020 - 262 1630

Talentscan

maandag 08 mei 2023

Wat is een talentscan?

Een talentscan is een analyse van de eigenschappen, drijfveren en vaardigheden van een individu, waardoor hun waarden, natuurlijke potentieel en aangeleerde patronen zichtbaar worden. Op basis van deze gegevens kan worden bepaald waar er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling op individueel niveau.

Een talentscan is een gemakkelijk toegankelijk instrument voor persoonlijke ontwikkeling dat medewerkers op een positieve manier stimuleert. Zelfinzicht is immers de basis van persoonlijke groei. Een talentscan biedt een duidelijk inzicht in iemands eigen vaardigheden. Bij elk talent worden valkuilen, uitdagingen en tips gegeven om deze optimaal te benutten.

Hoe kan een talentscan worden gebruikt?

Door een volledig begrip van de eigen vaardigheden te hebben, is de medewerker in staat om deze vaardigheden beter te gebruiken en effectiever in te zetten op de werkplek. Dit biedt de medewerker de kans om hun talenten ten volle te benutten en te ontwikkelen.

Talent selecteren met een talentscan is een goede manier om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid en competenties van kandidaten en medewerkers. Een talentscan is de kern van goed talentmanagement. Je kunt de talentscan bijvoorbeeld inzetten tijdens de selectie van nieuwe kandidaten. Met behulp van competentiekaarten kun je de competenties die nodig zijn voor een bepaalde functie goed in kaart brengen. In dit artikel vertellen wij je hoe een talentscan kan helpen bij het selecteren van talent.

Een talentscan helpt bij de selectie van de juiste kandidaten

Als je bij de eerste selectieronde een goed inzicht wilt krijgen in de competenties van een kandidaat, dan kan een talentscan uitkomst bieden. Met behulp van een talentscan krijg je niet alleen inzicht in de competenties, maar ook in de persoonlijkheid van een kandidaat. Je kunt de talentscan gebruiken om interne en externe kandidaten te toetsen. Gebruik de talentscan bijvoorbeeld tijdens de werving en selectie van nieuwe kandidaten. Je kunt de test ook gebruiken om interne kandidaten voor een hogere functie te toetsen.

Een talentscan laat zien waar de talenten van elke kandidaat liggen. Zo zie je in één oogopslag in welke situaties iemand zich van nature het meest zelfverzekerd voelt. Op basis van de uitslag van de talentscan kun je bepalen of een kandidaat geschikt is voor de functie die jij wilt vervullen.

The Bridge Personality talentscan

The Bridge Personality talentscan geeft een volledig beeld van de persoonlijkheid van de kandidaat die de test invult. De test bepaalt het Jung Type van de kandidaat, de kleurenvoorkeur en geeft scores op 8 algemene competenties. Hiernaast geeft de test ook scores op 34 competenties. De test is gebaseerd op zowel de Big Five, de 16 Jung Types en het 4-kleurenmodel. Door de volledigheid van het rapport krijg je snel inzicht in hoe iemand als persoon is. Je ziet ook in één oogopslag hoe het antwoordgedrag van de kandidaat eruit ziet. Klik hier om een voorbeeldrapport van The Bridge Personality talentscan te zien.

Voorbeeldrapport van de talentscan

Je kunt hier een voorbeeldrapport inzien van de talentscan. In dit rapport staan eerst de scores op de 34 Big Five competenties. Deze competenties zijn te matchen met vrijwel elk functieprofiel. Vervolgens wordt het Jung Type van de deelnemer weergegeven. Daarna worden de scores op de 4-kleuren weergegeven in een mooi kleurenwiel. Op de laatste pagina van het rapport staan de scores op 8 veelgebruikte competenties.

Voorbeeldpagina uit het rapport 

Selecteer zelf de competenties in de talentscan

Om de juiste kandidaat voor een openstaande vacature te toetsen gebruik je competentiekaarten van de talentscan. Dit zijn 34 kaarten die de competenties van een kandidaat toetsen. De kaarten zijn gebaseerd op de Big Five en kunnen ingezet worden om zowel externe als interne kandidaten te toetsen.

De competentiekaarten zijn een efficiënt hulpmiddel voor het maken van een functieprofiel. Je ontvangt de competentiekaarten in creditcardformaat zodat je snel en eenvoudig een functieprofiel kunt samenstellen op kantoor. Selecteer de belangrijkste competenties voor een specifieke functie uit de competentiekaarten en gebruik The Bridge Personality om de competenties van een kandidaat te toetsen. Door de scores van de belangrijkste competenties te bekijken kun je een weloverwogen beslissing maken over vervolgstappen. The Bridge Personality competentiekaarten kunnen voor elke functie ingezet worden. Kies maximaal 10 competentiekaarten per functie uit zodat je snel een eerste selectie kunt maken.

Wil jij meer leren over het maken van een functieprofiel? Lees verder in onze assessment tips of neem contact met ons op.

Talentscan bestellen

  • De talentscan kan besteld worden als individuele test per kandidaat, of via een eigen account op het Bridge assessment platform.
  • De prijs van een rapport begint vanaf 15 euro per stuk bij een abonnement.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Dankzij de Bridge Ability Suite kunnen wij meer mensen toelaten tot de opleiding.”

Kim Heerkens, Adviseur Capacity Building

DTV Consultants