020 - 262 1630

Leer de 16 Jung Types en 4-kleuren toepassen in de praktijk

maandag 08 mei 2023

De online competentie- en persoonlijkheidstesten van The Bridge maken gebruik van twee belangrijke en bekende psychologische modellen: het 4-kleurenmodel en de 16 Jung Types die zijn ontwikkeld door Carl Jung. Wij gebruiken o.a deze modellen (naast de Big Five) in The Bridge Personality, daarnaast kun je deze modellen ook zelf inzetten.

4-kleuren

Het 4-kleurenmodel is een bekend en makkelijk te gebruiken model dat iets vertelt over de persoonlijkheid van de persoon. Elke kleur staat voor een bepaalde persoonlijkheid. Een “Blauw” persoon is analytisch, nauwkeurig, gestructureerd en objectief, een “Rode” kandidaat is positief, assertief, daadkrachtig en doortastend. Iemand bij wie de kleur “Groen” dominant is hecht aan relaties en is zorgzaam, rustig en ontspannen. Een “Gele” persoonlijkheid is enthousiast, vrolijk en dynamisch.

Wanneer je weet welke kleuren bij de kandidaat de boventoon voeren kun je effectiever communiceren en versterk je de samenwerking. Ook helpt het HRM-medewerkers persoonlijke ontwikkelsuggesties te doen en te zorgen voor voldoende diversiteit binnen teams.

16 Jung Types

Deze Zwitserse psychiater (1875-1961) ontdekte een systeem waarmee hij inzichten kon vergaren over de persoonlijkheid en voorkeuren van personen. In het systeem met de 16 Jung Types scoort elke kandidaat op vier verschillende dimensies:

 • Extraversion (E) versus Introversion (I)
 • Sensing (S) versus iNtuition (N)
 • Thinking (T) versus Feeling (F)
 • Judging (J) versus Perceiving (P)

Door op elk van de dimensies een score toe te kennen, ontstaat het bekende persoonlijkheidsprofiel bestaande uit vier letters. Het model van de 16 Jung Types wordt in veel persoonlijkheidstests gebruikt. Ook gratis online persoonlijkheidstests werken volgens deze methode. Omdat dergelijke tests echter een beperkt aantal vragen bevatten, zijn ze door de kandidaat makkelijk te beïnvloeden. Omdat The Bridge Personality meer vragen bevat en gebruik maakt van de Normative-Ipsative Split-technologie, zijn de uitkomsten van de test betrouwbaarder en meer valide.

Voordeel halen uit de 16 Jung Types en 4 kleuren

Omdat het 4-kleurenmodel en de 16 Jung Types (de Jung Typologie) wetenschappelijk uitgebreid zijn getoetst en gevalideerd kunnen ze worden gebruikt om gefundeerde beslissingen te nemen. Daarom gebruiken competentie- en persoonlijkheidstests van The Bridge deze modellen.

Nadat de kandidaat de vragenlijst heeft ingevuld, zorgt de artificiële intelligentie voor een gedegen analyse van de antwoorden. Dit resulteert in een overzichtelijke rapportage waarmee je een diepgaande kennis over de persoonlijkheid van de kandidaat opdoet. Dit persoonlijkheidsprofiel kun je vergelijken met het functieprofiel om personele besluiten te nemen. Bied je de sollicitant een arbeidsovereenkomst aan? Komt deze medewerker in aanmerking voor een opleiding of cursus?

Je kunt zelf je conclusies trekken, of één van onze consultants bellen om samen de rapportage te bespreken.

Persoonlijkheidstests zelf organiseren en analyseren

Gebruik je de online persoonlijkheidstest vaker? Dan wil je misschien zelf de kennis vergaren om de rapportages verder te kunnen analyseren. Met die kennis lees je de rapporten ineens heel anders. Bovendien kun je de kennis gebruiken om zelf workshops rondom de 16 Jung Types en de 4-kleuren te organiseren.

Dat je de persoonlijkheidstest van The Bridge kunt gebruiken om individuele werving- en selectiebeslissingen te nemen of ontwikkeltrajecten te definiëren is bijzonder waardevol. Maar daar stopt de waarde van de online persoonlijkheidstest niet.

1-daagse training over de 16 Jung Types en 4-kleuren

Kies voor de 1-daagse Bridge kwalificatietraining om alles wat je moet weten te leren over deze twee belangrijke persoonlijkheidsmodellen. In 1 dag maak je jezelf de gehele theorie eigen. Je weet hoe de twee modellen werken en hoe je ze in de praktijk kunt toepassen.

Na het afronden van de training over de 16 Jung Types en het 4-kleurenmodel kun je deze modellen toepassen voor trainingen en coaching. Je leert de persoonlijkheidsrapportages beter lezen waardoor je beter in staat bent tot persoonlijke coaching. Ook het geven van loopbaanbegeleiding wordt dankzij de training een stuk effectiever.

Zelf The Bridge Personality Teamworkshops organiseren

Na de training ben je niet alleen beter toegerust voor de persoonlijke begeleiding van medewerkers. Je bent ook gekwalificeerd om workshops en trainingen te geven waarbij je de psychologische modellen gebruikt.

Een Bridge Personality teamworkshop brengt de doelen van het team in kaart. Het kan bij praktisch alle teams worden ingezet om verbeterpunten te signaleren en betere prestaties te realiseren. Na het afsluiten van de 1-daagse Bridge Kwalificatietraining kun je deze workshops zelf organiseren en leiden. Het enige wat je nodig hebt is het The Bridge Doe-het-zelfpakket.

Het doe-het-zelfpakket bevat alle materialen die je nodig hebt voor een succesvolle teamworkshop. Ook staat op de achtergrond een TestGroup-consultant klaar om je te begeleiden en rapportages met je door te nemen.

Tijdens de workshop vullen alle deelnemers de The Bridge Personality in, waarna ze een persoonlijk 4-kleuren rapport ontvangen. Tegelijkertijd wordt een Bridge Personality Teamrapport opgesteld. Zo leren je medewerkers zichzelf én elkaar beter kennen. Dat help de communicatie en samenwerking te verbeteren en het draagt bij aan een prettiger werkklimaat. Ook helpt het bij de professionele ontwikkeling van de individuele teamleden.

Stappenplan: teamworkshop met het doe-het-zelf pakket

 • Stap 1: Bestel het doe-het-zelf pakket voor je team op de bestelpagina.
 • Stap 2: Een TestGroup-consultant neemt contact met je op om de details van de teamworkshop door te nemen.
 • Stap 3: Elke deelnemer vult The Bridge Personality in en ontvangt een persoonlijk Bridge Personality 4-kleuren rapport.
 • Stap 4: Het Bridge Personality Teamrapport voor het hele team wordt opgemaakt.
 • Stap 5: Je ontvangt van ons een startpakket voor de workshop, inclusief presentatiesheets en alle benodigde materialen.
 • Stap 6: Een TestGroup-consultant gaat telefonisch of via Zoom met je door de rapporten en de sheets.
 • Stap 7: Alle materialen voor de workshop worden per post naar je opgestuurd, inclusief handige boekjes voor elke deelnemer en 4-kleurenkaartjes.
 • Stap 8: Je bent nu klaar om de teamworkshop te organiseren.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality