020 - 262 1630

Tips voor het voorbereiden op een online assessment

woensdag 05 juni 2024

Een online assessment wordt vaak door bedrijven ingezet tijdens selectie van personeel. Hoe bereid je je voor op dit online assessment?

Acht tips voor de voorbereiding op een online assessment

Een online assessment wordt vaak door bedrijven ingezet tijdens selectie van personeel. Persoonlijkheidstesten en capaciteitentesten kunnen dan vanuit huis of op kantoor gemaakt worden. Een belangrijk moment dus tijdens je sollicitatie. Maar hoe bereid je je voor op dit online assessment?

1. Overschat jezelf niet

Je krijgt de voorbereiding voor je online assessment te lezen en je denkt: dit is makkelijk! Je bent overtuigd van je eigen kunnen, of je bent er sowieso al zeker van dat de werkgever je voor de baan aan zal nemen. Dit zou een valkuil kunnen zijn. Er zijn bijvoorbeeld situaties denkbaar waarin een bedrijf, ondanks een goed interview met jou, op basis van een online assessment toch besluit je niet aan te nemen. Doe je een online assessment van TestGroup? Neem dan een kijkje bij de instructie voor kandidaten. 

2. Denk niet dat je een black out krijgt

Een echte black-out komt vrijwel nooit voor. Veel mensen denken echter wel dat ze een black-out kunnen krijgen, dit gevoel zorgt dan weer voor onzekerheid tijdens het online assessment. Ons advies: bereid je goed voor en bedenk je dat black-outs bijzonder zeldzaam zijn.

3. Bereid je altijd voor op een online assessment

Niet voorbereiden op een online assessment is een bekende valkuil. Bedenk je dat je tijdens een online assessment wordt vergeleken met een norm-groep. Dit zijn bijvoorbeeld 500 mensen die in het verleden de testen hebben ingevuld. Het grootste gedeelte van die 500 personen heeft zich wel voorbereid op het online assessment en zal dus beter scoren. Als jij je vervolgens niet voorbereidt, ben je in het nadeel. Daarnaast, zonder goede voorbereiding is de kans aanwezig dat je, onder invloed van zenuwen een onbekende omgeving, minder sterk uit de verf komt dan in de praktijk. Ook een loopbaantest en een capaciteitentest kun je goed voorbereiden. Kijk ook goed of je een speficiek online assessment moet doen, zo is er bijvoorbeeld een online assessment voor de advocatuur en een online assessment voor de techniek. 

4. Wees jezelf tijdens het invullen van de persoonlijkheidstest

De verleiding is groot om tijdens het invullen van de persoonlijkheidstest de competenties die belangrijk zijn voor de baan extra te benadrukken. Door de persoonlijkheidstest te willen ‘sturen', loop je echter het risico te eenzijdig of tegenstrijdig over te komen. Dan komt het persoonlijkheidsrapport uiteindelijk niet goed overeen met hoe jij jezelf kent. Daarnaast zal een goede Big Five persoonlijkheidstest jouw sturende antwoordgedrag kunnen signaleren.

5. Stel vooral vragen

Voorafgaand aan het online assessment en tijdens de testdag kunnen dingen onduidelijk voor je zijn. Bijvoorbeeld wat met een bepaalde vraag wordt bedoeld. Als je daar geen vragen over stelt, kun je met de verkeerde gedachte beginnen aan de testen en jezelf benadelen. Als je niet alles direct begrijpt, is dat niet meteen een minpunt. Stel dus vooral vragen.

6. Zorg dat je een goede nachtrust pakt voor het online assessment

Uit onderzoek blijkt dat een goede nachtrust zorgt voor een betere score op het online assessment de dag erna. Zorg dus dat je op tijd naar bed gaat en zo een goede nachtrust pakt in de nacht voorafgaand aan je online assessment.

7. Na voltooiing van het online assessment

Heb je het idee dat je slecht hebt gepresteerd op één van de onderdelen van het online assessment? Maak je geen zorgen. Het gaat om het geheel. Dus denk niet dat je een negatief advies zult krijgen, omdat je een bepaald onderdeel minder goed hebt gedaan.

8. Maak gebruik van de terugkoppeling van het online assessment

In de terugkoppeling van het online assessment met je adviseur krijg je vaak veel bruikbare informatie en feedback. Vraag uitleg waar nodig en vraag ook gerust welke tips en adviezen de adviseur nog meer voor je heeft. Gebruik de terugkoppeling als een leergelegenheid. De adviseur die het assessment heeft uitgevoerd en je rapport heeft geschreven, heeft zich goed in je verdiept. Stel je open en probeer te leren van het beeld dat de adviseur van je heeft gekregen. Vraag de adviseur bijvoorbeeld naar verbeterpunten en hoe je kunt werken aan deze ontwikkelpunten. Of vraag hoe je (nog) beter gebruik kunt maken van je sterkte punten.

Online assessment bestellen

Wil je een online assessment bij een kandidaat, sollicitant of medewerker afnemen? Je kunt een online assessment los (per kandidaat) bestellen op de bestelpagina. Wil je meerdere online assessments afnemen? Dan kun je het beste abonnement nemen op het Bridge Assessment platform, de assessment software van TestGroup

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer online assessments afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig online assessments inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality