020 - 262 1630

Persoonlijke ontwikkeling met The Bridge Personality

maandag 08 mei 2023

Persoonlijke ontwikkeling draait om het verbeteren van je zelfbewustzijn, het versterken van je talenten en het vergroten van je potentieel. Het draait, om met een cliché te spreken, om het worden van de beste versie van jezelf. Door bewust bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling verbeter je niet alleen de kwaliteit van je leven, maar je vergroot ook je kansen op de arbeidsmarkt. Persoonlijke ontwikkeling is dus een onmisbaar ingrediënt voor het waarmaken van je dromen en ambities.

Zeker nú is persoonlijke ontwikkeling van groot belang. De wereld verandert sneller dan ooit tevoren. Wie mee wil blijven spelen op het veranderende speelveld moet zichzelf blijven ontwikkelen. Dat is niet alleen belangrijk voor de persoon zelf, maar ook voor organisaties. Die zijn immers voor hun succes afhankelijk van haar medewerkers.

Het overgrote deel van de bedrijven en organisaties ziet inmiddels in dat ze hun medewerkers moeten helpen bij hun persoonlijke groei. Ze bieden tal van cursussen en seminars aan. Medewerkers worden o.a. getraind in effectievere communicatie, beter samenwerken, het voeren van sales gesprekken.

Wat is nodig voor persoonlijke ontwikkeling?

Voor persoonlijke groei is het niet genoeg om naar een cursus te gaan. Persoonlijk leiderschap is minstens net zo belangrijk. Bij persoonlijk leiderschap gaat het over het zelf nemen van de verantwoordelijkheid. Mensen die zelf hun doelen stellen, werken er over het algemeen harder aan deze te bereiken. Iemand met persoonlijk leiderschap doet zijn werk met passie en is daar goed in. Hij of zij past bij je organisatie en wil prestaties leveren. Maar het allerbelangrijkste: de medewerker heeft zelfinzicht.

Begin bij zelfinzicht

Medewerkers lukraak op cursus sturen is geen enkele garantie dat persoonlijke groei bereikt wordt. Niet iedereen heeft hetzelfde nodig. Waarom zou je iemand die van nature perfect communiceert op communicatiecursus sturen?

De juiste keuzes maken begint bij (zelf)inzicht. Alleen als je weet waar je staat, wie je bent en waar je nog wat te leren hebt, kun je bepalen welke trainingen, seminars en boeken jou verder helpen. Er zijn verschillende wetenschappelijke modellen die helpen iemands persoonlijkheid inzichtelijk te maken. Als HR-professional die de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers wil faciliteren is het verkrijgen van inzicht in iemands persoonlijkheid cruciaal.

Persoonlijkheidstypes van Jung

De bekende psycholoog Jung ontwikkelde een model waarbij iemands persoonlijkheid wordt gemeten op 4 dimensies, te weten:

 • Extravert(E) of Introvert(I)
 • Sensing(S) of Intuition(N)
 • Thinking(T) of Feeling(F)
 • Judging(J) of Perceiving(P)

Binnen dit model kan ieders persoonlijkheid worden weergegeven volgens vier letters, bijvoorbeeld INTP of ESTJ. Dit zijn de 16 Jung Types.

4-kleuren model

Een ander veelgebruikt model is het 4-kleurenmodel dat voortbouwt op het werk van Jung. In het 4-kleurenmodel staat elke kleur voor een ander type persoon:

 • Blauw: Iemand met een “blauwe” persoonlijkheid is objectief en analytisch. Hij of zij houdt van structuur en gelooft in data.
 • Rood: Vastberaden, assertief en doortastend zijn termen die bij de kleur rood passen. Iemand met een “rode” persoonlijkheid heeft een positieve houding en gaat voor zijn of haar doelen.
 • Groen: Mensen met een “groene” persoonlijkheid zijn rustig. Ze zijn verzorgend en harmonieus en hechten veel belang aan een goede onderlinge verstandhouding.
 • Geel: De laatste kleur, geel, staat voor enthousiasme en visie. Iemand met deze kleur-code is vrolijk en bezield.

Zelfinzicht leidt tot empathie

Een mooie bonus van zelfinzicht is dat wie zichzelf begrijpt, over het algemeen ook beter begrijpt hoe anderen in elkaar zitten. Door medewerkers te testen kun je teams formeren waarin alle kwaliteiten aanwezig zijn. Verschillen zijn zichtbaar, kunnen worden gewaardeerd en optimaal benut.

Online persoonlijkheidstest geeft zelfinzicht

Het bereiken van zelfinzicht is in je eentje best lastig. Het is erg moeilijk om jezelf kritisch doch objectief te beoordelen. We hebben eigenschappen die voor iedereen zichtbaar zijn, behalve voor onszelf. Joseph Luft en Harrington Ingham, de ontwikkelaars van het JoHari Window (1955) noemen dit onze blind spot, of het “bad breath”-gebied. Pas als een ander ons erop attendeert, weten we dat onze adem niet zo fris ruikt.

Met een online persoonlijkheidstest breng je razendsnel je sterke en zwakke punten in beeld (inclusief de Bad Breath). Van onbewust onbekwaam word je bewust onbekwaam. Dit is de eerste stap voor wie wil leren: je weet waar je slecht in bent. Daardoor kun je de juiste leerschool zoeken. Je kunt bewust doelen gaan stellen en hier stap voor stap aan werken.

De online persoonlijkheidstest The Bridge Personality van TestGroup is ontwikkeld door wetenschappers en professionals. Dankzij de wetenschappelijke onderbouwing en validatie heeft de test een grote praktische waarde op de werkplek.

The Bridge-Personality test staat binnen dertig minuten na bestelling klaar om online door de kandidaat te worden ingevuld. De kandidaat doet dit waar en wanneer het hem of haar past. Is de laatste vraag verzonden?

Dan wordt dankzij de slimme AI binnen een half uur een persoonlijkheidsrapport opgesteld dat de basis vormt voor verdere ontwikkelplannen. Wil je meer dan alleen het overzichtelijke en compacte rapport? De TestGroup consultants staan klaar om de uitkomsten telefonisch met je te bespreken.

The Bridge Personality bestellen

 • Bedrijven en organisaties kunnen hier een persoonlijkheidstest bestellen voor hun kandidaten of medewerkers.
 • TestGroup zorgt ervoor dat de persoonlijkheidstest binnen 30 minuten klaar staat en het rapport is direct beschikbaar na het invullen.
 • Als je dat wilt, kun je met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan nadat de test is ingevuld.
 • Bij grote afnames kun je kiezen voor een voordelig abonnement.
 • Er is geen verplichte training nodig om de test te kunnen afnemen.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality