020 - 262 1630

Online intelligentietest: test de intelligentie van je kandidaat

woensdag 05 juni 2024

Zelfs in een krappe arbeidsmarkt heb je nog iets te kiezen. Of je nu één, twee, drie of vierenvijftig sollicitanten op een vacature krijgt, je wilt zeker zijn dat je iemand aanneemt die de functie met succes zal vervullen. Zelfs als je slechts één reactie op de vacature krijgt, is het goed kritisch te kijken. In veel gevallen is het beter de vacature iets langer onvervuld te houden, dan de verkeerde persoon aan te nemen. De kosten van een “bad hire” zijn immers enorm, ze kunnen oplopen tot wel een derde van het jaarsalaris.

Bij het selecteren van personeel heb je een hoop informatiebronnen: de motivatiebrief en het cv, het openbare LinkedIn-profiel van de kandidaat en natuurlijk de indruk die de kandidaat bij het sollicitatiegesprek heeft achtergelaten. Deze klassieke bronnen zijn echter niet 100% objectief.

Wil je zekerheid over de competenties en de intelligentie van de kandidaat? Test de intelligentie van je kandidaat op objectieve en wetenschappelijk onderbouwde wijze. Academisch onderzoek leert ons dat de capaciteiten of intelligentie van de kandidaat veel zeggen over de kans dat iemand professioneel succesvol zal zijn.

Intelligentietest beter toegankelijk

Lang was het uitvoeren van een intelligentietest of capaciteitentest de uitzondering op de regel. De kosten van een uitgebreid assessment waren hoog, mede omdat de kandidaat een dag aan allerlei tests en interviews werd onderworpen. Dankzij technologische innovaties zijn assessments, competentietests en intelligentietests een stuk toegankelijker geworden.

Vooral door de razendsnelle IT-ontwikkelingen is het niet meer nodig dat de kandidaat een hele dag een assessment doorloopt. Je hebt er ook geen hele batterij psychologen meer voor nodig. Je kunt de capaciteiten van een sollicitant tegenwoordig heel betrouwbaar meten met een online intelligentietest.

Wat is een online intelligentietest

Een online intelligentietest is een volwaardige en professionele intelligentietest die online wordt afgenomen. De online intelligentietest The Bridge Ability is ontwikkeld door een team van onderzoeksmethodologen, HRM-professionals en psychologen. 

De kandidaat kan de competentietest invullen zodra deze is klaargezet. Dat kan al een binnen een half uur nadat de test is besteld. De sollicitant beslist zelf waar en wanneer hij of zij de vragenlijst invult. Zodra de laatste vraag van de online intelligentietest is ingevuld en de antwoorden zijn verzonden begint de artificiële intelligentie (AI) van de online intelligentietest met de analyse. Binnen enkele minuten rolt hier een betrouwbare rapportage uit, waaruit je hele duidelijke conclusies kunt trekken.

Voor wie is de online intelligentietest?

De online intelligentietest The Bridge Ability Suite stelt bedrijven en organisaties in de gelegenheid een onderbouwde conclusie te trekken over de intelligentie van sollicitanten en interne kandidaten. Hij is geschikt voor volwassenen met verschillende opleidingsniveaus.

De online intelligentietest is gericht op werksituaties en is beschikbaar voor mbo-, hbo- en wo-niveau. Doordat de competentietest is aangepast op het opleidingsniveau weet je zeker dat de intelligentie gemeten wordt, zonder dat de vooropleiding de uitkomsten kleurt.

De test onderzoekt de cognitieve capaciteiten van de kandidaat en kijkt hierbij drie verschillende dimensies, te weten de numerieke aanleg, het taalkundig inzicht en het vermogen tot logisch denken. The Bridge Ability doet dit snel, efficiënt en tegen een bijzonder laag tarief.

Wat is de voorspellende waarde van een online intelligentietest?

De uitkomsten van de online intelligentietest hebben grote voorspellende waarde. De rapportage vertelt iets over iemands maximale prestatieniveau. De uitkomsten kunnen dus met vertrouwen worden gebruikt om te kijken of iemand geschikt is voor een functie of promotie, maar ook of iemand in aanmerking komt voor een (aanvullende) opleiding of voor een Management Development (MD) traject.

Hoe betrouwbaar is een online intelligentietest

Het aantal online intelligentietests is enorm. Niet alle online competentietests zijn even betrouwbaar. Gratis intelligentietests zijn op zijn best interessant, maar in de meeste gevallen zijn ze weinig meer dan entertainment. Ook bij betaalde intelligentietests is het goed kritisch te zijn.

Een goede intelligentietest is betrouwbaar, valide en relevant. Betrouwbaar betekent dat de uitkomsten van de test correct zijn. Zou je de test nogmaals afnemen, dan krijg je dezelfde uitkomsten. Bij de ontwikkeling van The Bridge Ability zijn de beste experts op het gebied van onderzoeksmethodologie betrokken.

Een test die valide is meet ook wat je bedoelt te meten. Een intelligentietest dient de intelligentie te meten. Daarom zijn de online tests van The Bridge Ability Suite beschikbaar op verschillende opleidingsniveaus en in meer dan 20 talen. Zo wordt ruis verwijderd.

Tenslotte moeten de testuitkomsten relevant zijn. Antwoorden zijn alleen waardevol wanneer je er in de praktijk iets mee kunt. Daarom zijn bij de ontwikkeling van de The Bridge online intelligentietest ook professionals uit het bedrijfsleven betrokken.

De ontwikkeling van The Bridge Ability is nooit klaar. Inmiddels wordt de test dagelijks door 5.000 professionals gebruikt, die samen elk jaar 250.000 kandidaten testen. De feedback die wij van onze gebruikers en testkandidaten krijgen wordt gecombineerd met innovaties en wetenschappelijke doorbraken die worden gebruikt om de online intelligentietest elke keer weer een klein beetje beter te maken.

Daardoor wordt het maken van de juiste keuze wel héél gemakkelijk!

Bestel hier een online intelligentietest

  • Via de bestelpagina voor online assessments kun je de online intelligentietest bestellen voor je medewerkers of kandidaten.
  • De online intelligentietest is uitsluitend beschikbaar voor bedrijven en organisaties.
  • Wij maken de test binnen 30 minuten beschikbaar voor de deelnemer en de test blijft beschikbaar totdat deze is afgerond. 
  • Het rapport van de online intelligentietest is direct beschikbaar na het invullen van de test en als bedrijf of organisatie kun je achteraf (per factuur) betalen.
  • Indien gewenst kun je na afloop van de test telefonisch met een TestGroup-consultant het rapport bespreken.
  • Voor bedrijven en organisaties die grote aantallen online intelligentietesten willen afnemen, is er een voordelig abonnement op Easy Select beschikbaar.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality