020 - 262 1630

Uitleg over loopbaantesten, Holland codes en het RIASEC model

maandag 24 oktober 2016

Het RIASEC model bestaat uit de Holland codes. Bekende loopbaantesten, zoals The Bridge Career zijn gebaseerd op deze codes. Deze Holland codes zijn kenmerken van een loopbaan interesse die dr. Holland in de jaren zeventig samenstelde.

Loopbaantesten en het RIASEC model

Mensen die taken uitvoeren die ze leuk vinden hebben plezier in hun werk. Het RIASEC model, van psycholoog John L. Holland, bestaat uit de Holland codes. Deze Holland codes zijn kenmerken van een beroepskeuze interesse die dr. Holland in de jaren zeventig samenstelde. Dr. Holland stelde dat mensen het beste presteren in een werkomgeving die aansluit bij hun voorkeuren. De meeste mensen hebben twee of drie van de Holland kenmerken. Deze twee of drie eigenschappen vormen je “Holland code'' of ''RIASEC code''.

RIASEC is een acroniem (letterwoord) van de eerste letter van de volgende zes persoonlijke kenmerken: Realistic, Investigative, Artistic, Social, Enterprising en Conventional. Volgens Holland kan je iedereen en ook ieder beroep indelen volgens dit RIASEC model. Ben je iemand die hoog scoort op kenmerk SOCIAL, zoek dan een beroep in bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs. De meeste mensen hebben echter een voorkeur voor twee of drie kenmerken. Ook voor de meeste beroepen geldt dat deze worden gekenmerkt door een hoge scoren op twee of drie kenmerken.

Zoek een beroep dat je interessant vindt

Er zijn dingen die je leuk vindt om te doen, los van je werk of de titel van je functie. De sleutel tot het vinden van een loopbaan die je voldoening geeft is het bekijken van beroepen aan de hand van je basis interesses. Zo zou een artistiek (Artistic) type gek worden van hele dagen op kantoor zitten en de boekhouding doen. Een sociaal (Social) persoon kan weer moeite hebben om alleen te werken in een omgeving zonder directe collega's. Om deze reden kunnen loopbaantests of beroepskeuzetests waardevol zijn.

Loopbaantest gebaseerd op de Holland Codes

Het RIASEC model is het meest gebruikte model in de ontwikkeling van loopbaantesten of beroepskeuzetesten. Holland’s model bestaat uit zes persoonlijke kenmerken, de meeste mensen passen in een paar van deze categorieën:

  • Realistic: praktisch, fysiek, concreet, machines en gereedschap;
  • Investigative: analytisch, wetenschappelijk, onderzoekend, denker;
  • Artistic: creatief, origineel, onafhankelijk, inventief, media, grafisch en tekst;
  • Social: coöperatief, ondersteunend, verzorgend, onderwijzend;
  • Enterprising: ondernemende omgevingen, leiderschap, overtuigend, status;
  • Conventional: detailgericht, georganiseerd, geordend.

Zoek je een loopbaantest?

De Bridge Career is de loopbaantest van TestGroup. Deze test maakt gebruik van twee loopbaanmodellen: de RIASEC codes van Holland en de loopbaanankers van Schein. Met deze test krijg je inzicht in je carrière voorkeuren en loopbaanankers. The Bridge Career maakt gebruik van de normative-ipsative split technologie ®, die met succes wordt toegepast in de persoonlijkheidstest van TestGroup: The Bridge Personality. Deze techniek zorgt ervoor dat de test niet te manipuleren is, waardoor je waarheidsgetrouwe informatie krijgt over je carrière voorkeuren.

Voorbeeldrapport van de loopbaantest

  • Download hier een voorbeeldrapport van The Bridge Career (hbo/wo-versie).
  • Download hier een voorbeeldrapport van The Bridge Career (mbo-versie).

Vraag hier meer informatie aan over loopbaantesten:

Wil je meer weten over het gebruik van de The Bridge Career en loopbaantesten? Je kunt hier contact met ons opnemen.

Bestellen

Je kunt The Bridge Career hier bestellen.

Video: The Bridge Career

Met The Bridge Career vind jij de antwoorden op je loopbaanvragen. The Bridge Career is de meest uitgebreide professionele loopbaantest van Nederland en daarbuiten. The Bridge Career onderzoekt je voorkeuren voor alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Dit wordt continu up-to-date gehouden zodat je een beroep kunt kiezen dat van deze tijd is. Er is ook een mbo-versie beschikbaar.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Ability Suite geeft ons inzicht in zaken die we zelf misschien over het hoofd hebben gezien en het helpt ons de diversiteit binnen onze organisatie te stimuleren.”

Janine Mulder

Kwink Groep