020 - 262 1630

Assessment test voor outplacement: waarom en hoe?

woensdag 05 juni 2024

Wanneer je te maken krijgt met outplacement, is het belangrijk om te weten wat voor vlees je precies in de kuip hebt. De enige betrouwbare manier om dat te doen is door middel van een assessment test voor outplacement. Daarmee krijg je een beeld van hoe een medewerker in elkaar zit en wat hem drijft. En daarmee ook of iemand geschikt is voor een specifieke rol die je misschien in gedachten hebt en wat geschikte alternatieven kunnen zijn. 

Waarom zou een werkgever outplacement met een assessment test aanbieden? 

Als werkgever kun je outplacement bijvoorbeeld aanbieden aan medewerkers als onderdeel van een ontslagtraject. Maar je kunt het ook al aanbieden vóórdat het daartoe komt. Voor bedrijven helpt het om een goede relatie met (oud-)medewerkers te behouden en om het proces voor beide partijen goed te laten verlopen. Je weet dat iemand goed terecht komt. 

Maar ook de medewerker heeft er veel aan. Allereerst gaat hij weg met een warm gevoel, maar misschien belangrijker nog is dat hij ontzettend veel kan leren van zo’n traject. Tijdens een outplacementtraject wordt iemand gedwongen eens goed naar zichzelf te kijken. Zo kun je samen ontdekken of iemand nog op het juiste carrièrepad zit. Zo niet, dan is zo’n traject hét moment om daar iets aan te doen. 

Een professioneel traject van het aannemen en laten gaan van nieuwe medewerkers zorgt voor een hogere professionaliteit. Het is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). 

Wat voor soort assessment test voor outplacement trajecten? 

Als het aankomt op assessments, dan kunnen we zeggen dat TestGroup twee testen aanbiedt. Allereerst is er The Bridge Personality, een persoonlijkheidstest om erachter te komen wat iemand drijft en wat de huidige vaardigheden van iemand zijn. Daarnaast is er The Bridge Career, specifiek gericht op loopbaancoaching. Dit is een beroepskeuzetest die niet alleen geschikte beroepen voor iemand toont, maar ook passende opleidingen. 

Veel bedrijven combineren deze twee assessment testen voor outplacement trajecten. Alleen dan heb je een compleet zicht op de kansen en mogelijkheden voor een medewerker. Maar je kunt er ook voor kiezen alleen de Career test af te laten nemen. The Bridge Career is de meest uitgebreide carrièretest in en rondom Nederland. De test is beschikbaar als hbo-/wo-versie en als mbo-versie. 

Hoe werkt een assessment test? 

Een assessment test voor outplacement brengt je een aantal mooie voordelen. Die voordelen brengen je dichter bij het vinden van de juiste baan (of volgende stap) voor een medewerker. Het proces ziet er als volgt uit: 

  • Je bestelt een test op de bestelpagina. Dat kan met je account (aan te raden wanneer je vaker testen afneemt) of eenmalig, zonder account.
  • De medewerker neemt de test af. The Bridge Career duurt slechts ongeveer 35 minuten.
  • Er wordt direct, na het beantwoorden van de laatste vraag, automatisch een rapport opgesteld. Zodra die klaar is, krijg jij dit rapport toegestuurd. Vaak is dit een kwestie van minuten.
  • Met het rapport kun je direct bekijken wat belangrijke karaktereigenschappen zijn en waar iemand energie van krijgt (persoonlijkheidstest) en wat passende beroepen zijn voor een medewerker (carrièretest). Dit allemaal op basis van de ingevulde antwoorden.
  • Met het rapport kun je een plan opmaken voor de rest van de loopbaan van de medewerker. Zo kun je kijken of je binnen het bedrijf een passende functie kunt aanbieden of dat outplacement een beter idee is.
  • Handig: je kunt de test ook laten invullen door medewerkers die geen Nederlands spreken. Hij is namelijk ook beschikbaar in het Engels. 

Wat krijg ik bij een assessment test voor outplacement? 

Met een assessment test voor outplacement krijg je binnen een paar minuten een uitgebreid rapportage. In die rapportage zie je precies wat de eigenschappen en vaardigheden van een medewerker zijn. En wat de medewerker leuk vindt om te doen en waar hij energie van krijgt. 

Daarnaast zijn er acht zogenaamde loopbaanankers die je veel vertellen over wat een medewerker belangrijk vindt in een baan en/of opleiding. Er zijn meer dan 200 hbo-/wo-banen en -studies en je kan zien welke daarvan het beste bij iemand passen. 

Meer informatie over een assessment test voor outplacement nodig? Schroom dan niet om eens contact met ons op te nemen.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality