020 - 262 1630

Tips en uitleg voor het gebruik 360 graden feedback

woensdag 05 juni 2024

Tips voor het toepassen van 360 graden feedback

Bij 360 graden feedback worden medewerkers beoordeeld door meerdere personen, zoals managers, directe collega’s en ondergeschikten. De methodiek wordt steeds vaker gebruikt om beslissingen aangaande beloning en promotie op te baseren.

Wil je meer informatie over het inzetten van 360 graden feedback in je organisatie? Lees dan hier de uitgebreide uitleg over 360 graden feedback.

Voor het goed toepassen van 360 graden feedback zijn een aantal uitgangspunten cruciaal.

 • Bepaal de juiste competenties om te beoordelen. Welke competenties zijn het belangrijkst voor een goede uitoefening van de functie van de beoordeelde? Bij de beoordeling moet de focus op deze competenties liggen. Het liefst worden ze afgezet tegen een benchmark. Daarnaast is het belangrijk slechts enkele competenties per keer te beoordelen. De beoordeling moet aansluiten bij de strategische doelstellingen, de missie, visie en de waarden van de organisatie.
 • Selecteer de personen die beoordelen zorgvuldig. Kies individuen die nauw samenwerken met de te beoordelen persoon. Vermijd het kiezen van personen die een conflict hebben gehad met de te beoordelen persoon. De feedback moet gebalanceerd, eerlijk en onbevooroordeeld zijn.
 • Leg de bedoeling van de beoordeling uit. Communiceer naar alle betrokkenen wat het doel is van de beoordeling en wat er met de feedback gebeurt.
 • Combineer 360 graden traject met een competentietest of een Big Five persoonlijkheidstest. Zo ontstaat een zeer compleet beeld van het presteren van de medewerker.
 • Garandeer vertrouwelijkheid. De identiteit van de beoordelaars moet onbekend blijven, ook naar elkaar toe. Dat verhoogt de effectiviteit van de feedback.
 • Houd het simpel. Gebruik een 360 graden vragenlijst met maximaal 50 vragen die beoordelaars in 15 tot 20 minuten kunnen invullen. Bij vragen moet een antwoord gegeven kunnen worden op basis van een multi-puntschaal (van 1 tot 9). Gebruik simpele, alledaagse taal voor de vragen.
 • Ga op zoek naar sterke punten in plaats van zwakke punten. Wellicht kom je achter tekortkomingen in het functioneren van de beoordeelde. Toch is het beter je te richten op de sterke punten die nog verbeterd kunnen worden.
 • Follow up. Sommigen zien 360 graden beoordelingen als een doel op zich. Echter, iedere beoordeling is slechts een middel om te bepalen wat de volgende stap is. Besteed aandacht aan de feedback. Debrief deelnemers onmiddellijk op een constructieve manier en help hen om de nodige veranderingen door te voeren.

De voordelen van het gebruik van 360 graden feedback voor organisaties

 • Met bijvoorbeeld 360 graden feedback voor managers wordt de prestatie en vaardigheid van managers beoordeeld door middel van feedback van verschillende bronnen, in plaats van alleen van de leidinggevende. Het is belangrijk om goede documentatie bij te houden, zodat je gerichte ontwikkelingsstappen kunt nemen. Deze methode biedt een completer en objectievere blik op de prestaties van een werknemer en kan leiden tot betere ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Doordat meerdere partijen betrokken zijn bij een 360 graden evaluatie, krijg je een breder en objectiever beeld van de werknemer. Dit maakt het bepalen van ontwikkelingsmogelijkheden voor je werknemers makkelijker, in vergelijking met de traditionele manier van feedback geven.
 • Een 360 graden beoordeling gaat verder dan enkel kritiek geven. Er zijn duidelijk omschreven richtlijnen die het positieve effect ervan vergroten.
 • Met The Bridge 360 van TestGroup kun je eenvoudig feedbackvragen en antwoorden volgen en opvolgen, zodat je een effectieve prestatieverbetering van medewerkers kunt uitstippelen.
 • Uit onderzoek blijkt dat 360 graden feedback voor scholen een perfecte manier is om de prestaties van medewerkers in het onderwijs te vergroten.

Ga je ook werken met een persoonlijkheidstest in je organisatie? Lees dan hier de tien tips voor het invullen van een persoonlijkheidstest.

Meer informatie over 360 graden feedback voor organisaties

Wil je meer informatie over 360 graden feedback? Neem dan contact met ons op.

Je kunt ook onze whitepaper over het succesvol toepassen van 360 graden feedback bekijken. Deze tref je hier.

360 graden feedback bestellen

Je kunt The Bridge 360 hier bestellen. Je kunt los (per kandidaat) 360 graden feedback bestellen of via een voordelig abonnement.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer 360 graden feedback afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig The Bridge 360 inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality