test als The Bridge Personality gebruik van Normative-Ipsative Split Technology®. Hierdoor is het meteen duidelijk waar een kandidaat zich anders voordoet en ook in welke mate. Het bedrijf ziet zo duidelijk waar je eerlijk was in de test en waar niet. Deze persoonlijkheidstest 'sturend' invullen is dus niet mogelijk.
  • Je vult de test waarschijnlijk in tijdens een sollicitatie. Probeer dus tijdens het invullen aan werk te denken en niet aan privé. In je vrije tijd gedraag je je ongetwijfeld anders dan op je werk. Het bedrijf wil je leren kennen met je 'werk-pet' op.
  • Veel mensen proberen 'sociaal wenselijke' antwoorden te geven. Ze kiezen voor die stelling die de beste indruk zal geven. Zo zullen ze bijvoorbeeld eerder kiezen voor de stelling 'Ik ken niemand die zo hard werkt als ik'. Echter, deze stelling meet geen persoonlijkheid maar sociaal wenselijk antwoordgedrag. Bedrijven zullen merken dat je niet eerlijk bent geweest als ze je resultaat zien.
  • Een goede persoonlijkheidsvragenlijst is niet tijdsgebonden. Echter, houd de vaart er lekker in tijdens het invullen, zo krijg je de beste resultaten en loop je niet het risico dat je de test teveel 'sturend' invult.
  • Heb je recent een negatieve ervaring gehad op je werk of privé? Probeer daar niet teveel aan te denken bij het invullen van de test, want dat zal invloed hebben op het resultaat.
  • Persoonlijkheidsvragenlijsten tonen niet aan of je slim of dom bent. Ze geven een beeld van je persoonlijkheid. Bedrijven kunnen zo zien of je liever leiding geeft, samenwerkt of bijvoorbeeld graag met details werkt.
  • Persoonlijkheidsvragenlijsten zijn andere testen dan prestatietesten (op tijd) zoals intelligentietesten of een capaciteitentest. Bij capaciteitentesten zijn er wel goede en slechte antwoorden.
  • Zorg dat je de test in een rustige omgeving invult. Zo kun je je beter concentreren en krijg je een beter beeld van jezelf in het rapport.

Meer informatie over de testen van TestGroup

Wil je meer weten over het gebruik persoonlijkheidstesten in jouw organisatie? Neem dan hier contact op met TestGroup.

Persoonlijkheidstesten bestellen

Wil je persoonlijkheidstesten bestellen voor je kandidaten of medewerkers? Je kunt dit doen via de bestelpagina. Je kunt per deelnemer testen bestellen (losse afname) of een abonnement afsluiten op het Bridge Assessment Platform.

Video: The Bridge Personality

Zoek jij de beste persoonlijkheidstest? Een moderne persoonlijkheidstest die kan zien of je kandidaat eerlijk is geweest tijdens het invullen? Een persoonlijkheidstest die gebruik maakt van zowel de Big Five als de 16 Jung Types en het bekende 4-kleurenmodel?

Welkom bij The Bridge Personality, een moderne, adaptieve persoonlijkheidstest die organisaties echt helpt met recruitment, selectie én de ontwikkeling van medewerkers.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De mensen in ons team zijn tussen de 22 en 40 jaar en zijn veel bezig met persoonlijke ontwikkeling. Zij zien The Bridge Personality echt als een meerwaarde.”

Tessa Bakker - CEO

Ervaring van B. Amsterdam met The Bridge Personality