020 - 262 1630

Wat is 360 graden feedback en hoe werkt het?

zondag 01 oktober 2023

Wat is dat: 360 graden feedback?

Als de medewerker feedback ontvangt van verschillende mensen, noemen we dat 360 graden feedback. Op deze manier krijgt de medewerker een volledig beeld van zijn prestaties. Deze mensen kunnen leidinggevenden, begeleiders, collega's zijn, maar ook leveranciers of zelfs klanten.

360 graden feedback is een bekende feedbackmethode waarbij de prestaties van een medewerker door meerdere mensen worden beoordeeld. Feedback kan op verschillende manieren gegeven worden, zo kan het eendimensionaal, 180 graden of 360 graden zijn. Bij een eendimensionale feedback krijgt de medewerker van 1 persoon feedback. Wanneer er ruimte is voor bijdrage van de medewerker is er sprake van een 180 graden feedback. Als de medewerker commentaar ontvangt van verschillende mensen, noemen we dat 360 feedback. Op deze manier helpt 360 graden feedback bij de ontwikkeling van personeel.

Wanneer wordt 360 graden feedback gebruikt?

360 graden feedback wordt vaak gebruikt als onderdeel van een beoordelingsgesprek, maar kan ook ingezet worden als onderdeel van een leerproces. Het doel van deze methode is om de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer te stimuleren door het geven van feedback vanuit verschillende perspectieven. Dit kan door het houden van een 360 graden feedback tijdens het jaarlijkse beoordelingsgesprek en het houden van regelmatige rondetafelgesprekken gedurende het jaar. Hierdoor wordt de werknemer gemotiveerd om aan zijn verbeteringen te blijven werken. De focus ligt hierbij op het benoemen van kansen en mogelijkheden voor de werknemer, in plaats van alleen op zijn zwakke punten. Het is belangrijk dat de feedback gegeven wordt met de intentie om de werknemer te helpen bij zijn functioneren en niet om hem/haar te kleineren.

Voorbeeldrapport: 360 graden feedback

Je kunt hier een voorbeeldrapport van 360 feedback bekijken inzien. In dit voorbeeldrapport wordt de 360 feedback weergegeven van collega's, manager(s), ondergeschikten, klanten en de deelnemer zelf. Het rapport heeft scores op 34 competenties, een samenvatting en ook algemene feedback op het functioneren van de deelnemer. Uiteraard is het mogelijk om het rapport aan te passen en andere competenties op te nemen of juist competenties weg te laten.

Voorbeeldpagina uit een 360 feedback rapport

Wordt 360 graden veel gebruikt door organisaties?

In veel organisaties is het heel gewoon om regelmatig 360 graden feedback af te nemen. Die organisaties hebben een hele structuur rondom 360 graden feedback opgezet. Alle medewerkers hebben een persoonlijk ontwikkelplan dat jaarlijks wordt bijgesteld en er is een systematiek van 360 graden feedback. Dat is een aanpak waarbij medewerkers niet alleen feedback krijgen van hun leidinggevende, maar ook van collega's, klanten en van zichzelf. Op die manier kun je erachter komen wat je zelf als zwakke of sterke punten ziet en hoe anderen dat beoordelen.

Als de scores nogal uiteenlopen, kun je verbeterpunten formuleren of jezelf een schouderklopje geven voor de dingen die je beter doet dan je zelf eigenlijk vindt. Als je in een organisatie werkt waar feedback heel gewoon is, dan zul je er dus weinig om hoeven vragen. De kunst is wel om 360 graden feedback niet als verplicht nummer te zien, maar er echt iets mee te doen. Dat houdt je scherp en zorgt ervoor dat je blijft leren en jezelf blijft ontwikkelen.

Als je verplicht door je collega’s beoordeeld wordt, kun je het volgende in gedachten houden:

  • Het is niet het einde van de wereld. Het doel van een eerlijke 360 graden feedback beoordeling is om je vooruit te helpen, niet om je te straffen. Ga op waardige wijze met de beoordeling om;
  • Doe iets met de feedback. Neem de resultaten van de beoordeling serieus en probeer jezelf te verbeteren;
  • Stap niet op collega’s af. Raak niet overstuur als je negatieve feedback ontvangt. Confronteer collega’s waarvan je vermoed dat zij de feedback hebben gegeven niet. Het is geen bewijs van onvermogen, maar iemands perceptie van jouw gedrag of prestaties.

De voordelen van 360 graden feedback

Over het algemeen levert 360 graden feedback positieve resultaten op, waaronder:

Daarnaast heeft 360 graden feedback een aantal voordelen ten opzichte van de 'normale' feedback van managers, zoals:

  • Veelzijdige perspectieven: Aangezien 360 graden feedback afkomstig is van verschillende bronnen, zoals collega's en klanten, wordt een medewerker vanuit diverse hoeken beoordeeld. Dit zorgt voor een breder en vaak accurater beeld dan enkel de visie van een leidinggevende.
  • Diepgaand inzicht: Elke deelnemer aan het feedbackproces kan unieke observaties en perspectieven bieden. Dit zorgt voor een holistische kijk op de capaciteiten en aandachtspunten van een medewerker.
  • Betere acceptatie: Als feedback van meerdere bronnen komt, wordt het vaak als geloofwaardiger ervaren en beter geaccepteerd dan wanneer het van één persoon komt.

Deze, al dan niet verplichte, 360 graden feedback zorgt dus voor evenwichtige beoordelingen. Deze balans ontbreekt bij standaard beoordelingen waarbij alleen de manager de beoordeling doet. De effecten van een goede 360 graden beoordeling voor de productiviteit van teams zijn op langere termijn zelfs belangrijker dan de effecten op het individu.

Welke vragen kun je stellen bij 360 graden feedback?

360 graden feedback is ontworpen om een alomvattende kijk te geven op de prestaties en het gedrag van een werknemer vanuit verschillende perspectieven: collega's, leidinggevenden, ondergeschikten, en soms klanten of externe partners. Hier zijn enkele vragen die vaak worden gebruikt in een 360 graden feedbackproces:

  • Competentie en Vakmanschap: Hoe beoordeel je jouw technische kennis en vaardigheden in relatie tot je functie?
  • Communicatie: Hoe effectief denk je dat je communiceert met teamleden, leidinggevenden en anderen?
  • Teamwerk: Hoe denk je dat je bijdraagt aan het team? Werk je goed samen met anderen?
  • Leiderschap: Hoe zou je jouw eigen leiderschapsgedrag beoordelen?
  • Conflictbeheer: Hoe ga je om met meningsverschillen of conflicten op de werkvloer?
  • Initiatief: Toon je initiatief om problemen op te lossen of nieuwe ideeën aan te dragen?
  • Klantgerichtheid: Hoe ga je om met feedback of verzoeken van klanten, indien van toepassing?
  • Flexibiliteit: Hoe pas je je aan veranderende omstandigheden of onverwachte uitdagingen aan?
  • Tijdsbeheer: Hoe goed beheer je jouw tijd en prioriteer je taken?
  • Integriteit en Ethiek: Hoe zou je jouw eigen integriteit en ethische gedrag beoordelen

Als je The Bridge 360 gaat gebruiken voor je 360 graden feedback, hoe je deze vragen niet zelf op te stellen. Deze zitten al in het online systeem en kun je makkelijk selecteren voor je project.

Wat zijn de 5 regels bij het geven van feedback?

Bij het geven van feedback, en dus ook bij 360 graden feedback, zijn er bepaalde regels die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je boodschap duidelijk en effectief is. Hier zijn de 5 belangrijkste feedbackregels voor jou:

  • Wees direct: Vermijd rond de pot draaien. Het is essentieel dat je helder en oprecht bent in je feedback zodat de ander er echt iets mee kan. Probeer niet passief-agressief te zijn.
  • Veroordeel niet: Wanneer je feedback geeft, zorg er dan voor dat deze constructief is. Het is nooit je intentie om de ander te bekritiseren, maar eerder om ze te helpen groeien.
  • Wees specifiek: Het is van groot belang dat je duidelijk en gedetailleerd bent. Refereer aan concrete voorbeelden of situaties in plaats van vage beschuldigingen of algemene uitspraken te doen.
  • Benadruk de gevolgen van het gedrag: Help de ander te begrijpen welke impact hun acties of gedrag hebben gehad. Bijvoorbeeld, hoe het invloed had op het team of als het extra werk oplegde voor een collega. Dit biedt duidelijkheid over waarom de feedback relevant is.
  • Reageer tijdig: Probeer feedback zo snel mogelijk te geven. Als je iets positiefs opmerkt, deel dit dan onmiddellijk. Als het gaat om kritische feedback, neem dan de tijd om je woorden zorgvuldig te kiezen, maar stel het gesprek niet te lang uit.
  • Door deze regels in gedachten te houden, kun je zorgen voor een open en productieve communicatie.

Meer informatie voor 360 graden feedback

Wil je meer weten over 360 graden feedback? Neem dan contact op met TestGroup.

Bestellen: 360 graden feedback

Je kunt hier 360 graden feedback voor je medewerker(s) bestellen. TestGroup kan de 360 graden feedback voor je organiseren, maar je kunt dit ook zelfstandig doen via een account op het Bridge Assessment Platform.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer 360 graden feedback afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig The Bridge 360 inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Career maakt het eenvoudig om een passende functie te vinden.”

Jaye Bonnier

Work2Work