020 - 262 1630

Persoonlijkheidsscan

woensdag 06 maart 2024

Wat is een loopbaansscan?

Een persoonlijkheidsscan biedt inzicht in de gedrags- en communicatiepatronen van medewerkers en kandidaten. Een persoonlijkheidsscan is ontworpen om gemakkelijk te gebruiken en te interpreteren te zijn, is deze scan van onschatbare waarde bij individuele begeleidingstrajecten.

The Bridge Personality is momenteel een van de beste persoonlijkheidsscans die beschikbaar zijn en specifiek gericht op werksituaties. Het rapport biedt diepgaande inzichten in de karaktereigenschappen en persoonlijkheid van de kandidaat of medewerker. De slimme algoritmes van de persoonlijkheidsscan zorgen ervoor dat de kandidaat altijd vragen krijgt die het meest relevant zijn voor zijn/haar situatie, waardoor de test niet kan worden gemanipuleerd of sociaal wenselijk kan worden ingevuld. Kies voor The Bridge Personality persoonlijkheidsscan en krijg een nauwkeurig beeld van de persoonlijkheid van jouw medewerkers of kandidaten, waardoor je betere beslissingen kunt nemen in jouw organisatie.

Personeel selecteren met een persoonlijkheidsscan

Het valt niet altijd mee om de beste kandidaten te vinden, zeker niet in een krappe arbeidsmarkt. Een persoonlijkheidsscan inzetten tijdens een sollicitatieprocedure is een slimme manier om het sollicitatieproces effectiever en efficiënter te maken. En waarmee je bovendien kunt zorgen voor tevreden en productieve werknemers.

Er zijn meerdere manieren waarop je je voordeel kunt doen met een persoonlijkheidsscan of een online assessment. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Vinden en selecteren van talent

Je bent misschien gewend om op je intuïtie af te gaan bij het vinden en selecteren van de juiste kandidaten. Als hr-professional kun je toch blind je weg vinden door een stapel cv's en weet je door jouw ervaring toch zeker wel wie de juiste kandidaat is en welke cv je beter links kunt laten liggen?

Helaas is dit niet altijd het geval.

Door data te gebruiken maak je slimmere keuzes en laat je je minder beïnvloeden door je (onbewuste) voorkeuren. En het geeft je extra informatie die niet meteen uit een cv of gesprek naar boven komt. Je zoekt bijvoorbeeld iemand met een universitair denkniveau, maar de (op het oog) perfecte kandidaat heeft een hbo-diploma of je zoekt iemand voor een functie waarbij je op zoek bent naar iemand met bepaalde soft skills.

Een persoonlijkheidsscan (of online assessment) levert in die gevallen objectieve informatie op die je kunt gebruiken om de beste kandidaat te vinden in plaats van de beste sollicitant of de beste cv-bouwer. Op basis van persoonlijke eigenschappen, capaciteiten of competenties van een kandidaat krijg je snel inzicht in wie iemand is en wat iemand kan. Zo kun je snel zien wie beschikt over de gevraagde combinatie van vaardigheden en eigenschappen en krijg je aanknopingspunten om te voorspellen wie de functie het best uit kan voeren.

Ontwikkeling en groeimogelijkheden voor werknemers

Als hr-professional ken je het belang van duurzame plaatsing van werknemers. Omdat er nu een krappe arbeidsmarkt is, is er des te meer reden om alles in het werk te zetten om bestaand personeel zo lang mogelijk aan boord te houden.

Een gebrek aan doorgroeimogelijkheden is voor veel werknemers een reden om uit te kijken naar een volgende uitdaging. Vooral jongere generaties hoogopgeleide werknemers vinden dit steeds belangrijker. Daarom is de doorontwikkeling van werknemers iets wat bij ieder bedrijf hoog op de prioriteitenlijst zou moeten staan.

Het werkt bovendien twee kanten op. Werknemers met voldoende mogelijkheden om te leren en te groeien ervaren over het algemeen meer werkgeluk en zijn een stuk productiever. Maar ook voor de toekomst van het bedrijf is het ook gezond om tijd en resources te investeren in groei. Medewerkers de mogelijkheid bieden om te blijven leren en door te groeien naar nieuwe functies is een manier om interne doorstroom te faciliteren en te vermijden dat personeel blijft hangen in hun comfortzone en alles bij het oude blijft.

Een persoonlijkheidsscan kan hier een belangrijke rol in spelen.

De data die wordt verkregen uit de test kan worden gebruikt als input voor een persoonlijk ontwikkelingsplan met daarin actiepunten waarmee je samen met werknemers aan hun toekomst kan werken. Je kunt bijvoorbeeld kijken hoe iemand reageert in bepaalde terugkerende werksituaties, of kijken hoe iemand presteert in zijn of haar huidige functie. Dit geeft voor beide partijen inzichten in waar kansen liggen en welke baan het beste bij de ambities en iemands niveau past.

Matchen van talent met bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur. Onzichtbaar en ongrijpbaar, maar daarom niet minder belangrijk. Een set met eigenschappen die uniek is voor het bedrijf en die iedereen die actief is binnen de organisatie bindt. Het gaat dan om de missie, visie en kernwaarden van een bedrijf, maar ook hoe de communicatie verloopt en hoe er het beste wordt samengewerkt binnen het bedrijf.

Met een persoonlijkheidsscan kun je kijken of de sollicitant dezelfde waarden deelt als het bedrijf. Zo kun je op basis van wetenschappelijk onderbouwde informatie zien of er een echte klik is met een toekomstige werknemer en vermijd je dat er binnen een korte periode weer een nieuwe vacature geplaatst moet worden.

De perfecte teams samenstellen

Het succes van een team staat of valt met de samenstelling van dat team. Een goed functionerend team bestaat uit mensen met verschillende persoonlijkheden, achtergronden en vaardigheden. Vergelijk het met een voetbalteam. Een team met 11 spitsen die allemaal gericht zijn op hun eigen succes zal niet per se kampioen worden. Maar een team dat elkaar aanvult, goed met elkaar samenwerkt en respect heeft voor elkaars sterke en zwakke punten heeft meer kans om mee te doen voor de prijzen. Ook speelt de onderlinge groepsdynamiek een belangrijke rol. Net als de bedrijfscultuur is dit een belangrijke voorwaarde om het meeste uit mensen te halen. Wanneer iedereen zich veilig voelt en het gevoel heeft dat zijn of haar persoonlijke kwaliteiten optimaal tot hun recht komen, verbetert dat de individuele prestaties en tilt het zo de prestaties van een team naar een hoger level.

Een teamrapport op basis van een persoonlijkheidsscan is een nuttige manier om inzicht te krijgen in hoe teams functioneren, hoe er onderling het beste kan worden samengewerkt en wat belangrijke individuele kwaliteiten zijn van (nieuwe) teamleden.

Voorbeeldrapport van een persoonlijkheidsscan

Je kunt hier een voorbeeldrapport inzien van persoonlijkheidsscan. Dit is het Bridge Personality Big Five + 16 Jung Types + 4 kleuren rapport. Dit rapport biedt waardevolle inzichten voor zowel werkgevers als werknemers. Het rapport begint met een diepgaande analyse van de scores op de 34 Big Five competenties, die naadloos aansluiten bij vrijwel elk functieprofiel. Het Jung Type van de deelnemer wordt vervolgens weergegeven om nog meer inzicht te bieden in de persoonlijkheid van de kandidaat. Het kleurenwiel op de volgende pagina toont de scores op de 4 kleuren, waardoor de sterke punten van de kandidaat visueel worden weergegeven. Tot slot worden op de laatste pagina van het rapport de scores op 8 veelgebruikte competenties gepresenteerd. Met dit uitgebreide rapport krijg je een compleet beeld van de competenties en persoonlijkheid van de kandidaat, wat je helpt bij het nemen van de juiste beslissingen voor jouw organisatie.

Voorbeeldpagina uit het rapport

De persoonlijkheidsscan van Testgroup

Onze persoonlijheidstest is een veelgebruikte en betrouwbare test en is bij uitstek geschikt om de persoonlijkheden van kandidaten te meten.

Enkele voordelen van onze persoonlijkheidsscan:

  • Wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidsscan die in samenwerking met vooraanstaande universiteiten is ontwikkeld (en wordt aangepast aan nieuwe inzichten);
  • De meest gebruikte test in de Benelux;
  • De test kan voorspellen of de kandidaten de test wel eerlijk hebben ingevuld;
  • De test combineert verschillende persoonlijkheidsmodellen zoals The Big Five, de 16 Jung Types en het bekende 4-kleurenmodel;
  • Maatwerkrapportages zijn mogelijk;
  • Al binnen 30 minuten resultaat.

Bestellen

Zelf aan de slag met de persoonlijkheidsscan? Bekijk de mogelijkheden en bestel een test of online assessment via de bestelpagina.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality