020 - 262 1630

Ontwikkel assessment: wat is dat? Uitleg en advies

woensdag 05 juni 2024

Wat is een ontwikkel assessment?

Een ontwikkel assessment laat zien hoe een medewerker kan groeien in een bepaalde functie. Dit type assessment kijkt naar wat er verbeterd kan worden, afhankelijk van iemands persoonlijkheid en capaciteiten. Ook helpt een ontwikkel assessment bij het kiezen van een geschikte nieuwe functie binnen de organisatie. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kansen voor je medewerker om door te groeien. Je maakt zo het beste gebruik van het talent van de medewerker. Met een online assessment kun je samen met je medewerker beginnen aan deze ontwikkeling.

Onderzoek potentieel en talent met een ontwikkel assessment

Ontwikkel assessments worden meestal ingezet om een objectieve onderbouwing te verkrijgen voor ontwikkelgesprekken en Management Development-trajecten of bij andere loopbaangeoriënteerde vraagstukken. In een ontwikkel assessment krijgt een kandidaat meestal een persoonlijkheidstest, een capaciteitentest, een loopbaantest en een online interview voorgelegd. 

Tijdens een ontwikkel assessment worden competenties van de medewerker in kaart gebracht, om een uitspraak te doen over de functies waar de medewerker op dat moment of in de toekomst het beste tot zijn recht komt.

Ontwikkel assessments worden vaak op papier en op locatie afgenomen. TestGroup heeft het nu ook mogelijk gemaakt om een ontwikkel assessment online af te nemen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten van het assessment. Daarnaast kan je medewerker de testen op kantoor of thuis invullen.

Waarom een online assessment als werkgever inzetten

Wil je het potentieel van jouw medewerkers optimaal benutten? Met een ontwikkel assessment kun je daarin bijdragen. Door het ontwikkelingspotentieel voor een specifieke rol van jouw medewerker in kaart te brengen, kun je samen met jouw medewerker de groei op persoonlijk en intellectueel vlak verbeteren. Zo kunnen jouw medewerkers op het hoogste niveau presteren en met plezier werken, wat leidt tot een optimaal resultaat voor jouw organisatie.

Waarom een ontwikkel assessment waardevol is voor jou als medewerker

Een ontwikkel assessment is erop gericht om je ontwikkelpunten boven tafel te krijgen. Vaak wordt er vertrokken vanuit je persoonlijkheid. Dat betekent dat er niet alleen gekeken wordt naar wat een werkgever nodig heeft, maar vooral naar: welke taken en werkomgevingen geven je energie. Wat zou je nog meer kunnen doen en er tegelijkertijd blij mee zijn. Dit wordt ook wel potentie genoemd. En wat zijn aandachtspunten die er minder in zitten, en wat bijvoorbeeld minder succesvol wordt geacht om te ontwikkelen. En dus zou je liever wat minder hoeven doen. Dit wordt dan risico's genoemd. Het kan heel waardevol zijn om een ontwikkel assessment te doen. Je onderzoekt dan samen met een professional (een assessor), waar je mogelijkheden liggen, wat je nog hebt aan onbenut potentieel en waar je bijvoorbeeld 'op leegloopt'. Je kunt dan ook gaan begrijpen waarom je soms met veel plezier naar je werk gaat en in welke gevallen absoluut niet.

Wanneer wordt een ontwikkel assessment afgenomen?

Een ontwikkel assessment wordt vaak gebruikt als een werkgever een basismeting wil doen van de groei van een medewerker. Dit kan zijn in het kader van een persoonlijk ontwikkelingsplan, reorganisatie, om te bepalen waar de medewerker het beste op zijn plek is, of bij aanstelling waarbij direct inzicht moet worden verkregen in welke groei, coaching of training de kandidaat nodig heeft.

In principe levert een ontwikkel assessment dus geen geschiktheidsadvies op voor een specifieke functie, maar beschrijft het advies eerder welke mogelijkheden in de kandidaat worden gezien en, als de kandidaat zich in een bepaalde richting (wil of moet) ontwikkelen, wat daarvoor volgens de assessor nodig is.

Toch kan het voorkomen dat een werkgever op basis van de ontwikkel assessment besluit niet verder te gaan met de kandidaat. Dit kan gebeuren. Hoewel dit niet de bedoeling is, kan er nog steeds veel uit zo'n analyse worden gehaald zoals beschreven. Daarom is het tijdens een ontwikkel assessment altijd aan te raden zo veel mogelijk mee te denken met de assessor. Bespreek de feedback en probeer deze te begrijpen en in de juiste context (jouw werkpraktijk) te plaatsen.

Sneller en goedkoper: het online ontwikkel assessment

Bij een online ontwikkel assessment worden alle delen van het assessment online afgenomen. De rapportages zijn direct na het online ontwikkel assessment beschikbaar, en niet pas na een week zoals bij een normaal ontwikkel assessment. Je kunt een online ontwikkel assessment direct inzetten, je kunt deze los (per kandidaat) bestellen op de bestelpagina.

Met het online ontwikkel assessment van TestGroup breng je de potentie en de huidige prestatie van een medewerker op een specifiek competentieprofiel in kaart. Het online ontwikkel assessment maakt in één oogopslag duidelijk waar de medewerker nog ruimte heeft om zich te ontwikkelen.

Onderdelen van het online ontwikkel assessment

Wil jij de persoonlijke en professionele ontwikkeling van je medewerkers stimuleren? Het online ontwikkel assessment van TestGroup geeft belangrijke inzichten om gericht aan de slag te gaan en ontwikkeling écht in beweging te zetten. Uit jarenlang wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het selecteren van de juiste onderdelen (testen) in het assessment zorgen voor de beste resultaten. De volgende onderdelen zijn beschikbaar om in het online assessment op te nemen. Uiteraard adviseren wij je graag over de optimale samenstelling van het online ontwikkel assessment.

Loopbaantest hbo/wo

The Bridge Career hbo/wo is een professionele hbo-/wo-loopbaantest. De test geeft antwoord op vragen als: welke loopbaanstap past het beste bij mij? Wat vind ik belangrijk in een (nieuwe) baan? Wat vind ik belangrijk in een (nieuwe) studie? The Bridge Career is de meest uitgebreide loopbaantest die in Nederland verkrijgbaar is.

Beroepskeuzetest mbo

De Bridge Career mbo is een professionele beroepskeuzetest. Met deze test kun je de mbo-studie uitkiezen die het beste bij jou past. The Bridge Career mbo bestaat uit 312 vragen en is daarmee de meest uitgebreide mbo-beroepskeuzetest van Nederland. Toch ben je maar 30 minuten met deze test bezig, dit komt door de algoritmes (AI) die in de test zijn verwerkt.

Persoonlijkheidstest

The Bridge Personality is een zeer betrouwbare en valide persoonlijkheidstest voor het verkrijgen van inzicht in de persoonlijkheid en competenties van je werknemers en sollicitanten. Omdat The Bridge Personality door het gebruik van algoritmes meet of je kandidaat eerlijk is geweest tijdens het invullen, krijg je altijd een betrouwbaar en valide beeld van je kandidaat of medewerker.

Capaciteitentest

The Bridge Ability Suite capaciteitentest (of intelligentietest) meet de cognitieve capaciteiten van personen met een opleidingsniveau van mbo t/m wo en een leeftijd vanaf 15 jaar tot 65 jaar. Met behulp van The Bridge Abillity Suite kan een voorspelling gedaan worden over iemands maximale prestatieniveau (opleidingsniveau of beroepsniveau) en daarnaast kan een indicatie van de intelligentie (IQ) worden gegeven.

Online interview

The Bridge AI is een online interview tool dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. In het interview worden kandidaten uitgenodigd om 3 open vragen te beantwoorden.

Het grote voordeel van het online interview The Bridge AI is dat de software geheel vrij is van vooroordelen. De AI, die wetenschappelijk onderbouwd is, kijkt alleen naar de gegeven antwoorden. Geslacht, huidskleur en andere kenmerken die voor de test niet relevant zijn hebben geen invloed op de rapportage. Daardoor biedt het online interview tool betrouwbaardere resultaten en helpt het de diversiteit en inclusiviteit van je organisatie te bevorderen.

De software gebruikt de antwoorden op deze vragen om een kandidaatrapport te maken dat scores geeft op de Big Five persoonlijkheidskenmerken en zes competenties (Six Drives). Hoewel het een normaal face-to-face gesprek niet helemaal kan vervangen, geeft The Bridge AI je voldoende informatie over het ontwikkel potentieel van je kandidaat.

Rapporten van het online ontwikkel assessment

Afhankelijk van het doel van je online assessment heb je andere informatie nodig. Soms wil je een beknopt overzicht, terwijl je andere keren de diepte in wilt. Daarom bieden we verschillende rapportages.

De meest beknopte rapportage is het Big Five Rapport. Dit rapport, brengt de scores op 34 persoonlijkheidsdimensies terug tot een profiel op basis van de Big Five, de meest gebruikte persoonlijkheidstheorie.

Wil je meer informatie naar aanleiding van het online assessment? Dan kun je de rapportage uitbreiden met een rapportage over de 16 persoonlijkheidstypes van de befaamde psychiater Jung.

Wil je een rapportage dat snel en overzichtelijk is? Een rapportage op basis van het 4-kleurenmodel biedt snel inzicht in gedragsvoorkeuren. Dankzij dit inzicht kun je concrete beslissingen nemen om werkprestaties te verbeteren, op individueel, team- of organisatieniveau! Uiteraard is het mogelijk deze rapporten met elkaar te combineren.

Heb je een specifieke informatiebehoefte? We hebben een speciale rapportage voor sales-medewerkers, maar ook een teamrapport of maatwerkrapport behoren tot de mogelijkheden. Samen met jou zoeken we naar de meest geschikte rapportage.

De rapportage van het online ontwikkel assessment is toegankelijk en makkelijk te begrijpen voor managers, medewerkers en HR-professionals. Het online ontwikkel assessment biedt concrete punten voor functioneren en ontwikkeling.

Wetenschappelijk onderbouwde testen en assessments

De online assessments van TestGroup zijn ontwikkeld door een internationaal team waaraan verschillende universiteiten hebben deelgenomen. Doordat een assessment wetenschappelijk onderbouwd is kun je erop rekenen dat onze persoonlijkheidstests en intelligentietests een valide voorspelling bieden voor het gedrag dat de kandidaat in een werksituatie zal vertonen.

Ontwikkel assessments in eigen beheer met je eigen assessment account

Het afnemen van online assessments is een krachtige toevoeging aan je HRM-instrumentarium. Bij TestGroup geloven we dat deze kracht het beste tot zijn recht komt wanneer jij zelf aan de touwtjes trekt. Daarom krijgen bedrijven en organisaties (bij afname via credits of een abonnement) toegang tot een eigen account op het Bridge Assessment Platform.

Het inrichten van jouw assessment account wordt binnen één dag voor je geregeld. Daarna kun je online assessments in eigen beheer afnemen.

Via je nieuwe account kun je, zonder onze tussenkomst, zelfstandig je kandidaten of medewerkers online assessments laten uitvoeren. Bij de ontwikkeling van het Bridge Assessment Platform stond gebruiksvriendelijkheid centraal. Je kunt dus direct aan de slag, je hoeft zelfs geen introductietraining te volgen, want de consultants van TestGroup zijn beschikbaar om je waar nodig te assisteren. Zodra je jouw inloggegevens hebt kun je gaan testen; waar en wanneer het jou uitkomt.

Omdat het Bridge Assessment Platform geheel cloud-based is kun je tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Je kunt 24/7 en wereldwijd kandidaten uitnodigen en testen of rapporten opvragen. Omdat de tests beschikbaar zijn in ruim 20 talen (waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Pools, Tsjechisch, Russisch, Roemeens en Litouws) houdt geen grens je meer tegen.

Alle tests zijn beschikbaar binnen je account, van een HBO/WO loopbaantest tot een persoonlijkheidstest. Van een test die zich richt op de 16 Jung-types of een 360 graden feedback assessment. Welke online tests je ook kiest, ze worden altijd gepresenteerd in jouw huisstijl, met je branding en logo.

Populaire testen onder professionals

Het Bridge Assessment Platform is vanwege haar gebruiksgemak en flexibiliteit erg populair onder professionals die regelmatig tests moeten uitvoeren. Een groot aantal vooraanstaande organisaties heeft voor het Bridge Assessment Platform van TestGroup gekozen om een beter zicht te krijgen op de persoonlijkheid en capaciteiten van haar medewerkers. Ook onder (zelfstandige) recruiters en psychologen heeft het Platform een bijzonder goede reputatie opgebouwd.

De online assessments van TestGroup worden dagelijks door meer dan 5.000 professionals gebruikt in ruim 20 talen. Deze professionals werken voor diverse en sterk verschillende organisaties. We ondersteunen grote organisaties die elk jaar enkele tientallen assessments laten uitvoeren (soms meer), maar staan ook klaar om je te helpen wanneer je slechts incidenteel een online assessment wilt afnemen.

Om onze dienstverlening toegankelijk te maken voor elke klant, hebben we drie verschillende pakketten samengesteld. Daardoor kun je altijd voordelig terecht bij TestGroup,

Losse afname online assessment

Ben je een mkb'er die slechts af en toe een assessment test wil laten afnemen, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe bedrijfsleider wilt aannemen? Of wil je jouw medewerkers jaarlijks een assessment laten doen om hen te helpen bij hun professionele ontwikkeling? Kies dan voor losse afname.

Het kopen van losse assessments is de voordeligste keuze wanneer je minder dan 10 testen per jaar nodig hebt. Het is ook de meest flexibele mogelijkheid. Je zit nergens aan vast, dus geen vaste kosten, terwijl je wel gebruik kunt maken van alle testen in ons assortiment.

Ook bij losse afname van online assessments kun je rekenen op snelheid. De afgenomen tests worden direct voor je klaargezet en de kandidaat kan de test binnen 30 minuten uitvoeren. Bovendien is, ook bij losse afname, het testrapport direct beschikbaar. Wil je enige ondersteuning bij het lezen en interpreteren van de resultaten? De professionele begeleiding door onze TestGroup Consultant is inbegrepen.

Afname online assessments via credits

Heb je meer dan 10 tests per jaar nodig? Gebruik dan de optie om te betalen met credits. Vanuit je eigen account bestel je alleen de tests die je nodig hebt, die je achteraf betaalt met vooraf ingekochte credits. Natuurlijk ontvang je een overzichtelijke factuur.

Het inkopen van online assessments via credits heeft als pluspunt dat de kosten per test steeds lager worden. Hoe meer credits je koopt, hoe lager de prijs per credit. Het voordeel ten opzichte van losse afname van online assessments kan oplopen tot wel 60%.

Bovendien krijgen jouw tests je eigen ‘look and feel’mee, wat zorgt voor een bijzonder professionele uitstraling.

Onbeperkt gebruik van testen en online assessments

Heb je elk jaar een groot aantal assessments nodig, bijvoorbeeld omdat je vaak nieuwe medewerkers werft, omdat je verantwoordelijk bent voor de professionele ontwikkeling binnen een grote onderneming of om een andere reden?

Met het jaarabonnement kun je, tegen een uitermate scherp tarief, het hele jaar onbeperkt alle tests inzetten. In vergelijking met losse afname kan de besparing oplopen tot ruim 80%.

Je kunt niet alleen een onbeperkt aantal online assessments afnemen, je kunt dit ook doen in elk van de 20 talen in ons aanbod. Neem online assessments af in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans of Portugees. Maar ook talen als Pools, Tsjechisch, Russisch, Roemeens en Litouws zijn beschikbaar.

Met een jaarabonnement kun je vanuit je eigen account en met je eigen 'look and feel' alle kanten op. Uiteraard kun je hierbij vertrouwen op de TestGroup-consultants voor professionele ondersteuning.

Online ontwikkel assessment uitproberen?

Wil je, voordat je met ons in zee gaat, onze dienstverlening eens uitproberen? Het introductiepakket voor bedrijven en organisaties omvat niet alleen een test naar keuze, inclusief rapportage, maar ook een bespreking van de resultaten met een van onze TestGroup-consultants. Daarnaast ontvang je ook een aantal handige trainingsgidsen waardoor je onze tests nog beter kunt gebruiken. Met het introductiepakket krijg je een goede indruk van onze dienstverlening waar je écht iets aan hebt.

Online ontwikkel assessment bestellen

Wil je meer informatie over het online ontwikkel assessment? Neem dan contact met op met TestGroup.

Je kunt een online ontwikkel assessment voor je kandidaat of medewerker bestellen op de bestelpagina.

Video: online ontwikkel assessment

Wil je liever in eigen beheer een ontwikkel assessment afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig testen inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality