020 - 262 1630

Selectie assessment: uitleg en tips

woensdag 21 februari 2024

Online selectie assessment

Als aan mensen wordt gevraagd of ze een goede mensenkennis hebben, antwoorden de meesten hier ‘ja’ op. Toch is het voor veel van ons moeilijk om anderen tijdens een selectie interview goed in te schatten. Bijna de helft van alle nieuwe werknemers voldoet na twaalf maanden niet aan de verwachtingen. De invloed hiervan op organisaties is zeer groot. Denk aan kosten, verspilde tijd en eventuele trainingen die voor niets gevolgd zijn.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat de voorspellende waarde van een 'standaard' selectie interview klein is. Ongeveer 4% van het werkgedrag kun je ermee voorspellen. Goed nieuws: je kunt de voorspellende waarde van jouw selectieprocedure sterk vergroten (naar ongeveer 25%) door het inzetten van een online selectie assessment.

Met een selectie assessment selecteer je de juiste kandidaten

Met een online selectie assessment krijg je meteen een helder antwoord op je vraag of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Je test kandidaten op eigenschappen die bepalend zijn voor succes in je organisatie: persoonlijkheid, competenties en intelligentie. Een online selectie assessment geeft je een objectief beeld van de kwaliteiten en aandachtspunten van een kandidaat. Ongeschikte sollicitanten pik je er meteen uit.

Hoe ziet een selectie assessment eruit?

Een online selectie assessment bevat meestal een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest. Afhankelijk van de functie variëren de benodigde onderdelen om een accurate inschatting te maken van de kandidaat. Bovendien stelt een selectie assessment je in staat om bepaalde specifieke vaardigheden, zoals creativiteit of integriteit, te evalueren.

Je kunt het online selectie assessment los bestellen (per kandidaat) of in eigen beheer afnemen via een voordelig assessment abonnement.  

Online selectie assessment bestellen

 • Je kunt hier voor je kandidaat of medewerker een online assessment bestellen;
 • Zoek je een selectie assessment voor een specifieke functie? TestGroup heeft voor veel functies een maatwerk assessment beschikbaar;
 • Alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties;
 • Wij zetten het online assessment binnen 30 minuten voor je kandidaat of medewerker klaar;
 • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar;
 • Indien gewenst kun je na afloop met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan;
 • Ga je veel online selectie assessments inzetten? Dan is selectie assessments in eigen beheer het meest voordelig.

Een objectief, wetenschappelijk onderbouwd, online selectie assessment

 • Inzicht in de persoonlijkheid en intelligentie van sollicitanten;
 • Afname is eenvoudig en online te beheren;
 • Volledig in eigen beheer;
 • Rapporten zijn direct klaar;
 • Een online selectie assessment duurt maximaal een uur.

Met de juiste kandidaten in gesprek

Alle testen in het online selectie assessment zijn wetenschappelijk gevalideerd. Hierdoor kun je erop vertrouwen dat het online selectie assessment correcte en betrouwbare uitspraken doet over de geschiktheid van je sollicitant. Met een online selectie assessment krijg je meer dan alleen losse testen. Je krijgt niet alleen informatie over de competenties, intelligentie en persoonlijkheid van de sollicitant, maar ook suggesties voor interviewvragen tijdens het selectiegesprek.

Voorbeeldrapport: selectie assessment

Bekijk een voorbeeld van een selectie assessment rapport. Dit rapport bevat scores op 34 Big Five competenties, die relevant zijn voor vrijwel alle functies. Deze competenties worden veelvuldig ingezet in processen van werving, selectie en human resources. Het rapport biedt de mogelijkheid om naar behoefte aangepast te worden met andere specifieke competenties. Voor capaciteitentesten wordt een afzonderlijk rapport samengesteld. Dit voorbeeldrapport biedt een duidelijk overzicht van wat je kunt verwachten van het selectie assessment.

Voorbeeldpagina van het selectie assessment rapport

Maak de juiste selectiebeslissingen

Met een online selectie assessment stel je de juiste vragen zodat je meer te weten komt over de sollicitant. Hierdoor maak je betere selectiebeslissingen. Alle rapporten van je kandidaten worden automatisch opgenomen in je account op het Bridge Assessment Platform. Met een online selectie assessment heb je een veel grotere kans om de juiste kandidaat te selecteren.

Selectie assessments voor specifieke functies

TestGroup biedt speciale selectie assessments aan, gericht op diverse functies zoals sales, advocatuur, recruitment, financiën, management, juridische beroepen en voor startups. Deze assessments zijn ontworpen om de vaardigheden en competenties van kandidaten voor deze specifieke banen grondig te evalueren. Ze bieden inzicht in de sterke en minder sterke punten van een kandidaat en hoe goed deze past bij de functie. Dit bevordert een effectiever en efficiënter selectieproces. Met de functiespecifieke selectie assessments van TestGroup kun je snel bepalen of iemand bijvoorbeeld een uitstekende verkoper, een deskundige financieel expert, een innovatieve manager of een nauwkeurige juridische medewerker is. Deze assessments zijn nauw afgestemd op de eisen van elke specifieke functie.

Selectie assessment voor startups

Het selectie assessment voor startups van TestGroup is ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften van startups. Dit assessment erkent dat het succes van een startup niet alleen afhangt van het product of de markt, maar vooral van de kwaliteiten van het personeel. Binnen 45 minuten levert het assessment waardevolle inzichten over de geschiktheid van een kandidaat voor de dynamische en uitdagende startup-omgeving.

Het toetst cruciale competenties zoals verkoopvaardigheden, creativiteit, gedrevenheid, flexibiliteit, proactiviteit, doorzettingsvermogen, kostenbewustzijn, sociale vaardigheden en ondernemerschap. Dit is bijzonder nuttig voor startups, waar medewerkers flexibel moeten zijn, vaak in kleine teams werken en diverse verantwoordelijkheden delen. Het assessment helpt ondernemers en HR-managers bij het selecteren van personeel dat uitstekend past bij de unieke uitdagingen en groeikansen van een startend bedrijf.

Selectie assessment voor marketing- en communicatieprofessionals

TestGroup's selectie assessment voor marketing- en communicatieprofessionals is ontwikkeld om de geschiktheid van kandidaten voor deze rollen te beoordelen. Het combineert een capaciteitentest met een persoonlijkheidstest en focust op belangrijke competenties zoals openheid voor feedback, verbale vaardigheden, netwerken, creativiteit, sociale interactie, schrijfvaardigheid, klantgerichtheid, ondernemerschap, plannen en organiseren, en stressbestendigheid.

Dit selectie-assessment is aanpasbaar aan de specifieke eisen van de functie of organisatie. Het biedt een objectieve kijk op de sterke en ontwikkelpunten van kandidaten, wat bijdraagt aan het selectieproces. Beschikbaar op verschillende onderwijsniveaus (mbo, hbo, wo) en in 20 talen, is het toegankelijk voor een breed publiek. Het online formaat maakt het mogelijk de test zowel thuis als op kantoor af te nemen. Het is een wetenschappelijk betrouwbaar en geldig instrument, snel inzetbaar en ideaal voor bedrijven die hun marketing- en communicatieteams willen versterken.

Selectie assessment voor de advocatuur

Veel advocatenkantoren gebruiken het selectie assessment voor de advocatuur voor de selectie van medewerkers en advocaat-stagiairs. Dit assessment evalueert de capaciteiten (IQ), persoonlijkheid en het kritisch denkvermogen van kandidaten. Het doel is om 'false positives' bij het selecteren van advocaat-stagiairs en advocaat-medewerkers te voorkomen. Het assessment omvat een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest, gericht op competenties zoals analytisch vermogen, flexibiliteit, resultaatgerichtheid, creatief denken, en sociale vaardigheden. Het kan zowel thuis als op kantoor worden afgenomen, en de rapporten zijn direct beschikbaar. Advocatenkantoren kunnen het assessment aan hun specifieke behoeften aanpassen. De inzet van deze objectieve selectiemethode is cruciaal, gezien de significante investering in de opleiding van advocaat-stagiairs en dus de noodzaak om de juiste kandidaten te selecteren.

Selectie assessment voor callcenter- en klantenservicemedewerkers

TestGroup heeft ook een specifiek selectie assessment voor callcenter- en klantenservicemedewerkers. Deze medewerkers zijn vaak het eerste contactpunt tussen het bedrijf en de klant, dus het is cruciaal om zowel hun capaciteiten als persoonlijkheid te beoordelen. Het assessment meet 10 essentiële competenties voor optimale prestaties in deze rollen, waaronder overtuigen, doorzettingsvermogen, flexibiliteit, resultaatgerichtheid, creativiteit, behulpzaamheid, stressbestendigheid, luistervaardigheden, communicatieve vaardigheden en klantgerichtheid. Geschikt voor zowel inbound als outbound medewerkers, biedt het assessment maatwerkopties om de competenties aan te passen aan specifieke behoeften. Het omvat zowel een persoonlijkheidstest als een capaciteitentest, is snel inzetbaar en draagt bij aan verbeterde klanttevredenheid en omzet.

Selectie assessment voor technische functies

Het selectie assessment voor technische functies is specifiek ontwikkeld voor vacatures in de technische sector. Dit assessment omvat een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest, gericht op 8 kerncompetenties die essentieel zijn voor technische beroepen zoals probleemoplossend vermogen, analytisch en cijfermatig inzicht, creativiteit, leergierigheid, kritisch denken, en behulpzaamheid. Het is geschikt voor functies in productie, installatie, reparatie, machinebouw, onderhoud en technische verkoop, en ook voor managementposities in de technische sector. Het assessment, dat ongeveer 1,5 uur duurt, biedt een objectieve beoordeling van de kwaliteiten en aandachtspunten van een kandidaat, waardoor snel ongeschikte sollicitanten geïdentificeerd kunnen worden. Beschikbaar in 20 talen op mbo-, hbo- en wo-niveau, kan het worden aangepast aan de specifieke behoeften van een organisatie. Na het assessment zijn de rapporten direct beschikbaar en kunnen indien nodig worden besproken met een TestGroup-consultant. Dit assessment is een waardevol instrument voor bedrijven die gekwalificeerd technisch personeel zoeken.

Selectie assessment voor financieel personeel

TestGroup biedt ook een selectie assessment voor financieel personeel, gericht op het effectief selecteren van geschikte kandidaten voor financiële functies.  Het bestaat uit een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest, gericht op belangrijke competenties voor financiële functies zoals analytisch vermogen, flexibiliteit, inlevingsvermogen, coachingsvaardigheden, communicatieve vaardigheden, klantgerichtheid, besluitvaardigheid, en plannen en organiseren. Het geeft inzicht in de sterkten, zwakten en risico's van kandidaten en is beschikbaar voor diverse financiële niveaus en functies. De kandidaat kan het assessment zowel thuis als op kantoor invullen, en de resultaten zijn direct na afloop beschikbaar. TestGroup biedt ook de mogelijkheid om de rapporten telefonisch door te nemen. Dit assessment is een waardevol instrument voor bedrijven in de financiële sector om de juiste kandidaten te selecteren en in hun personeel te investeren.

Selectie assessment voor sales functies

Het online sales assessment van TestGroup, ontwikkeld samen met de Erasmus Universiteit, wordt veel gebruikt in Nederland en België om commercieel talent te beoordelen. Dit instrument brengt de sterke en zwakke punten van kandidaten in kaart en analyseert zes cruciale verkoopstappen en vier verkooptypen: Hunter, Consultant, Farmer en Negotiator. Na een sessie van 45 minuten ontvangen kandidaten een overzichtelijk rapport, inclusief een persoonlijkheidsanalyse gebaseerd op 34 Big Five competenties. Dit wetenschappelijk ondersteunde assessment is een efficiënt en betrouwbaar middel voor de selectie van verkooppersoneel en kan snel worden toegepast. Al 15 jaar adviseert TestGroup bedrijven wereldwijd bij de keuze van commercieel personeel.

Selectie assessments voor andere functies

TestGroup biedt naast selectie assessments voor de bovenstaande functies ook een breed assortiment aan selectie assessments voor diverse sectoren, waaronder de medische dienstverlening, executive search, HR, overheid en ambtenarenbedrijfsopvolging en reorganisaties. Elk assessment is specifiek ontworpen om te voldoen aan de vereisten en competenties van de betreffende functies. Voor organisaties met speciale wensen ontwikkelt TestGroup op maat gemaakte assessments, gericht op de unieke behoeften en doelstellingen van de klant. Deze flexibele aanpak verzekert dat organisaties het meest geschikte talent kunnen vinden en aantrekken.

Meer informatie over online selectie assessments?

Wil je meer informatie over de online selectie assessments van TestGroup? Neem dan hier contact met ons op.

Bestellen

Je kunt hier een online selectie assessment voor je kandidaat of medewerker bestellen.

Video: selectie assessments in eigen beheer

Wil je in eigen beheer selectie assessments afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig online assessments inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality