020 - 262 1630

Wat is de Jung Typologie? De 16 persoonlijkheidstypes

woensdag 10 april 2024

Een Jung persoonlijkheidstest kan enorm goed helpen bij het beter begrijpen van jezelf en elkaar. En dat kan het startpunt zijn van persoonlijke groei. Enneagram, Belbin, Insights: allemaal erg interessant, maar niets is zo veelomvattend en praktisch als de 16 Jung Types.

The Bridge Personality is een persoonlijkheidstest die je helpt om naar deze verschillende Jung Types te kijken. Welk Jung Type ben jij?

Al meer dan 15 jaar is The Bridge Personality de meest gekozen Jung persoonlijkheidstest door bedrijven en organisaties. Deze test is zowel per kandidaat te bestellen als via een abonnement tegen een aantrekkelijk tarief. The Bridge Personality staat bekend om zijn betrouwbaarheid en validiteit. Het is een professionele tool voor het verkennen van de 16 Jung Types, die zijn te vergelijken met de Myers-Briggs Type Indicator® Types of MBTI® Types.

De Jung Typologie: de geschiedenis

De typologie van Jung is ontwikkeld door Carl Gustav Jung, een vooraanstaand Zwitsers psychiater en grondlegger van de Jungiaanse psychologie. Het is wereldwijd één van de bekendste en betrouwbaarste modellen op het gebied van persoonlijkheid en gedrag. In 1921 publiceerde Jung het boek 'Psychologische Typen', waarin mensen in 16 persoonlijkheidstypen werden ingedeeld. Er worden op grote schaal tests gebruikt die gebaseerd zijn op het typologiemodel van Jung, zoals assessments, teambuilding, coaching en persoonlijke ontwikkeling. De type-indicator van Isabel Briggs Meyers is hiervan een voorbeeld, maar tegenwoordig zijn er talloze versies in omloop, zowel gratis als betaald. Verschillende persoonlijkheidstypen (de 16 Jung Types) worden beschreven, zoals het ISTJ-, ISTP-, ISFJ-, ISFP-, INTJ-, INTP-,INFJ-, INFP-, ESTP-, ESTJ-, ESFP-, ESFJ-, ENTJ-, ENTP-, ENFJ- enENFP-persoonlijkheidstype. Bij elk type wordt een beschrijving gegeven van hun eigenschappen en voorkeursgedrag.

Jung was ervan overtuigd dat mensen een voorkeur hebben voor de manier waarop ze de wereld ervaren en beoordelen. Jung beschreef vier dimensies: Extroverted vs. Introverted, iNtuition vs. Sensing, Thinking vs. Feeling en Judging vs. Perceiving. Iedereen heeft een voorkeur waardoor types van vier letters ontstaan. Bijvoorbeeld ESTP of INFJ. In de praktijk zijn de Jung Types een geweldig hulpmiddel om zelf te groeien en anderen beter te begrijpen. Daarnaast zijn de 16 Jung Types handig voor teams.

4 dimensies, 16 Jung Types

De 16 Jung Types zijn dus gebaseerd op vier dimensies, of tegengestelde voorkeuren. Iedereen heeft bij elke dimensie een voorkeur voor een van beide tegenpolen. Extraverte mensen halen hun energie bijvoorbeeld uit sociale activiteiten met anderen, terwijl introverte mensen naar binnen keren als ze willen bijtanken en bijvoorbeeld een avond lekker een boek gaan lezen. Mensen met een voorkeur voor iNtuition anticiperen op de toekomst en zien grotere concepten en mogelijkheden, terwijl personen met een voorkeur voor Sensing in het heden blijven en alles waarnemen met hun zintuigen. Personen met een voorkeur voor Thinking kijken naar wat praktisch werkt en mensen met een voorkeur voor Feeling proberen zich te verplaatsen in andere mensen. Als laatste: personen met een voorkeur voor Judging leven graag een gestructureerd leven met deadlines en afspraken. Mensen met een voorkeur voor Perceiving types houden van open eindjes en veel mogelijkheden. Met een 16 types persoonlijkheidstest kun je het Jung Type van je medewerkers in kaart brengen.

Wat is jouw Jung Type?

Heb je al een idee welk Jung Type jij bent? Bestel dan hier The Bridge Personality. Je ontvangt dan een persoonlijkheidsrapport waarin jouw Jung Type omschreven wordt.

The Bridge Personality: een testtechnisch beter alternatief voor de MBTI®

Volgens de 'Testwijzer voor Professionals' is 'The Bridge Personality' een beter testtechnisch alternatief voor de MBTI®. Het boek, van auteurs Ellen Woudenberg en Tom Luken, is bedoeld om loopbaanadviseurs, HRM-medewerkers, re-integratiecoaches, decanen en studiebegeleiders een handzame richtlijn te geven in de testen die door de belangrijkste testuitgevers worden uitgegeven.

In dit boek worden o.a. de verschillen en overeenkomsten tussen de MBTI (Myers Briggs Type Indicator®) en The Bridge Personality persoonlijkheidstest toegelicht. Zo wordt over The Bridge Personality geschreven: "Een goed ogend, behoorlijk betrouwbaar instrument....Voor liefhebbers van de Jung persoonlijkheidstypen biedt het een testtechnisch beter alternatief dan de MBTI (Myers Briggs Type Indicator®)". Dit komt omdat The Bridge Personality uitgebreider is en meer vragen heeft dan de MBTI. Op deze manier kan The Bridge Personality betrouwbaarder Jung Types berekenen. Zo heb je meer zekerheid dat het juiste Jung Type wordt berekend.

Je kunt dit boek via www.bruna.nl en alle bekende boekhandels bestellen.

Het Bridge Personality 16 persoonlijkheidstypes rapport

The Bridge Personality bestellen

Je kunt hier The Bridge Personality voor je medewerker of kandidaat bestellen.

Video: The Bridge Personality

Zoek jij de beste persoonlijkheidstest? Een moderne persoonlijkheidstest die kan zien of je kandidaat eerlijk is geweest tijdens het invullen? Een persoonlijkheidstest die gebruik maakt van zowel de Big Five als de 16 Jung Types en het bekende 4-kleurenmodel?

Welkom bij The Bridge Personality, een moderne, adaptieve persoonlijkheidstest die organisaties echt helpt met recruitment, selectie én de ontwikkeling van medewerkers.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Dankzij de Bridge Ability Suite kunnen wij meer mensen toelaten tot de opleiding.”

Kim Heerkens, Adviseur Capacity Building

DTV Consultants