020 - 262 1630

Hoe werk je met 360 graden feedback? Een whitepaper

woensdag 05 juni 2024

Meer weten over de toepassing van 360 graden feedback binnen je organisatie? Download dan nu onze whitepaper: Succesvolle toepassing van 360 graden feedback.

Succesvolle toepassing van 360 graden feedback

Waar werknemers onderdeel zijn van een organisatie, wordt beoordeeld. Beoordelingen kunnen gaan over kwantitatief te meten doelen, maar ook over bepaalde gedragscompetenties of kenniscompetenties. Beoordelingen kunnen een formeel doel hebben zoals het bepalen of iemand promotie kan maken of salarisverhoging krijgt. Een ander doel is het vaststellen van training- en ontwikkelingsbehoeften met 360 feedback.

Zoek je informatie over het inzetten van 360 graden feedback in je organisatie? Lees dan hier de uitgebreide uitleg over 360 graden feedback.

Vaak worden beoordelingen gedaan door leidinggevenden. De afgelopen jaren echter, zijn er steeds meer organisaties die inzien dat leidinggevenden niet altijd een compleet beeld hebben van het functioneren van hun medewerkers. Om hier mee om te gaan wordt er voor gekozen om meerdere perspectieven te gebruiken als input voor beoordelingen: de zogenaamde 360 graden, of multirater feedback. Een voorbeeld van een 360 graden feedback instrument is de veelgebruikte Bridge 360 van TestGroup.

De toepassing van 360 graden feedback in een organisatie kan tot vruchtbare resultaten leiden voor zowel organisatie als medewerker. Maar, door de complexiteit van het feedback systeem is het cruciaal voldoende aandacht te besteden aan de implementatie ervan. Deze whitepaper zet de belangrijkste aandachtspunten onder elkaar.

Zoek je een persoonlijkheidstest voor je organisatie? Lees dan hier de tien tips voor het invullen van een persoonlijkheidstest.

Wat is 360 graden feedback?

360 graden feedback is een manier waarop werknemers beoordeeld worden door meerdere mensen, zoals managers, directe collega's, klanten en andere betrokkenen. Dit geeft een compleet beeld van de werknemer, in tegenstelling tot eendimensionale feedback waarbij alleen de leidinggevende feedback geeft.

Hoe wordt 360 graden feedback gebruikt?

Om 360 graden feedback goed toe te passen is het belangrijk om te bepalen hoe en wanneer het wordt ingezet. Dit kan bijvoorbeeld voorafgaand aan een beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek zijn, maar ook vaker gedurende het jaar.

360 graden feedback in 5 stappen

Om 360 graden feedback goed in te zetten, zijn de volgende 5 stappen belangrijk:

1: bepaal de doelen van de 360 feedback voor de werknemer

Om 360 graden feedback goed toe te passen, is het belangrijk om duidelijke doelen per werknemer te bepalen. Dit kan gekoppeld zijn aan bedrijfsdoelen en specifieke vaardigheden, gedrag of competenties waarop de werknemer beoordeeld wordt. Hierbij kan ook gekeken worden naar de sterke en zwakke punten van de werknemer.

Werk met Key Performance Indicator (KPI's)

Een andere manier om de voortgang van een werknemer te meten is door het gebruik van KPI's (Kritieke Prestatie Indicator). Dit is een getal gekoppeld aan een prestatie van de werknemer en geeft inzicht in persoonlijke prestaties.

2. Kies het feedbackteam

Selecteer 3 tot 10 personen die meedoen aan de 360 graden feedback. Hierbij kan gekozen worden uit collega's, klanten, leveranciers en andere betrokkenen die regelmatig met de werknemer te maken hebben. Zorg dat deze personen niet te close zijn of een conflict hebben gehad met de werknemer.

3. Gebruik The Bridge 360 om de 360 feedback af te nemen

Stuur of geef alle leden van het feedbackteam een uitnodiging voor The Bridge 360.  Dit is de 360 graden feedback tool van TestGroup. Hiermee kun je de prestaties van de werknemers objectief in beeld krijgen. Ook kan gevraagd worden om een zelfbeoordeling door de werknemer zelf.

4. The Bridge 360 stelt automatisch een 360 graden feedbackrapport samen

De online sofware van The Bridge 360 verzamelt alle feedback en zoekt naar overeenkomsten in deze feedback. Hiervan wordt automatisch een 360 feedbackrapport opgemaakt

5. Koppel het 360 graden feedbackrapport terug aan de medewerker

Nu kan het beoordelingsgesprek gevoerd worden waarbij de 360 feedback en resultaten van de werknemer besproken worden. Hierbij kan ook afgesproken worden welke verbeteringen er gemaakt kunnen worden.

Whitepaper: hoe neem je 360 graden feedback af?

Lees hier de whitepaper over het afnemen van 360 graden feedback bij je medewerkers.

360 graden feedback voor je medewerkers bestellen

Je kunt hier The Bridge 360 voor je medewerker(s) bestellen. Je kunt het 360 graden feedback instrument los (per kandidaat) bestellen of als voordeling abonnement.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer 360 graden feedback afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig The Bridge 360 inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality