020 - 262 1630

Welke soorten assessments zijn er?

maandag 08 mei 2023

Een assessment is de verkorte naam voor Assessment Center. Het wordt gebruikt om de werkprestaties van medewerkers te voorspellen. Vanwege de kosten en de flexibiliteit kiezen veel bedrijven tegenwoordig voor een online assessment.

Wat is een assessment?

Bij steeds meer bedrijven houdt de sollicitatieperiode méér in dan alleen een gesprek met de directie. Zo kan er bijvoorbeeld ook een assessment plaatsvinden. Tijdens een assessment wordt bepaald of een kandidaat psychologisch geschikt is voor een functie. Het wordt vaak aangevuld met praktische tests waarbij vaardigheden op de proef worden gesteld.

Een assessment bestaat meestal een psychologisch onderzoek, een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest aangevuld met twee of drie simulaties. Deze onderzoeken worden bij grote organisaties uitgevoerd door interne afdelingen, maar ook uitbesteed aan gespecialiseerde bureaus. Hiervoor gelden regels zoals vastgelegd door het NIP en de sollicitatiecode van de NVP.

Een assessment wordt gebruikt om de werkprestaties van medewerkers te voorspellen. Door de kans op ‘false positives’ te beperken (kandidaten die niet functioneren) en de kwaliteiten van medewerkers te ontdekken en optimaal te benutten, krijgt je meer waar voor je geld.

Een assessment vindt vaak wat later in de sollicitatieprocedure plaats, wanneer al één of twee gesprekken goed zijn doorlopen. Vaak is het assessment de laatste fase.

Welke soorten assessments zijn er?

Organisaties gebruiken assessments om diverse redenen. Naast het feit dat ze de kans op het aannemen van de verkeerde kandidaat verkleinen, worden ze ook gebruikt om onbekend talent beter te benutten. Hoewel er vaak verschillende namen aan verschillende soorten assessments worden gegeven, kunnen de meeste assessments worden ingedeeld in 5 verschillende assessments.

Selectie assessment

Een selectie assessment is een van de meest voorkomende soorten assessments. Het doel is om de geschiktheid van de kandidaat te testen voor een functie in het kader van een sollicitatieprocedure. Daarnaast kan aan de hand van dit type assessment een inschatting worden gemaakt van de mogelijke risico's in het functioneren van de kandidaat.

Ontwikkel assessment

Wanneer iemand al enige tijd werkzaam is in een bedrijf, kan het voorkomen dat deze persoon een ontwikkel assessment aangeboden krijgt. Het doel van dit type assessment is om de geschiktheid van de kandidaat voor toekomstige functies te testen. Dit assessment gaat veel verder dan een selectie assessment, omdat er wordt gekeken welke competenties de desbetreffende persoon kan ontwikkelen. De resultaten worden daarom vaak gekoppeld aan de loopbaanontwikkeling binnen het bedrijf.

Loopbaan assessment

Indien er sprake is van een wens of noodzaak om van functie binnen een bedrijf te veranderen, dan wordt een loopbaan assessment afgenomen. Op deze manier wordt er door middel van intensieve gesprekken tussen werknemer, werkgever en het assessmentbureau een inschatting gemaakt van de vaardigheden en talenten van de werknemer. Tijdens deze gesprekken worden persoonlijke wensen gecombineerd met de onderzoeksresultaten om de werknemer te kunnen herpositioneren binnen het bedrijf, of eventueel een geschikte plaats elders aan te bieden.

High potential assessment

Bij dit type assessment wordt de kandidaat niet beoordeeld voor een specifieke functie, maar staat er een thema centraal. Hierbij kan gedacht worden aan de zogeheten 'high potentials' binnen een bedrijf. Vooral bij jonge, veelbelovende medewerkers wordt een potentieel assessment afgelegd om in een vroeg stadium achter de vaardigheden en talenten van deze werknemers te komen en waar nodig bij te sturen. Dit met als uiteindelijk doel om naar een leidinggevende functie toe te groeien.

Online assessment

Een online assessment is een verkort assessment waarbij zowel het intelligentieniveau als de persoonlijkheid van de kandidaat wordt bepaald. Het verschil met andere soorten is dat de kandidaat het assessment volledig online aflegt. Hierdoor zijn er dus geen persoonlijke gesprekken, maar gebeurt alles door middel van vragenlijsten en capaciteitstesten. Dit is een goedkope variant op het selectie assessment, waarbij de opdrachtgever op een goedkope manier veel kandidaten kan screenen, zonder dat er gespecialiseerd personeel aan te pas komt.

Welke soorten testen worden gebruikt tijdens een assessment?

Capaciteitentest

De Bridge Ability Suite capaciteitentest (of intelligentietest) meet de cognitieve capaciteiten van mensen met een opleidingsniveau van mbo t/m wo en een leeftijd van 15 tot 65 jaar. De test meet numerieke aanleg (rekenen), verbale aanleg (taalkundig inzicht) en logisch denken.

Persoonlijkheidstest

The Bridge Personality is een zeer betrouwbare en valide persoonlijkheidstest die inzicht geeft in de persoonlijkheid en competenties van werknemers en sollicitanten. Het algoritme meet of de kandidaat eerlijk is geweest tijdens het invullen, waardoor je altijd een betrouwbaar en valide beeld krijgt van je kandidaat of medewerker.

Loopbaantest

The Bridge Career is een professionele mbo-/hbo-/wo-loopbaantest. De test geeft antwoord op vragen zoals: welke loopbaanstap past het beste bij mij? Wat vind ik belangrijk in een (nieuwe) baan? Wat vind ik belangrijk in een (nieuwe) studie? The Bridge Career is de meest uitgebreide test voor loopbaankeuze die in Nederland verkrijgbaar is.

Online sales assessment

Het online sales assessment zet alle commerciële succes- en risicofactoren van een kandidaat overzichtelijk en compact in een rapport. Het rapport geeft scores op de zes stappen van verkoop en de scores op de vier verkooptypes.

Kosten van het assessment

Omdat een assessment vrij duur is, meestal rond de 3000 euro per deelnemer, kiezen veel bedrijven voor een online assessment.

Bespaar ik veel kosten met online assessments?

Ja, over het algemeen zijn de kosten van een online assessment veel lager dan die van ‘normale' assessments. Een online assessment is al beschikbaar vanaf 140 euro.

Meer informatie over online assessments

Voor meer informatie over het online assessment platform van TestGroup kun je contact opnemen met onze assessment experts, zij helpen je graag.

Online assessments bestellen

Je kunt tests en online assessments bestellen op de bestelpagina voor online assessments.

Video: online assessments in eigen beheer

Wil je online assessments in eigen beheer afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig testen inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Dankzij de Bridge Ability Suite kunnen wij meer mensen toelaten tot de opleiding.”

Kim Heerkens, Adviseur Capacity Building

DTV Consultants