020 - 262 1630

Professionele beroepskeuzetest voor outplacement

maandag 08 mei 2023

Wat is outplacement?

Outplacement is het begeleiden van een werknemer door een outplacement expert naar een nieuwe baan buiten de huidige organisatie, hetzij bij een andere werkgever, hetzij als zelfstandig ondernemer. Outplacement wordt ook wel een werk-naar-werk traject genoemd.

Het doel van een outplacement traject is om de kansen op het vinden van een nieuwe baan voor de vertrekkende werknemer te vergroten en daarmee werkloosheid te voorkomen. Er zijn verschillende redenen om voor outplacement te kiezen.

Het uitgangspunt voor outplacement is (dreigend) ontslag. Dit kan het gevolg zijn van een reorganisatie of omdat de werkgever (om welke reden dan ook) niet verder wil met de werknemer. Outplacement biedt voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever. De werknemer krijgt passend advies en vindt vaak sneller een nieuwe baan. De werkgever geeft door het aanbieden van outplacement invulling aan zijn wettelijke verantwoordelijkheid tot goed werkgeverschap. Het recht op outplacement voor de werknemer wordt vaak vastgelegd in een sociaal plan of een beëindigingsovereenkomst.

Waarom een professionele beroepskeuzetest tijdens outplacement?

Het is mogelijk om een beroepskeuzetest individueel uit te voeren of als onderdeel van de online assessments voor outplacement. Na het voltooien van de professionele beroepskeuzetest ontvangt de kandidaat direct een rapport. The Bridge Career beroepskeuzetest is per kandidaat (los) te bestellen, of (in grotere aantallen) via een eigen account op het Bridge Assessment Platform. 

Het gebruik van een professionele beroepskeuzetest tijdens outplacement geeft een mooi overzicht van mogelijke beroepen en bijpassende opleidingen. Een professionele beroepskeuzetest is veel uitgebreider dan de gratis testen die op het internet te vinden zijn.

Welke testen zijn geschikt voor het inzetten tijdens outplacement?

Bij loopbaanbegeleiding, outplacement en re-integratie is het van belang om te onderzoeken wat 'passend werk' is. Voor hoger opgeleiden (hbo/wo) is het combineren van een loopbaantest en competentietest een goede keuze. Het is ook aan te raden om een sterkte-zwakte-analyse uit te voeren met behulp van een capaciteitentest. Als alternatief kan een persoonlijkheidstest voor outplacement gebruikt worden om persoonlijkheid in relatie tot werk te bepalen. Voor lager opgeleiden (van vmbo tot en met mbo-2) is de beroepskeuzetest MBO een geschikt instrument. Deze test beoordeelt wat voor soort werk bij iemand past en of er eventuele beperkingen zijn waarmee rekening gehouden moet worden. Daarnaast is het gebruikelijk om ook niveautests in te zetten, naast capaciteitstests zoals een intelligentietest voor volwassenen. Er kunnen specifieke tests voor specifieke beroepen worden afgenomen, zoals bijvoorbeeld een taaltest MBO, een rekentest MBO en een logisch denken test MBO.

Het gebruik van een professionele beroepskeuzetest tijdens outplacement

Outplacement betekent letterlijk het ‘uitzetten’ van een werknemer bij een bedrijf. Alhoewel dit niet bepaald positief klinkt, kan de uitkomst door het gebruiken van een professionele beroepskeuzetest wél positief zijn. Omdat werkgevers om veel redenen outplacement trajecten niet zelf doen, zal de werkgever er een specialist voor inzetten. Een outplacement specialist bereidt ontslagen werknemers voor op een loopbaan bij een nieuw bedrijf.

Hoe ziet een outplacement traject eruit?

  • Een outplacementtraject wordt meestal tijdens werktijd gevolgd. Het begint met een (online) assessment: wat kan de kandidaat en wat wil de kandidaat? In deze fase van de outplacement wordt een professionele beroepskeuzetest ingezet.
  • Direct na afloop van een beroepskeuzetest krijgt de kandidaat het beroepskeuzerapport. Vaak wordt dit opgevolgd door een gesprek met een outplacement specialist.
  • De outplacement specialist geeft de kandidaat vervolgens uitleg over de resultaten van de beroepskeuzetest. Vaak komt er niet één pas­send beroep uit de test, maar meerdere passende beroepen.
  • Niet alle testen zijn even goed, dus het is niet verstandig om een willekeurige test op internet te doen. Veel organisaties gebruiken daarom een professionele beroepskeuzetest zoals The Bridge Career.

Voorbeeldrapport van de professionele beroepskeuzetest voor outplacement

Bekijk hier een voorbeeldrapport van de professionele beroepskeuzetest voor outplacement. Dit is de hbo-/wo-versie, er is ook een mbo-versie. In de rapporten staan scores op vrijwel alle mbo-, hbo- en wo-beroepen. Daarnaast wordt de voorkeur op alle mbo-, hbo- en wo-opleidingen in Nederland weergegeven, van hoog naar laag.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Een professionele beroepskeuzetest voor outplacement

The Bridge Career is een professionele beroepskeuzetest. Het is een zeer uitgebreide beroepskeuzetest (318 vragen), dit zorgt voor een zeer grondig onderzoek van de opties voor beroepskeuze. Na het invullen ontvangt de kandidaat een uitgebreid beroepskeuzerapport waarin alles staat over de mogelijke opleidingen en beroepen die het beste aansluiten bij de voorkeuren voor een vervolgstap in de loopbaan.

Voorbeeldrapporten van de professionele beroepskeuzetest

Download hier een voorbeeldrapport van de professionele beroepskeuzetest (hbo/wo).

Download hier een voorbeeldrapport van de professionele beroepskeuzetest (mbo).

Meer informatie

Wil je meer weten over het gebruik van onze beroepskeuzetest? Je kunt hier contact met TestGroup opnemen.

Professionele beroepskeuzetest voor outplacement bestellen

Je kunt hier een professionele beroepskeuzetest bestellen.

Video: professionele beroepskeuzetest

Met The Bridge Career vind jij de antwoorden op je loopbaanvragen. The Bridge Career is de meest uitgebreide professionele loopbaantest van Nederland en daarbuiten. The Bridge Career onderzoekt je voorkeuren voor alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Dit wordt continu up-to-date gehouden zodat je een beroep kunt kiezen dat van deze tijd is. The Bridge Career is ook in een mbo-versie beschikbaar.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Dankzij de Bridge Ability Suite kunnen wij meer mensen toelaten tot de opleiding.”

Kim Heerkens, Adviseur Capacity Building

DTV Consultants