020 - 262 1630

Uitleg van de 4 Jung dimensies

Deze pagina legt uit wat de paren in Jung's psychologie betekenen: Extraversie-Introversie, Sensing-Intuition, Thinking-Feeling, en Judging-Perceiving. Deze paren zijn belangrijk om de 16 Jung Types te begrijpen.

Het verkennen van Jung Type voorkeuren

Een persoonlijkheidstype laat zien hoe iemand van nature denkt en waar hij of zij de aandacht op richt. Mensen hebben een natuurlijke manier van ontwikkelen, iets dat aangeboren is, maar ook beïnvloed kan worden door de omgeving.

In Jung Typologie betekent 'voorkeur' een "aangeboren neiging." Vraag je bijvoorbeeld af: heeft iemand een voorkeur voor Sensing of Intuition? Iedereen kan Sensing gebruiken om informatie te verzamelen, maar een voorkeur voor Sensing wijst op een aangeboren neiging om Sensing in verschillende situaties te gebruiken. Intuition gebruiken is mogelijk, maar de aangeboren voorkeur zou meestal voor Sensing zijn.

Denk aan deze vergelijking: ben je linkshandig of rechtshandig?

Probeer dit eens:

  • Schrijf je naam met je dominante hand. Hoe voelt dat?
  • Schrijf nu je naam met je andere hand. Hoe is dat anders?
  • Het gebruik van de voorkeurshand voelt meestal makkelijk en natuurlijk aan. Het gebruik van de niet-voorkeurshand voelt vaak moeilijk en onnatuurlijk, en vereist meer concentratie.
  • Net als bij handigheid kunnen mensen beide voorkeuren in persoonlijkheidstypen gebruiken. De meeste mensen hebben een natuurlijke neiging voor één kant van een voorkeurspaar en vinden dit comfortabel, maar ze kunnen zich aanpassen aan de tegenovergestelde voorkeur wanneer dat nodig is. We gebruiken dagelijks alle voorkeuren.

Inzicht in je eigen Jung Type en de tegenovergestelde voorkeur

Wat als iemand zich niet bewust is van zijn tegenovergestelde voorkeur? Dan kan hij te veel leunen op zijn natuurlijke voorkeuren en de sterke punten van de andere kant over het hoofd zien. Het is belangrijk te onthouden dat beide kanten van een voorkeurspaar waardevol zijn, en geen van beide is superieur. Bewustzijn van het Jung Type benadrukt onze potentiële sterke punten (natuurlijke voorkeuren) en gebieden voor groei (tegenovergestelde voorkeuren). Vaak vereisen situaties een combinatie van beide krachten en uitdagingen.

Sterke punten en uitdagingen van je Jung Type

Het begrijpen van persoonlijke voorkeuren heeft veel voordelen, zoals inzichten in persoonlijke impact, communicatiestijlen en verschillen met de voorkeuren van anderen. Hoewel alle voorkeuren waardevol zijn, komt elk met zijn voordelen (sterke punten) en uitdagingen (uitdagingen). Het herkennen van deze sterke punten en uitdagingen van je persoonlijkheidsvoorkeur helpt je bij bijdragen aan verschillende situaties, taken of het oplossen van problemen.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Dankzij de Bridge Ability Suite kunnen wij meer mensen toelaten tot de opleiding.”

Kim Heerkens, Adviseur Capacity Building

DTV Consultants