020 - 262 1630

Je salesteam versterken? Gebruik een online sales assessment om de beste kandidaat te kiezen

woensdag 05 juni 2024

Verbeter je verkoopstrategieën met het inzichtelijke sales assessment van TestGroup, speciaal ontworpen voor het stimuleren van verkoopsucces.

Sommige mensen denken dat iedereen succesvol kan zijn in sales. Ze hebben het idee dat je weinig meer nodig hebt dan een goed product en een vlotte babbel om elke prospect in een trouwe klant te veranderen. Als hr-professional weet je wel beter. Een kandidaat moet een stevig pakket competenties en talenten meebrengen om de salesprestaties van de organisatie te versterken.

Veel competenties nodig voor succes in sales

Natuurlijk moet de ideale sales-kandidaat over een stevige dosis productkennis kunnen beschikken. Maar belangrijker zijn de sociale competenties. Je sales professional moet geen eindeloze opsomming van producteigenschappen geven, hij of zij (of hen) moet ontdekken waar de klant behoefte aan heeft en hierop inspringen.

Dat betekent dat de ideale kandidaat goed moet kunnen luisteren. Echt luisteren. Je volgende salestopper moet niet alleen horen wat er gezegd wordt, maar ook wat niet gezegd wordt. Tussen de regels doorlezen, inlevingsvermogen en het leggen van een échte verbinding zijn onmisbaar. Daarnaast moet de sales professional geen gebakken lucht verkopen. Een realistische oplossing kunnen bieden en het managen van verwachtingen zijn belangrijk om een langetermijnrelatie met klanten op te kunnen bouwen.

Laat je niet overdonderen

Het vinden van die ene salestijger is een echte uitdaging. Zeker nu, want de arbeidsmarkt is krap. Toch blijft het belangrijk om selectief te zijn. Zelfs als je slechts één kandidaat hebt, is selectie nodig. Een bad hire kost de organisatie namelijk een stuk meer dan het iets langer vacant houden van de functie.

Na een paar sollicitatiegesprekken weet je als het goed is al een stuk meer over de kandidaat. Tijdens de eerste ronde krijg je een gut feeling, terwijl de tweede ronde (met toekomstige collega’s) een dieper inzicht geeft. Maar toch…

Iemand die goed is in sollicitatiegesprekken is niet per se de beste sales professional. Pas als je iemand langer meemaakt kun je echt een goed beeld van diens persoonlijkheid krijgen. Zeker wanneer iemand een vlotte babbel heeft en veel zelfvertrouwen uitstraalt is het makkelijk een beetje overdonderd te raken.

Maar is deze persoon écht zo goed georganiseerd als hij of zij (of hen) beweert? Is het creëren van een fijne werkrelatie werkelijk een aangeboren natuurtalent, of heeft de kandidaat dit een beetje overdreven? Kan de kandidaat de beloftes echt waarmaken?

Snel inzicht in sales competenties

Wat zou het fijn zijn wanneer er een tool bestond waarmee je iemand kunt testen op competenties, talenten en vaardigheden die essentieel zijn voor succes binnen sales.

Dat dachten een aantal hr-professionals ook. Zij zochten de samenwerking met wetenschappers en experts op het gebied van online testen. Het resultaat is het online sales assessment van TestGroup.

Het online sales assessment kan putten uit een rijke wetenschappelijke onderbouwing, maar gaat uit van de praktijk op de werkplek.

Het online assessment gaat uit van de zes stappen van het verkoopproces:

  • Plannen en voorbereiden: Hoe goed is de kandidaat in het analyseren van de markt en het formuleren van SMART-doelen? Kan de kandidaat op basis van zijn productkennis en de marktanalyse een plan opstellen?
  • Contact leggen:  Weet de kandidaat echt contact te leggen? Breekt hij of zij (of hen) het ijs? Durft de kandidaat proactief te netwerken?
  • Behoefte creëren: Weet de kandidaat de unique selling points van het product goed voor het voetlicht te brengen? Lukt het om de behoefte van de klant te koppelen aan de oplossingen die het product kan bieden?
  • Oplossingen presenteren: Slaagt de kandidaat erin de oplossing kort, boeiend en bondig te presenteren? Komt de kandidaat enthousiast over?
  • Closing the deal: Is de kandidaat goed in het onderhandelen over de prijs? Weet hij of zij (of hen) eventuele bezwaren weg te nemen en de deal ook echt te sluiten?
  • Relatiebeheer: Weet de kandidaat de relatie warm te houden, ook als er even geen transactie te verwachten valt? Heeft de sales professional de competenties om nieuwe business leads te identificeren?

Snel en makkelijk antwoord op je vragen over sales talent

Het The Bridge sales assessment van TestGroup is een online test. Dat betekent dat de kandidaat de vragenlijst op een zelfgekozen plaats en tijd kan invullen. Bovendien bevat dit wetenschappelijk ontwikkelde online sales assessment een aantal van de modernste technieken waardoor je écht op de uitkomsten kunt bouwen. Dankzij slimme algoritmes worden de antwoorden direct na inzending vertaald in een salesrapport. Dit rapport geeft overzichtelijk weer hoe de kandidaat in elke fase van het verkoopproces presteert. Ook vertelt het online assessment je iets over de persoonlijkheid. Is deze sales professional een hunter of consultant? Een farmer of een negotiator?

Met The Bridge online sales assessment krijg je betrouwbaar antwoord op al je vragen over je sollicitanten. Je weet precies wie je binnenhaalt en wat je nieuwe salestijger toevoegt aan je team. Snel, makkelijk én tegen een verrassend laag tarief!

Sales assessment bestellen

  • Via de bestelpagina kun je als bedrijf of organisatie eenvoudig een online sales assessment bestellen voor jouw kandidaat of medewerker.
  • Wij zorgen ervoor dat het assessment binnen 30 minuten na bestelling klaar staat en het rapport is direct beschikbaar na het invullen.
  • Je kunt ervoor kiezen om na afloop van het assessment met een TestGroup-consultant telefonisch het rapport door te nemen.
  • Bij grotere afnames kun je tevens profiteren van voordelige assessment abonnementen om op een kostenefficiënte manier de sales kwaliteiten van jouw team te meten en verbeteren.

Video: Sales Assessment

Ben je op zoek naar een test om je sales kandidaten te selecteren? Met het sales assessment van TestGroup kun je jouw onderbuikgevoel onderbouwen met gevalideerde wetenschap. Zo voorkom je dat je een 'false-positive' aanneemt. Met het Bridge sales assessment selecteer je de kandidaat met het meeste sales talent. Het online sales assessment zet alle commerciële succes- en risicofactoren van een kandidaat op een rij in een overzichtelijk en compact rapport.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality