020 - 262 1630

Het belang van een competentietest voor recruitment

woensdag 05 juni 2024

Wat is een competentietest?

Een competentietest of persoonlijkheidstest is de formele meting van de capaciteiten van een werknemer, afgezet tegen de eisen van de huidige of een nieuwe functie. Met andere woorden definieert een competentietest de gedragingen en technische eigenschappen waarover iemand moet beschikken om op het werk effectief te kunnen presteren.

Competenties worden gewoonlijk vastgesteld door HR-professionals voor elke functie. Maar ook recruiters zien steeds meer de waarde in van competentietesten, voor het bepalen van de doelgroep en het werven van geschikte kandidaten voor specifieke functies.

Een persoonlijkheidstest is dan ook bedoeld voor sollicitanten en huidige werknemers. Naast dat je inzicht krijgt in de competenties van een persoon, krijg je ook een beeld van de match tussen de competentiescores en de vereisten voor deze functie.

Hoe werkt een big five persoonlijkheidstest?

De big five persoonlijkheidstest meet zowel wat iemand doet (het gedrag) als het niveau waarop hij of zij daadwerkelijk presteert (de vaardigheid). Het gedrag en de vaardigheid worden vervolgens vergeleken met de verwachtingen voor een rol of functie. De resultaten van een big five persoonlijkheidstest geven je een idee waar hiaten of tekortkomingen bestaan.

Bij nieuwe medewerkers helpen de competentieresultaten om iemand sneller te laten excelleren en te presteren in de nieuwe functie. Juist door de resultaten met hem of haar te delen. Wanneer het gebruikt wordt tijdens het inwerken, kan het helpen om de time-to-competency (TTC) aanzienlijk te verkorten. En dat is echt belangrijk, want het gevoel van bekwaamheid van een werknemer heeft een directe invloed op de betrokkenheid en tevredenheid.

Waarom is een competentietest belangrijk?

Als recruiter weet je hoe kostbaar trainingen en opleidingen zijn, en hoe je dit in kan zetten om een kandidaat binnen te halen bij je organisatie. Natuurlijk heeft de ene kandidaat meer behoefte aan een competentie ontwikkelingen dan de anderen. Maar het blijft een middel om kandidaten te trekken.

Het is daarom van belang dat de HR afdeling de trainingen goed in kaart brengen aan de hand van competenties. Stel je als recruiter voor dat je hoogopgeleide mensen moet aannemen om concurrerend te blijven. Misschien wil jouw organisatie juist kandidaten aannemen en ontwikkelen met een hoog niveau van zakelijk inzicht als competentie.

Wanneer jouw organisatie dus een training ontwerpt ter ondersteuning van de belangrijkste vaardigheden die werknemers nodig hebben om hun werk te doen, kun je erop vertrouwen dat die bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen. Als recruitment afdeling moet je jouw klanten bedienen. Onthoud daarbij dat de klanten waar voor hun geld willen en dat ze resultaten willen bereiken. Het in kaart brengen van opleidingen aan de hand van vereiste competenties helpt daarbij.

Waar worden competentietests gebruikt?

Competentietests worden doorgaans gebruikt bij aanwerving, ontwikkeling van vaardigheden en promotie. Ook is het mogelijk om een persoonlijkheidstest te gebruiken voor het opstellen van interne certificeringsnormen voor specifieke functies.

Een organisatie kan bijvoorbeeld besluiten een reeks rol specifieke certificeringen te ontwikkelen voor nieuwe managers. Daartoe kan het opstellen van een competentiemodel helpen om vast te stellen welke competentiesets de nieuwe managers nodig hebben. Wanneer de nieuwe managers zijn getoetst aan specifieke competenties, kunnen degenen die aan het ‘cijfer’ hebben voldaan, worden afgevinkt als ‘gecertificeerd’.

Wat gebeurt er als we competenties negeren?

We willen allemaal graag geloven dat mensen worden aangeworven en in functies worden geplaatst die passen bij hun vaardigheden en ervaring. Maar uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd het geval is. Op papier lijkt iemand klaar voor de baan. Maar bij gebrek aan een strenge beoordeling is het heel goed mogelijk dat je als recruiter een slechte aanwinst hebt binnengehaald.

Volledig competente en zeer gemotiveerde mensen zijn in de meeste gevallen de beste kandidaten. Dit is echter niet altijd gemakkelijk te bereiken, zeker niet in deze krappe arbeidsmarkt waar iedereen uit dezelfde vijver vist. Het vinden van de ideale kandidaat kan tijd en daardoor ook veel geld kosten.

Door vast te stellen welke competenties belangrijk zijn, kan je veel specifieker de doelgroep bepalen. En uiteindelijk kost dit je als recruitment minder tijd om de geschikte kandidaat te benaderen. Je kan bovendien de recruitment marketing daarop aanpassen, ontwikkelen en gericht inzetten. Dit stelt recruitment in staat om in kortere tijd de juiste kandidaten te benaderen.

Hoe vaak een online competentietest uitvoeren?

Je kunt niet repareren wat niet kapot lijkt te zijn. En je kunt niet trainen als je niet weet waar interventies het meest effectief zijn. Wat dit betekent dat je zonder data geen manier hebt om de vaardigheden te beoordelen en daardoor niet de middelen hebt om de vaardigheidskloven te dichten. Door je te verdiepen in de vaardigheden en de kandidaten daarop te testen, kan je een nog betere beoordeling maken over de geschiktheid voor een functie.

Veel organisatie doen alleen een competentietest als ze mensen voor het eerst aannemen. Maar als je als bedrijf hoge prestatienormen wilt creëren, is het raadzaam om de competenties regelmatig te evalueren. Dit doe je door consequent te testen. Dit kan heel eenvoudig met de online competentietest van TestGroup. Binnen 30 minuten kan jouw kandidaat of medewerker starten met de online competentietest. Na het invullen is het Big Five rapport direct beschikbaar.

Wat is de beste competentietest online?

TestGroup gebruikt enkel de beste competentietest online. Onze Bridge Personality test meet namelijk 34 competenties en is bovendien beschikbaar in meerdere talen. De competentietest van TestGroup bestel je eenvoudig online, is betrouwbaar en daarnaast wetenschappelijk onderbouwd. Zeer goed inzetbaar voor talentmanagement vanwege het selecteren van passende competenties.

Voor de competentietest zijn er vijf verschillende rapporten beschikbaar:

  • 1) Recruitment
  • 2) Coaching
  • 3) Sales
  • 4) Teams
  • 5) Maatwerk: selecteer zelf de competenties die in het rapport worden opgenomen.

Wil je meer informatie ontvangen over de professionele competentietest online? Neem dan zeker eens contact met ons op. De online testen zijn bij TestGroup beschikbaar voor bedrijven en organisaties. Vraag vandaag nog de Bridge Personality test aan bij TestGroup en krijg direct na het invullen het Big Five rapport.

Competentietest voor recruitment bestellen

  • TestGroup biedt professionele competentietesten aan voor bedrijven en organisaties.
  • Bestel eenvoudig een test voor jouw kandidaat of medewerker op onze website en ontvang het rapport direct na het invullen.
  • De prijzen van de testen beginnen bij € 90,- en een voordelig assessment abonnement is beschikbaar bij grotere afnames.
  • Optioneel bieden wij persoonlijk advies met een TestGroup-consultant na afloop van de test.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality