020 - 262 1630

Verbeter de samenwerking in je team

woensdag 05 juni 2024

Hoe verbeter je de samenwerking in je team?

Succes op de werkvloer wordt in grote mate bepaald door de mate van samenwerking binnen een team. Daarom zoeken teams altijd naar manieren om de samenwerking te verbeteren. Samenwerking is de manier waarop je tijdens het werk met anderen omgaat en is essentieel voor goede teamprestaties. De perfecte manier om de samenwerking in je team te verbeteren is het organiseren van een teamsessie met een 4-kleurentest.

Teams en afdelingen die goed samenwerken, presteren beter dan teams waar de samenwerking niet goed verloopt. Een slechte samenwerking kan grote gevolgen hebben voor de prestaties en de sfeer op het werk. Als teamlid zijn er dingen die je kunt doen om bij te dragen aan een goede samenwerking. TestGroup geeft wat tips om de samenwerking in teams te verbeteren.

Luister goed naar je teamleden

Goed luisteren is een vaardigheid die essentieel is voor goede communicatie. Luisteren lijkt misschien eenvoudig, maar het is vaak moeilijker dan gedacht. Het gebeurt vaak dat we een collega onderbreken als we het niet eens zijn met wat hij of zij zegt. Probeer te voorkomen dat je alleen maar luistert om vervolgens zo snel mogelijk zelf aan het woord te komen. Als je iemand niet laat uitpraten, zal hij of zij het gevoel hebben dat er niet naar hem of haar geluisterd wordt. Bovendien zal iemand die onderbroken wordt, nooit geloven dat je zijn of haar standpunt volledig begrijpt. Door de ander zijn of haar verhaal te laten afmaken en goed te luisteren naar de kern van het verhaal, voelt je gesprekspartner zich gewaardeerd. Een tool als 360 graden feedback kan hier ook bij helpen. De ander zal dan meer begrip hebben voor het punt dat jij maakt.

Stel je empathisch en attent op in het team

Empathie is het vermogen om je in te leven in de gevoelens en gedachten van anderen. Als je een goed empathisch vermogen hebt, kun je je makkelijk inleven in het leven, de gevoelens of de situatie van een ander. Empathie is een belangrijke vaardigheid die je helpt om met iedereen op de werkvloer om te gaan. Je kunt empathie goed meten met een assessment tool. Het verbetert de samenwerking en het begrip tussen jou en je collega's. Ontwikkel je empathisch vermogen door de tijd te nemen voor anderen, goed te luisteren en niet te snel te oordelen. Stel juist vragen om de denkwijze van de ander te begrijpen.

Het is een veelgehoorde uitspraak dat je werk en privé gescheiden moet houden. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het kan juist van waarde zijn om jezelf wat meer open te stellen naar je collega's en andersom. Door niet alleen over werkgerelateerde onderwerpen te praten, maar ook privézaken te bespreken, kun je elkaar beter leren kennen en een sterkere band opbouwen. Hierdoor kun je elkaar beter begrijpen en makkelijker samenwerken. Door open te zijn, kun je ook makkelijker signalen oppikken als het even niet zo goed gaat met een collega, en weet je hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Doe aan teambuilding met je team

Het is ook belangrijk om aan teambuilding te doen. Teambuilding vergroot het vertrouwen in elkaar, bevordert de onderlinge samenwerking, draagt bij aan effectieve communicatie en zorgt voor een ontspannen sfeer. Vertrouwen is een cruciale factor voor succesvol teamwork en collega's spelen hierbij een belangrijke rol. Vertrouwen is echter lastig, omdat het niet tastbaar is en niet af te dwingen is. Toch kun je als team werken aan het vergroten van het onderlinge vertrouwen door deel te nemen aan verschillende teambuilding activiteiten. Bij actieve oefeningen ben je vaak afhankelijk van elkaar, waardoor je elkaar beter leert kennen en bijna automatisch op elkaar gaat vertrouwen.

Met het teamrapport van The Bridge Personality help je teams effectiever samenwerken. Het is een handzaam en fraai teamrapport met praktische tips en oefeningen voor o.a. teamtrainingen. Het rapport maakt gebruik van de 16 Jung Types en het bekende 4-kleurenmodel.

Verbeter samenwerking met het Bridge Personality teamrapport

The Bridge Personality is een zeer betrouwbare en valide persoonlijkheidstest voor het verkrijgen van inzicht in persoonlijkheid, 16 Jung Types en het 4-kleurenmodel. Met het teamrapport van The Bridge Personality help je teams effectiever samenwerken. Het is een handzaam en fraai teamrapport met praktische tips en oefeningen voor o.a. teamtrainingen. Verbeter samenwerken, probleemoplossing, communicatie en conflicthantering. Er is geen licentie nodig, je kunt direct aan de slag.

Voordelen van het teamrapport

  • Binnen 1 dag opgezet;
  • Beschikbaar in het Nederlands en Engels;
  • Makkelijk te gebruiken.
  • Professioneel teamrapport met praktische tips;
  • Op basis van de 16 Jung Types en de 4 persoonlijkheidskleuren;
  • Geen licentie nodig, je kunt direct aan de slag;
  • Advies voor het verbeteren van samenwerken, probleemoplossing en communicatie.

Voor wie is dit geschikt?

  • Coaches, trainers, HR-professionals en managers;
  • Iedereen die met teams werkt.

Voorbeeldrapport

Download hier een voorbeeld van het Bridge Personality-teamrapport.

Hoe werkt het?

Teamrapport bestellen

Het teamrapport is hier los te bestellen of af te nemen via een eigen account op ons assessment platform. Meer informatie: 020-2621630 of mail naar: info@testgroup.eu.

Video: online assessments in eigen beheer

Wil je in eigen beheer online assessments afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig testen inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality