020 - 262 1630

The Bridge Personality: een persoonlijkheidstest voor werving en selectie

woensdag 05 juni 2024

Een persoonlijkheidstest wordt veel gebruikt tijdens de selectie van personeel. Deze testen kunnen thuis of op kantoor worden ingevuld door kandidaten in een sollicitatieprocedure. Waarom worden deze testen zo veel gebruikt? Je treft hier zeven redenen.

Wil je alles weten over het inzetten van een persoonlijkheidstest in je organisatie? Lees hier de 10 tips voor het invullen van een persoonlijkheidstest.

Waarom een persoonlijkheidstest inzetten tijdens selectie?

Uit onderzoek van Schmidt en Hunter (1998) komt naar voren dat persoonlijkheid, los van intelligentie, invloed heeft op de mate waarin een persoon succesvol is in zijn of haar werk. Je kunt daarbij denken aan gedrevenheid, zelfvertrouwen, behulpzaamheid en andere karaktertrekken die bepalen hoe iemand zich zal gedragen. Iemands persoonlijkheid zal daarom bepalen in hoeverre hij of zij aanleg heeft voor een bepaalde functie. Sommige zaken, zoals dominantie en assertiviteit, zullen wat meer aan de oppervlakte liggen en gemakkelijk te herkennen zijn, bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek. Maar hoe weet je of die eventuele topverkoper niet alleen een vlotte babbel heeft, maar zich ook echt in de wensen van een klant kan verplaatsen? Gaat het die extraverte, ongeduldige kandidaat lukken om zich als accountant op alle details te richten?

Persoonlijkheidskenmerken zijn ook bepalend voor de mate waarin iemand plezier heeft in zijn of haar werk. Doorgaans voelen mensen zich goed wanneer ze zichzelf kunnen zijn. Een introverte en afstandelijke persoon is misschien wel in staat om een salesfunctie te bekleden, maar zal hier naar alle waarschijnlijkheid minder plezier en gemak in ondervinden. Deze personen zullen na verloop van tijd toch op zoek gaan naar een functie die beter bij hun persoonlijkheid past. De tijd en de moeite die er dan al in deze werknemer op deze positie zijn geïnvesteerd, kunnen dan als ‘tevergeefs’ worden beschouwd.

Het doel van het inzetten van een Big Five persoonlijkheidstest bij personeelsselectie is dan ook om te achterhalen welke kandidaten succesvol zullen zijn in hun werk en deze vervolgens voor een langere periode aan je organisatie te binden.

7 redenen voor het inzetten van een persoonlijkheidstest tijdens selectie

 • Een uitgebreide persoonlijkheidstest is een wetenschappelijk bewezen voorspeller van toekomstig arbeidsgedrag.
 • Omdat je van tevoren na gaat denken over de competenties die van belang zijn voor een functieprofiel, zal het rapport van een persoonlijkheidstest je helpen tijdens het afnemen van een competentiegericht interview. Je hebt namelijk de scores van de kandidaat op deze competenties direct bij de hand in het persoonlijkheidsrapport.
 • Je krijgt extra informatie over een kandidaat die je tijdens het interview kunt bespreken. De voorkeuren van je kandidaat zijn zo al bekend voorafgaand aan het interview, dit scheelt je tijd.
 • Een persoonlijkheidstest kan je meer vertellen over de plek waar uw sollicitant goed past binnen je organisatie. Daarom kun je persoonlijkheidstesten ook inzetten om team performance te verbeteren.
 • Een persoonlijkheidstest die wetenschappelijk gevalideerd is voor de selectie van sales personeel, kan je helpen met de selectie van verkopers.
 • Door het gebruik van een persoonlijkheidstest kun je tijdens het interview meer de 'diepte' in gaan. Zo leer je de sollicitant veel beter kennen.
 • Een (goede) persoonlijkheidstest geeft je informatie over de eerlijkheid en sociale wenselijkheid waarmee de sollicitant de persoonlijkheidstest heeft ingevuld. Dit geeft je essentiële informatie over de bruikbaarheid van de resultaten in het persoonlijkheidsrapport.

Persoonlijkheid meten met The Bridge Personality

The Bridge Personality is een persoonlijkheidstest die de persoonlijkheid van je kandidaat bepaald op basis van 241 vragen. Een zeer uitgebreide persoonlijkheidstest dus. Daarnaast is deze test ook niet te sturen door kandidaten, omdat deze test 'dynamisch' is.

Verder maakt The Bridge Personality ook gebruik van Normative-Ipsative Split Technology®. Normative-Ipsative Splits zijn indicatoren die de mate van sturend antwoordgedrag op het niveau van een persoonlijkheidsdimensie (karaktertrek) kunnen aangeven. Op deze manier is deze test in staat om de persoonlijkheid van je kandidaat zeer betrouwbaar in kaart te brengen.

The Bridge Personality is onafhankelijk beoordeeld (testwijzer voor professionals) als één van de meest betrouwbare manieren om persoonlijkheid te meten.

Meer informatie over The Bridge Personality?

Wil je meer weten over The Bridge Personality persoonlijkheidstest? Neem dan hier contact met ons op.

The Bridge Personality persoonlijkheidstest bestellen

 • De persoonlijkheidstest is te bestellen op de bestelpagina;
 • Binnen 30 minuten kunnen kandidaten of medewerkers beginnen;
 • De test blijft toegankelijk totdat de deelnemer het heeft voltooid;
 • Zodra de test is ingevuld, is het rapport onmiddellijk beschikbaar;
 • Bedrijven en organisaties kunnen achteraf (per factuur) betalen;
 • Voor grote afname van testen kun je kiezen voor online assessments in eigen beheer.

Wil je meer weten over het inzetten van 360 graden feedback?. Je kunt hier de uitgebreide uitleg over 360 graden feedback lezen.

Video: The Bridge Personality

Zoek jij de beste persoonlijkheidstest? Een moderne persoonlijkheidstest die kan zien of je kandidaat eerlijk is geweest tijdens het invullen? Een persoonlijkheidstest die gebruik maakt van zowel de Big Five als de 16 Jung Types en het bekende 4-kleurenmodel?

Welkom bij The Bridge Personality, een moderne, adaptieve persoonlijkheidstest die organisaties echt helpt met recruitment, selectie én de ontwikkeling van medewerkers.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality