020 - 262 1630

De beste Big Five persoonlijkheidstest voor selectie

Een Big Five persoonlijkheidstest meet persoonlijkheid volgens de Big Five persoonlijkheidstheorie. Deze test staat bekend als de beste persoonlijkheidstest voor selectie en recruitment. The Bridge Personality is al 15 jaar de meest gebruikte Big Five persoonlijkheidstest van Nederland en België. De theorie van de Big Five gaat ervan uit dat persoonlijkheid bestaat uit vijf karaktertrekken. Deze worden de Big Five genoemd. In het Nederlands: de vijf factoren van persoonlijkheid. 

Wat is een Big Five persoonlijkheidstest?

Een Big Five persoonlijkheidstest is een wetenschappelijk ontwikkelde test die de vijf basisdimensies van persoonlijkheid meet. Deze vijf persoonlijkheidskenmerken zijn Openheid, Consciëntieusheid, Extraversie, Meegaandheid en Emotionele Stabiliteit. Ze worden vaak aangeduid als de Big Five. Deze theorie staat ook bekend als het vijf-factor-model en OCEAN-model. Omdat de Big Five persoonlijkheidstest een solide wetenschappelijke basis heeft, wordt deze test veel gebruikt voor recruitment en selectie van personeel.

De meest gebruikte Big Five persoonlijkheidstest: The Bridge Personality

The Bridge Personality is de meest gebruikte Big Five persoonlijkheidstest voor het verkrijgen van inzicht in de Big Five persoonlijkheid van werknemers of sollicitanten. Een deelnemer is ongeveer 45 minuten met de test bezig. Na afloop is direct een Big Five persoonlijkheidsrapport beschikbaar met daarin de score op de 34 Big Five competenties.

Een professionele Big Five persoonlijkheidstest kan veel waarde hebben bij het vormgeven van een succesvolle loopbaan. The Bridge Personality is een zeer betrouwbare en valide persoonlijkheidstest en wordt gebruikt voor de selectie en ontwikkeling van medewerkers. Deze 'slimme' test zorgt ervoor dat de kandidaat altijd vragen krijgt die het meest relevant zijn. The Bridge Personality maakt gebruik van algoritmes die de vragen in de test aanpassen als de kandidaat of medewerker de test probeert te ‘sturen’ of sociaal wenselijk probeert in te vullen.

Big Five persoonlijkheidstest bestellen: direct aan de slag

 • Alleen beschikbaar voor bedrijven, organisaties en overheden;
 • Je kunt hier voor je kandidaat of medewerker een Big Five persoonlijkheidstest aanvragen;
 • Wij zetten de persoonlijkheidstest binnen 30 minuten klaar;
 • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar;
 • Indien gewenst kun je na afloop met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan;
 • Grote afname? Neem dan een eigen account op het Bridge Assessment Platform.
Big Five persoonlijkheidstest

Wil je meer weten over het invullen van een Big Five persoonlijkheidstest? Lees hier de 10 tips voor het invullen van een persoonlijkheidstest.

Voorbeeldrapport van de Big Five persoonlijkheidstest

Je kunt hier een voorbeeldrapport bekijken van de Big Five Persoonlijkheidstest. Dit rapport geeft de scores op de 34 Big Five competenties. Deze competenties zijn te gebruiken voor vrijwel elk functieprofiel. Dit rapport is zeer geschikt voor gebruik voor recruitment, selectie en hr.

Voorbeeldpagina uit het Big Five rapport

Testen bestellen bij TestGroup: losse afname of een abonnement

Je kunt bij TestGroup op verschillende manieren testen afnemen, in losse afname (per kandidaat) of via een eigen account (met credits of onbeperkt gebruik).

 • Test je af en toe? Kies dan voor losse afname van testen. Dit is voordelig als je minder dan 10 testen per jaar nodig hebt.
 • Wil je een scherp tarief zonder hoge kosten vooraf? Overweeg dan een account met credits.
 • Als je graag de laagste prijs per test wilt en het hele jaar door onbeperkt wilt testen, ga dan voor een account met onbeperkte afname.
 • Geen zorgen over opstarttijden - je account is binnen een dag klaar.
 • In je account vind je alle testen en online assessments van TestGroup.
 • Geen verplichte training. Onze TestGroup-consultants staan altijd voor je klaar met gratis advies.
 • Het is echt makkelijk om met ons online assessment platform te werken.
 • Maak het persoonlijk - plaats je eigen branding en logo in je account.

Kenmerken: test je kandidaten op de Big Five

The Bridge Personality is een zeer betrouwbare en valide persoonlijkheidstest voor het verkrijgen van inzicht in de Big Five  persoonlijkheid en competenties van je werknemers en kandidaten.

 • Te gebruiken voor selectie én ontwikkeling van personeel;
 • Ook losse afname: je kandidaat vandaag getest;
 • Beschikbaar in 20 talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans;
 • Gebaseerd op de Big Five;
 • Zeer valide en betrouwbaar;
 • Ook te gebruiken met een maatwerkrapport: selecteer zelf de gewenste competenties;
 • Meet of je kandidaat eerlijk is geweest tijdens het invullen;
 • De meest gebruikte Big Five persoonlijkheidstest in de Benelux.

De Big Five persoonlijkheidstest: 34 competenties

De Big Five theorie wordt onder psychologen algemeen geaccepteerd als het belangrijkste model voor persoonlijkheid. Jarenlange wereldwijde psychologische onderzoeken hebben aangetoond dat men een persoonlijkheid kan beschrijven aan de hand van vijf dimensies, bekend als de Big Five: extraversie, meegaandheid, emotionele stabiliteit, consciëntieusheid en openheid. In The Bridge Personality zijn deze dimensies aangepast in vier categorieën: Leidinggeven, Uitvoeren, Houding en Mentaal. Elk van deze categorieën bevat weer drie subcategorieën. Deze subcategorieën zijn verdeeld in de 34 Big Five competenties in het rapport de Big Five persoonlijkheidstest (The Bridge Personality). Omdat er scores op 34 competenties in het Big Five persoonlijkheidsrapport staan, is deze Big Five test voor selectie en recruitment voor vrijwel elk functieprofiel in te zetten.

Wat zijn de Big Five persoonlijkheidsdimensies?

De Big Five zijn 5 persoonlijkheidseigenschappen (karaktertrekken) waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze toekomstig werkgedrag kunnen voorspellen. Om deze reden worden Big Five persoonlijkheidstesten veel voor recruitment en selectie gebruikt. De Big Five persoonlijkheidsfacetten zijn:

 • Openheid - De mate van openstaan voor het zoeken naar nieuwe ervaringen. Mensen die hoog scoren op deze schaal zijn nieuwsgierig en fantasievol. Degene die laag scoren zijn praktisch ingesteld en hechten meer waarde aan de feiten van het hier en nu.
 • Consciëntieusheid - De mate waarin iemand georganiseerd en gericht werkt of ongestructureerd en doelloos.
 • Extraversie -  De hoeveelheid waarin iemand behoefte heeft aan sociale interactie. Mensen die extravert zijn, hebben een grote behoefte aan sociale interactie en zijn sociaal, energiek, praterig, gericht op personen en optimistisch. Mensen die introvert zijn, werken liever alleen of in een rustige omgeving.
 • Meegaandheid - De mate waarin iemand zich gewoonlijk meegaand, tolerant en behulpzaam gedraagt of juist concurrerend en weinig samenwerkend.
 • Emotionele stabiliteit - Dit is het tegenovergestelde uiterste van neuroticisme. Neurotische mensen maken zich veel zorgen, zijn onzeker en nerveus. Emotioneel stabiele mensen zijn tevreden met zichzelf, ontspannen en weinig emotioneel.

Waarom gebruiken organisaties Big Five persoonlijkheidstesten?

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven en organisaties Big Five persoonlijkheidstesten afnemen. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

 • Persoonlijkheid, intelligentie en vooropleiding beïnvloeden hoe iemand zich op de werkvloer voelt en presteert. Door persoonlijkheidstesten af te nemen, kan men een zo goed mogelijke match vinden tussen de persoonlijkheid van een individu en de eisen van een specifieke functie of bedrijfscultuur.
 • Een voorbeeld: extreem introverte mensen zullen waarschijnlijk beter presteren in functies of bedrijven met minder persoonlijk contact, terwijl extraverte mensen wellicht beter geschikt zijn voor commerciële functies.
 • Sommige functies vereisen een hoge mate van precisie en zorgvuldigheid, terwijl andere functies creativiteit en flexibiliteit vereisen. Persoonlijkheidstesten kunnen helpen om deze eigenschappen te identificeren.
 • Sommige mensen werken graag in een team en zijn dus eerder inschikkelijk, terwijl andere mensen eerder een leiderstype zijn en minder inschikkelijk zijn, of extravert. Persoonlijkheidstesten kunnen helpen om deze eigenschappen te identificeren.

Handleiding: het gebruik van de Big Five persoonlijkheidstest voor recruitment en selectie

De Big Five persoonlijkheidstest is de meest gebruikte persoonlijkheidstest voor recruitment en selectie binnen organisaties. In deze handleiding omschrijven we in 3 stappen hoe je deze test goed kunt implementeren in je organisatie.

De Big Five Persoonlijkheidstest biedt waardevolle inzichten in de intrinsieke eigenschappen van sollicitanten. Wanneer het op de juiste manier wordt geïntegreerd in het selectieproces, kan het een krachtig hulpmiddel zijn om de beste match voor je organisatie te bepalen.

1. Voorbereiding op het afnemen van de testen

 • Bestel de Big Five persoonlijkheidstest: je kunt de test los bestellen (per kandidaat) of een voordelig abonnement nemen.
 • Transparantie: communiceer duidelijk het doel van de test aan kandidaten.
 • Vertrouwelijkheid: behoud de privacy van de testresultaten.
 • Juridische overwegingen: gebruik alleen tests die valide, betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd zijn.

2. Gebruik meerdere selectiemethoden

Hoewel de Big Five persoonlijkheidstest waardevolle inzichten biedt, mag het niet de enige bepalende factor zijn. Het is essentieel om:

 • Het te combineren met andere selectiemethoden zoals een capaciteitentest;
 • Het selectie-interview te gebruiken om de scores op de test te bespreken en interviewvragen te structureren rond deze scores voor diepere inzichten. Je kunt dit doen met een STAR-interview.

3. Een conclusie trekken uit testresultaten

Voor recruiters en managers biedt de Big Five-test een essentieel hulpmiddel voor het optimaliseren van recruitment en selectie. Om de voordelen ervan te optimaliseren:

 • Wees je bewust van mogelijke vooroordelen en beperkingen van de test. Een Big Five persoonlijkheidstest kan maximaal 25% procent van het werksucces van een kandidaat voorspellen. De test is dus slechts een hulpmiddel die je kunt inzetten als aanvullen op je andere recruitment tools, zoals het interview, het cv en andere testen. 
 • Zorg ervoor dat je beoordeling vrij blijft van vooroordelen. Wees je bewust van halo effecten.
 • Combineer het testresultaat met een interview om een breed beeld van een kandidaat te krijgen.

Waarom is het gebruik van een Big Five persoonlijkheidstest in teams belangrijk?

Verbeteren van communicatie

 • Het begrijpen van de unieke persoonlijkheidstrekken van teamleden maakt de weg vrij voor vlottere communicatie. Een extravert (E), bijvoorbeeld, kan floreren in groepsdiscussies, terwijl een introvert zich wellicht prettiger voelt bij het uitdrukken van zijn of haar gedachten via geschreven communicatie.

Betere taakverdeling

 • Het herkennen van bijvoorbeeld een hoge mate van consciëntieusheid bij een teamlid  - gekenmerkt door aandacht voor detail en gestructureerde planning - kan leiden tot een betere taaktoewijzing (bijvoorbeeld administratieve taken), zodat de sterke punten van het teamlid benut worden.

Proactief voorkomen van conflicten

 • Inzicht krijgen in individuele Big Five scores van teamleden helpt bij het anticiperen op en het voorkomen van mogelijke meningsverschillen. Teamleden met een hoge mate van meegaandheid (A) kunnen, vanwege hun coöperatieve en harmonieuze aard, effectieve bemiddelaars zijn in gespannen situaties.

Handleiding: hoe gebruik je de Big Five persoonlijkheidstest binnen jouw team 

Stap 1 : Voorbereiding

 • Begin door iedereen de Big Five persoonlijkheidstest te laten invullen. Je kunt deze los bestellen (per deelnemer) of voordelig inkopen via een abonnement op het Bridge Assessment Platform. Zodra de resultaten (rapporten) binnen zijn, deel ze dan met de groep. Onthoud, er zijn geen goede of foute uitkomsten; het gaat puur om zelfbewustzijn. 

Stap 2: Creëer de juiste sfeer voor de team workshop

 • Plan een specifieke workshop om de resultaten met het team te bespreken. Zorg ervoor dat de omgeving open delen zonder oordeel bevordert. Heb je sheets en materialen voor je workshop nodig? Deze heeft TestGroup voor je. Bestel hiervoor het teamworkshop: doe-het-zelfpakket.

Stap 3: Leg het OCEAN model (de Big Five ) goed uit aan je team

 • Bespreek elk van de Big Five kenmerken afzonderlijk: Openheid, Plichtsgetrouwheid, Extraversie, Vriendelijkheid en Neuroticisme. Leg ze uit in eenvoudige taal om misverstanden te voorkomen.

Stap 4: Bespreek en relateer de scores op de test

 • Teamleden moeten hun resultaten toelichten, dieper gaand dan alleen cijfers. Beschrijf hoe deze scores je bijdrage aan het team kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, als Extraversie (E) je sterkte is, blink je misschien uit in public relations maar vind je solotaken niet stimulerend. Gebruik de Big Five workshop sheets van TestGroup om het gesprek te leiden.

Stap 5: Bedenk oplossingen

 • Hier komt creativiteit om de hoek kijken! Gebruik de discussie om strategieën te bedenken die de teamdynamiek optimaliseren. Degenen met hoge consciëntieusheid (C) kunnen bijvoorbeeld het projectmanagement leiden, terwijl degenen met hoge openheid (O) creatieve brainstormsessies kunnen leiden.

Stap 6: Bespreek hoe conflicten kunnen ontstaan

 • Als twee teamleden een lagere score hebben op meegaandheid (A), kan dit leiden tot minder wederzijds begrip. Het begrijpen van deze scores kan ook licht werpen op eerdere meningsverschillen en strategieën bieden om deze in de toekomst te voorkomen.

Stap 7: Bedenk een strategie

 • Sluit af door een concreet actieplan te formuleren. Wijs rollen of taken toe op basis van de verkregen inzichten. Stel protocollen op voor het omgaan met toekomstige uitdagingen of geschillen.

Stap 8: Houd de dialoog open

 • Blijvende reflectie is essentieel. Check regelmatig bij je team in om de voortgang te peilen en eventueel de strategie aan te passen.

Is je kandidaat eerlijk geweest? Kom erachter met Normatief-Ipsatief split technology®

Een moderne (slimme) persoonlijkheidstest zoals The Bridge Personality maakt gebruik van zowel normatieve als ipsatieve stellingen. Normatief betekent dat de kandidaat een stelling scoort op een schaal van één tot en met negen. Ipsatief betekent in dit geval dat kandidaten vragen moeten rangschikken.

Met behulp van Normatief-Ipsatief split technology® maakt deze test 'sturend' antwoordgedrag inzichtelijk. Normatief-Ipsatief splits® zijn indicatoren in het Big Five rapport die de mate van sturend antwoordgedrag op het niveau van een competentie kunnen aangeven. Zo kun je precies zien waar een kandidaat getwijfeld heeft of waar de kandidaat een poging heeft gedaan om de test sociaal wenselijk in te vullen. Een onmisbare techniek tijdens de selectie van kandidaten.

Voorbeeldrapport Big Five persoonlijkheidstest

Het rapport van de Big Five persoonlijkheidstest geeft scores op 34 Big Five competenties. Zo heb je een compleet overzicht van de persoonlijkheid van je kandidaat. Wil je de competenties van jouw functieprofiel of organisatie in het rapport opnemen? Dat kan met het maatwerkrapport.

Video: Big Five Persoonlijkheidstest

Zoek jij een professionele persoonlijkheidstest? Een slimme en flexibele test die kan zien of je kandidaat eerlijk is geweest tijdens het invullen? Een persoonlijkheidstest die gebruik maakt van het Big Five model?

Kies dan voor The Bridge Personality, een moderne, dynamische persoonlijkheidstest die organisaties al jaren helpt met de recruitment en selectie van medewerkers.

Veelgestelde vragen over de Big Five persoonlijkheidstest

 • Waarom een Big Five persoonlijkheidstest gebruiken tijdens recruitment?

 • De theorie van de Big Five is wetenschappelijk geaccepteerd, wordt op veel terreinen gebruikt, heeft zich bewezen en is valide en betrouwbaar. Omdat je tijdens recruitment wilt weten hoe jouw kandidaat in een bepaalde functie gaat presteren, wil je een persoonlijkheidstest gebruiken die echt gedrag kan voorspellen. Dat kan alleen met een Big Five persoonlijkheidstest.

 • Hoe snel kan ik aan de slag met het Big Five assessment?

 • Bij een losse afname kun je direct met je test aan de slag. Na een bestelling ontvang je binnen 30 minuten de inloggegevens voor je kandidaat. Wanneer je een eigen account bestelt, kun je dezelfde dag nog aan de slag. Na het aanmaken van je account geven we je telefonische uitleg over het klaarzetten van de testen en kun je aan de slag.

 • Hoe kan ik de test inkopen?

 • Je kunt bij TestGroup op drie verschillende manieren testen inkopen. Je kunt los een test inkopen, wat handig is als je bijvoorbeeld 1 kandidaat wilt testen. De prijs voor een Big Five persoonlijkheidstest is dan € 110 per test. Daarnaast is voor een iets grotere afname aankoop via credits mogelijk. Dan is er een minimumprijs van € 15 per test. Voor bedrijven en organisaties die veel tests willen inzetten, is er een abonnement voor onbeperkt gebruik. Hierbij zijn onze tests te gebruiken vanaf € 5 per test.

 • Waarom zou ik een test of online assessment van TestGroup moeten kiezen?

 • De Big Five persoonlijkheidstest van TestGroup, The Bridge Personality, is een internationaal gevalideerde, wetenschappelijk ontwikkelde persoonlijkheidstest. Wetenschappers van universiteiten wereldwijd hebben onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid en validiteit van deze test, met uitstekende resultaten.

 • In welke talen is de test beschikbaar?

 • De Big Five persoonlijkheidstest en ook de rapporten zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Pools, Tsjechisch, Russisch, Roemeens en Litouws.

 • Wat kost deze Big Five persoonlijkheidstest?

 • Dat hangt ervan af of je de test los bestelt (110 euro per kandidaat), of via een abonnement op het Bridge Assessment Platform (vanaf 5 euro per kandidaat). Alle prijzen en abonnementen kun je hier vinden. Je kunt een losse test of abonnement aanvragen op onze bestelpagina.

Tests en online assessments bestellen

 • Je kunt hier een test of online assessment aanvragen voor je kandidaat of medewerker.
 • Wij zetten de test of online assessment binnen 30 minuten klaar.
 • De test blijft beschikbaar totdat de deelnemer het heeft afgerond.
 • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar.
 • Als bedrijf of organisatie kun je achteraf (per factuur) betalen.
 • Grote afname? Kies dan voor online assessments in eigen beheer.

Bestellen

Producten bestellen doe je snel en simpel. Selecteer hieronder de gewenste producten en aantallen. Vul daarna je gegevens in. Controleer je aanvraag en stuur hem in. De betaling gaat eenvoudig en achteraf per factuur.

1

Selecteer je producten

HR tests (losse afname)

Aantal
€135
€135
€119
€119
€165
€135
€109
€119
€595
€55

HR assessments of eigen account

Aantal
€340
€310

Burn-out preventie

Aantal
€89
€89

Trainingen

€2495
€2495
€2495
€1895
€995

Boeken

Aantal
€189
€189
€189
2

Jouw gegevens

3

Controle & verzenden

De door jou gekozen producten

 • Geen producten gekozen

We gaan direct voor je aan de slag.

In 4 stappen: je kandidaat of medewerker vandaag getest

 • Bestel een test of online assessment via de bestelpagina.
 • Je kandidaat of medewerker kan binnen 30 minuten aan de slag.
 • De test blijft beschikbaar totdat de deelnemer het heeft afgerond.
 • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar.

Indien gewenst kun je na afloop met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan. Als bedrijf of organisatie kun je achteraf (per factuur) betalen. Grote afname? Kies dan voor online assessments in eigen beheer.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Dankzij de Bridge Ability Suite kunnen wij meer mensen toelaten tot de opleiding.”

Kim Heerkens, Adviseur Capacity Building

DTV Consultants