020 - 262 1630

Het gebruik van een competentietest tijdens een reorganisatie

woensdag 05 juni 2024

De keuze voor een reorganisatie is niet in één dag gemaakt. Het kan verschillende redenen hebben om een reorganisatie door te voeren binnen het bedrijf, zoals een andere koers, tegenvallende resultaten of juist een sterke groei. Wel is één ding zeker tijdens een reorganisatie: het brengt onrust. Medewerkers willen graag weten waar zij aan toe zijn en in het belang van de organisatie is het belangrijk dat de reorganisatie goed wordt uitgevoerd. Een competentietest kan hierbij helpen. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Belang van reorganisatie

We zeiden het al hiervoor, er zijn verschillende aanleidingen voor een reorganisatie. Door middel van een reorganisatie kan je het bedrijf uit zwaar weer trekken, maar het kan ook een manier zijn om een andere koers in te gaan. Zo kan ook het succes van de organisatie nog beter benut worden door middel van een reorganisatie. Het is niet zomaar een middel, reorganisatie heeft namelijk veel invloed op werknemers en de bedrijfscultuur. Daarom is het belangrijk om dit zo volledig mogelijk uit te voeren. De Bridge Personality competentietest kan helpen om de juiste personen met de juiste capaciteiten op de juiste plek te zetten. Een reorganisatie is een groot en ingrijpend proces en een competentietest kan de uitvoerders van dit proces helpen om er zoveel mogelijk uit te halen.

Veiligheid en vertrouwen

Medewerkers kunnen een reorganisatie als een bedreiging zien en zijn angstig om hun functie te verliezen. Het is dan ook van groot belang om medewerkers vertrouwen en veiligheid te bieden. Wanneer een medewerker dit ervaart, zal je zien dat er ook meer flexibiliteit wordt getoond richting het bedrijf en de reorganisatie. Met een competentietest laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het kunnen van een medewerker. Daarnaast is er bij een competentietest snel resultaat, door middel van een uitgebreid en duidelijk rapport. Reorganisatie is een spannende tijd waarin mensen graag willen weten waar zij aan toe zijn, deze test helpt je bij een voorspoedig traject.

De Bridge Personality test meet 34 competenties, wat onder andere zeer geschikt is voor de werving én ontwikkeling van het personeel. Er kan ook worden gekozen om te meten op passende competenties voor de functie, waardoor je snel een helder beeld krijgt van of iemand binnen die functie in de organisatie goed kan functioneren. Deze test wordt vaak gebruikt in een reorganisatie assessment.

Gericht op de toekomst

Wanneer er wordt gekozen voor reorganisatie, gedwongen of uit eigen beweging, dan ben je als organisatie gericht op de toekomst. Je wilt vooruit, met de juiste medewerkers op de juiste plekken. De Bridge Personality test meet niet alleen competenties van de medewerkers, maar ook de veranderkracht en de eerlijkheid van medewerkers. Het is belangrijk dat medewerkers kunnen meebewegen met de groei en de veranderingen die gaan komen.

Door het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de Bridge Personality test kan er worden nagegaan of de antwoorden van de medewerkers eerlijk zijn. Een medewerker wil (meestal) tijdens een reorganisatie niet zijn of haar baan kwijtraken, waardoor er gewenste antwoorden kunnen worden gegeven bij een competentietest. Er wordt laten zien bij welke antwoorden er zijn getwijfeld én de medewerker krijgt voornamelijk vragen die voor de functie en de gevraagde competenties belangrijk zijn. Hierdoor kan je goed vertrouwen op de rapporten en de uitslag van de testen.

Het einde van de tunnelvisie

Het woord reorganisatie zegt het al, het bedrijf wordt opnieuw georganiseerd. Door de jaren heen kan er tunnelvisie zijn ontstaan bij zowel het management als bij de medewerkers. De Bridge Personality persoonlijkheidstest geeft inzicht in de competenties van medewerkers, maar daardoor ook de positie in de organisatie. Is het tijd om afscheid te nemen van een medewerker? Of past een nieuwe functie beter bij de competenties? Misschien is het juist het moment om te gaan investeren in een medewerker. Het is een snel en effectief hulpmiddel om inzichtelijk te krijgen waar het personeel in de organisatie staat en hoe deze het beste kunnen worden ingezet bij een reorganisatie.

Uiteindelijk zijn er 4 punten waar een reorganisatie op uit wil komen, namelijk:

 • Een veilig, eerlijk en ‘simpel’ proces, voor zowel de organisatie als de medewerker.
 • De juiste mensen op de juiste plek.
 • Toekomstgerichte blik, door middel van een onafhankelijke en objectieve kijk op de organisatie.
 • Respect voor de medewerkers, vlot de onzekerheden van tafel.

Wil je een competentietest voor je team inzetten? Denk dan eens aan een team assessment.

Waarom The Bridge Personality competentietest?

Er zijn talloze competentietesten die je kan gebruiken tijdens een reorganisatie, maar waarom dan de Bridge Personality competentietest?

 • Er worden 34 Big Five competenties gemeten.
 • Geschikt om te selecteren op passende competenties voor een functie.
 • Kunstmatige intelligentie, waardoor er sociaal wenselijke antwoorden worden herkend.
 • Beschikbaar in meerdere talen.
 • Past zich automatisch aan het antwoordgedrag van de kandidaat aan.
 • Overzichtelijk en uitgebreid rapport, direct na het invullen.
 • Binnen 30 minuten beschikbaar.
 • Online, betrouwbaar én wetenschappelijk onderbouwd.
 • Is te combineren met een loopbaantest.

Het is ook mogelijk om naderhand met een consulent van TestGroup de rapporten van medewerkers door te nemen. Deze moderne competentietest helpt organisaties om een duidelijk en betrouwbaar beeld te krijgen van medewerkers. In tijden van een reorganisatie is dit van groot belang, je wilt er als bedrijf immers op vooruitgaan.

Competentietesten voor een reorganisatie bestellen

 • Deze competentietest is alleen beschikbaar voor professioneel gebruik door bedrijven en organisaties.
 • Op de bestelpagina kun je een competentietest bestellen voor je medewerkers.
 • Kies op de bestelpagina voor 'persoonlijkheidstest' en vervolgens voor 'Big Five rapport'.
 • TestGroup zorgt ervoor dat je kandidaat of medewerker binnen 30 minuten met de test kan beginnen en het rapport is direct beschikbaar na het invullen.
 • Als je dat wilt, kun je met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan na afloop van de test.
 • Bij grote afnames kun je kiezen voor een voordelig assessment abonnement.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality