020 - 262 1630

De meest gebruikte competenties in online assessments

woensdag 05 juni 2024

Welke competenties worden het meest gebruikt tijdens assessments?

Werkgevers in Nederland zijn op zoek naar resultaatgerichte kandidaten tijdens de selectie van kandidaten voor een vacature. Voor commerciële functies is de meest geselecteerde competentie: ‘contact leggen’. Dit blijkt uit onderzoek van TestGroup, internationale uitgever van persoonlijkheidstesten, capaciteitentesten en online sales assessments. Het betreft onderzoek waarin meer dan 15000 afgenomen online assessments zijn opgenomen, in meer dan 10 talen.

De competentie ‘resultaatgericht’ wordt het meest geselecteerd bij het selecteren van personeel voor vacante posities. Dit kwam naar voren tijdens de functie-analyse die klanten samen met TestGroup uitvoerden. Naast resultaatgerichtheid hebben werkgevers bij het selecteren van geschikt personeel een voorkeur voor ‘zelfstartend’, een competentie die de pro-activiteit bij kandidaten meet. Als derde meest geselecteerde competentie komt ‘creativiteit’ naar voren.

Verder blijkt uit de analyse dat organisaties steeds vaker een online assessment inzetten voor het selecteren van kandidaten voor een functie. Waar online assessments vroeger met name voor de ‘zwaardere’ functies werden ingezet, worden kandidaten tegenwoordig op vrijwel elk functieniveau getest met een online assessment.

De top 5 van meest geteste competenties in een online assessment

Uit de analyse van ongeveer 15.000 online assessments blijkt dat werkgevers duidelijke voorkeuren hebben voor bepaalde competenties. De top 5 van meest geteste competenties zijn:

  • 1. Resultaatgericht
  • 2. Zelfstartend (proactief)
  • 3. Creativiteit
  • 4. Samenwerken
  • 4. Klantgerichtheid

Hoewel deze top 5 nuttig is om een beeld te krijgen van de meest gevraagde competenties, is het belangrijk om te overwegen welke competenties specifiek belangrijk zijn voor een sector, organisatie of zelfs een bepaalde functie. Je kunt deze competenties zelf selecteren in het Competentie Assessment Systeem van TestGroup. Verschillen in ontwikkelbaarheid kunnen helpen bij het ontwikkelen of aantrekken van de juiste competenties. Op die manier kunnen de juiste mensen op de juiste plek worden geplaatst en kunnen zelfs verborgen talenten aan het licht komen.

Hoeveel competenties test je (maximaal) tijdens een online assessment?

Dit is een vraag die tegenwoordig zeer vaak wordt gesteld door klanten van TestGroup. Meestal wordt aanbevolen om tussen de 8 en 10 competenties te selecteren uit de competentieset van TestGroup, die bestaat uit 34 Big Five competenties. Je wilt niet teveel competenties selecteren omdat je focus wilt houden op competenties die echt belangrijk zijn voor een functie. Tijdens een functieanalyse selecteer je de competenties die belangrijk zijn voor de functie, en deze kunnen vervolgens getest worden met een competentietest.

Competenties voor commerciële functies

Er is ook gekeken naar de drie competenties die het meest worden gebruikt voor de selectie van commercieel personeel. TestGroup heeft een wetenschappelijk ontwikkeld online sales assessment beschikbaar waarin 6 competenties te selecteren zijn. De meest geselecteerde competenties zijn: ‘contact leggen’ (37%), ‘de deal maken’ (34%) en ‘behoefte creëren’ (29%)

Online assessments van TestGroup

Wil je meer informatie over de testen en online assessments van TestGroup? Neem dan hier contact met ons op.

Bestellen

Je kunt hier een online assessment voor je kandidaat of medewerker bestellen.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer online assessments afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig online assessments afnemen. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality