020 - 262 1630

Big Five persoonlijkheidstest: Emotionele Stabiliteit

The Bridge Personality is al 15 jaar de meest toegepaste Big Five persoonlijkheidstest in de Nederlandse en Belgische markt. Deze test, gebaseerd op de Big Five theorie, wordt algemeen beschouwd als de ultieme persoonlijkheidstest voor werving en selectie doeleinden. De theorie onderstreept dat persoonlijkheid is opgebouwd uit vijf primaire eigenschappen, de zogenaamde Big Five, die samen de vijf persoonlijkheidsfactoren vormen.

Deze Big Five persoonlijkheidstest is individueel per kandidaat te bestellen of als deel van een voordelig assessment abonnement waarmee je de test zelf kunt beheren.

De Big Five persoonlijkheidstest, die wetenschappelijk is samengesteld, meet de vijf fundamentele dimensies van persoonlijkheid: Openheid voor ervaringen, Consciëntieusheid, Extraversie, Meegaandheid, en Emotionele Stabiliteit, vaak aangeduid met de Big Five. Het vijf-factor-model, ook bekend als het OCEAN-model, is dankzij zijn wetenschappelijke validiteit een veelgebruikte methode in het selecteren van de juiste kandidaten.

Wat is de Big Five persoonlijkheidstrek: Emotionele Stabiliteit?

De karaktertrek Emotionele Stabiliteit in de Big Five persoonlijkheidstest, is het tegenovergestelde van de karaktertrek "Neuroticisme". Emotionele stabiliteit meet iemands vermogen om kalm, beheerst en emotioneel consistent te blijven. Mensen die hoog scoren op emotionele stabiliteit (dus laag op neuroticisme) behouden typisch hun kalmte tijdens stressvolle situaties, ervaren minder stemmingswisselingen en vertonen minder negatieve emotionaliteit. Daarentegen zijn personen met lage emotionele stabiliteit (hoog neuroticisme) meer geneigd tot emotionele uitbarstingen en hebben ze moeite om hun emoties te beheersen in uitdagende tijden. Zeer emotioneel stabiel zijn wordt geassocieerd met grotere tevredenheid in het leven en op het werk en verminderde stressniveaus. Mensen met deze trek zijn ook beter in staat om druk op de werkplek te hanteren en zich aan te passen aan snelle veranderingen.

Het wetenschappelijk onderzoek naar de Big Five karaktertrek: Emotionele Stabiliteit

De Big Five-persoonlijkheidstrek van Emotionele Stabiliteit, vaak omschreven als het tegenovergestelde, Neuroticisme, is uitgebreid bestudeerd binnen de psychologie. Deze trek beoordeelt iemands neiging tot emotionele regulatie, kalmte en veerkracht in het aangezicht van stress. Baanbrekend onderzoek door Costa en McCrae met de ontwikkeling van de NEO Persoonlijkheidsinventaris heeft het begrip van Emotionele Stabiliteit aanzienlijk bevorderd, waarbij de rol ervan in psychologisch welzijn en de omgekeerde relatie met neurotische neigingen wordt benadrukt (Costa & McCrae, 1992).

Eysenck's eerdere theorieën, met name zijn dimensionaal model van persoonlijkheid, legden de basis voor dit begrip, waarbij neuroticisme werd gekoppeld aan emotionele instabiliteit en kwetsbaarheid voor psychologische nood (Eysenck, 1967). Vervolgonderzoek heeft consequent aangetoond dat hoge Emotionele Stabiliteit (laag Neuroticisme) correleert met een betere geestelijke gezondheid, lagere stressniveaus en grotere levensvoldoening (Digman, 1990; John, Naumann & Soto, 2008). Deze trek is een focus geweest in studies die de genetische en neurobiologische basis van persoonlijkheid verkennen, waardoor het begrip van de individuele verschillen verder wordt verduidelijkt (DeYoung, 2010; Canli, 2008). Collectief benadrukt dit onderzoek Emotionele Stabiliteit als een kritische dimensie van persoonlijkheid, die de algemene psychologische gezondheid en reactie op stress van een individu beïnvloedt.

Welke facetten van de Big Five persoonlijkheidstest meten Emotionele Stabiliteit?

De Big Five persoonlijkheidstest meet 34 persoonlijkheidsfacetten die zijn gekoppeld aan de Big Five persoonlijkheidstrekken. De facetten die Emotionele Stabiliteit meten zijn:

  • 1. Omgang met werkdruk - Kan heel goed omgaan met hoge druk op het werk
  • 2. Positief ingesteld - Is opgewekt en heeft een positieve houding
  • 3. Zelfverzekerd - Is tevreden met zijn of haar prestaties en heeft vertrouwen in de toekomst

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Met de online assessments van TestGroup, kunnen we iemand beter ondersteunen in de toekomstige rol als leidinggevende.”

Hans van den Brink, Radboudumc - Adviseur Leadership Development

Ervaring van het Radboudumc met The Bridge Personality