020 - 262 1630

Herken sociaal wenselijke antwoorden met de normatief-Ipsatief split technology® in The Bridge Personality

maandag 08 mei 2023

Tijdens selectieprocedures zullen veel kandidaten proberen 'sociaal wenselijke' antwoorden te geven tijdens het invullen van een persoonlijkheidstest. Ze zullen kiezen voor die stelling die een goede indruk zal geven.

Wat is sociaal wenselijk antwoordgedrag?

Tijdens selectieprocedures zullen veel kandidaten proberen 'sociaal wenselijke' antwoorden te geven tijdens het invullen van een persoonlijkheidstest. Ze zullen kiezen voor die stelling die een goede indruk zal geven. Zo zullen ze wellicht eerder kiezen voor de stelling 'Ik ken niemand die zo hard werkt als ik', dan dat ze kiezen voor: 'Ik help niet altijd collega's tijdens het werk'. Toch heeft het geen nut om op deze manier de persoonlijkheidstest in te vullen. Organisaties zullen zien dat je niet eerlijk bent geweest als ze je testrapport zien.

Houd er dus tijdens het invullen van een Big Five persoonlijkheidstest rekening mee dat de test ook stellingen heeft die nagaan of je de persoonlijkheidstest sociaal wenselijk invult. Dit wordt de sociaal wenselijkheidsschaal genoemd. Deze stellingen van deze schaal meten geen persoonlijkheid, ze meten sociaal wenselijk antwoordgedrag.

Een voorbeeld hiervan is de stelling ‘Ik ken niemand die harder werkt dan ik’. Waarschijnlijk is deze uitspraak op niemand van toepassing. Wanneer iemand deze vraag met ‘helemaal mee eens’ beantwoord kan dit een teken zijn van sociaal wenselijk antwoordgedrag.

De meeste persoonlijkheidstesten geven de mate van sociaal wenselijk antwoorden aan in een schaal. Deze loopt meestal van één (niet sociaal wenselijk) tot tien (zeer sociaal wenselijk). Meer geavanceerde persoonlijkheidstesten, zoals The Bridge Personality, gaan veel verder dan dat. Deze test geeft je ook een score op instemmend antwoordgedrag en op de overeenkomst tussen de normatieve en ipsatieve antwoorden. Met deze schalen kun je zien of je kandidaat wel eerlijk is over zichzelf. Dat is handige informatie tijdens werving en selectie met een persoonlijkheidstest.

Met normatief-ipsatief split technology® herken je sociaal wenselijke antwoorden in een persoonlijkheidstest

The Bridge Personality maakt naast de bovenstaande drie schalen (die een indicatie geven van 'sturend antwoordgedrag') ook gebruik van Normative-Ipsative Split Technology®. Normative-Ipsative Splits zijn indicatoren die de mate van sturend antwoordgedrag op het niveau van een persoonlijkheidsdimensie (karaktertrek) kunnen aangeven. Je kunt zo bijvoorbeeld zien of iemand wel eerlijk is over de mate van detailgerichtheid, maar wellicht niet eerlijk is over de mate van resultaatgerichtheid. Dit geeft waardevolle informatie tijdens een selectieprocedure.

Heeft een kandidaat bij stellingen die bij een bepaalde dimensie horen moeite gehad met kiezen dan verschijnt er in het rapport een normatief-ipsatief split bij de dimensie. De n (van normatief) staat onder de normatieve score, de i (van ipsatief) staat onder de ipsatieve score. Een kandidaat heeft bij een dergelijke dimensie moeite gehad met kiezen. Interessant is nu om te kijken hoe dat komt. Dat kan aan veel redenen liggen (bijvoorbeeld de bovenstaande uitleg). Het is aan de feedbackgever en de kandidaat om dit samen te onderzoeken. Een normatief-ipsatief split is niet slecht, het geeft juist meer informatie.

Meer informatie over The Bridge Personality?

Wil je meer weten over The Bridge Personality, de persoonlijkheidstest van TestGroup? Neem dan hier contact met ons op.

The Bridge Personality persoonlijkheidstest bestellen

Je kunt The Bridge Personality persoonlijkheidstest voor je kandidaat of medewerker bestellen op de bestelpagina van TestGroup.

Video: The Bridge Personality

Zoek jij de beste persoonlijkheidstest? Een moderne persoonlijkheidstest die kan zien of je kandidaat eerlijk is geweest tijdens het invullen? Een persoonlijkheidstest die gebruik maakt van zowel de Big Five als de 16 Jung Types en het bekende 4-kleurenmodel?

Welkom bij The Bridge Personality, een moderne, adaptieve persoonlijkheidstest die organisaties echt helpt met recruitment, selectie én de ontwikkeling van medewerkers.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality