020 - 262 1630

Hoe gebruik je een professionele competentietest?

woensdag 05 juni 2024

Hoewel het UWV eind 2022 liet weten dat de grootste krapte op de arbeidsmarkt voorbij lijkt, blijft het voor veel bedrijven lastig alle vacatures goed te vervullen. HRM-professionals staan onder druk zo snel mogelijk een goede kandidaat te vinden om openstaande functies te vervullen. Tegelijkertijd weten we dat een “bad hire” grote kosten met zich meebrengt. Volgens de Amerikaanse North Western University bedragen de kosten van een bad hire minstens 30% van het jaarsalaris. Zorgvuldigheid blijft dus geboden.

Hoe zorg je dat je dit soort kostbare fouten voorkomt en meteen de juiste persoon aanneemt om de functie te vervullen? Een professionele competentietest gaat je helpen.

Functie-analyse met een professionele competentietest

Het selecteren van de juiste kandidaat begint ver voordat de eerste sollicitaties binnenkomen. Het begint zelfs nog voordat je de vacature plaatst. Een goed W&S-traject begint met een gedegen functie-analyse. Welke competenties en vaardigheden zijn noodzakelijk om goed te kunnen functioneren?

Ga in gesprek met medewerkers die de functie vervullen en vraag hen welke competenties in hun ogen essentieel zijn. De competentiekaarten van The Bridge Personality zijn hierbij behulpzaam. Deze kaarten zijn gebaseerd op de Bridge Personality test. Dit is de meest gebruikte persoonlijkheidstekst voor W&S-doeleinden.

Elke competentiekaart geeft niet alleen de naam van de competentie, maar ook een heldere beschrijving. The Bridge Personality competentiekaarten zorgen op deze manier voor een gemeenschappelijke taal bij uitvoeren van de functie-analyse. Ook in een later stadium, tijdens de werving en selectie, komt dit goed van pas.

Laat verschillende medewerkers aan de hand van de competentiekaarten kiezen welke eigenschappen het belangrijkst zijn. Voor het beste resultaat laat je hen dit individueel doen, gevolgd door een gezamenlijke ronde. Selecteer zo de 10 meest belangrijkste competenties voor het functieprofiel. De uitkomsten gebruik je voor het opstellen van de vacaturetekst. Je kunt de nieuwe inzichten trouwens ook inzetten voor trainingen en loopbaancoaching.

Plaats een vacaturetekst met competenties

Gebruik de uitkomsten van de functie-analyse bij het opstellen van de vacaturetekst. Zorg dat de competenties in volgorde van belangrijkheid worden genoemd, zodat potentiële sollicitanten (intern of extern) een goed beeld hebben van wat je zoekt. Een goede vacaturetekst nodigt uit tot zelfselectie, waardoor alleen kansrijke sollicitanten reageren.

De juiste medewerker op competenties selecteren

Als gevolg van de gedegen functie-analyse en de accurate vacaturetekst ontvang je waarschijnlijk verschillende sollicitaties van medewerkers met een sterk cv. Nu is het zaak om de beste kandidaten te selecteren. Hiervoor gebruik je de online professionele competentietest van The Bridge.

Deze competentietest, ontwikkeld door wetenschappers én professionals uit het werkveld, gebruikt dezelfde competenties als de al genoemde competentiekaarten. De competentietest is beschikbaar voor bedrijven en organisaties die snel en voordelig een betrouwbaar en valide competentieprofiel van een sollicitant verlangen.

Het online assessment van TestGroup is doeltreffend, kostenefficiënt én snel. De professionele competentietest kan in veel gevallen al binnen 30 minuten gereed zijn, waarna de kandidaat een uitnodiging ontvangt.

34 Big Five competenties, één kandidaatprofiel

De professionele competentietest gebruikt een online vragenlijst dat de kandidaat kan invullen op een plaats en moment naar keuze. Daardoor is de kandidaat minder gespannen en krijg je betere uitkomsten. Daarnaast zorgt slimme technologie ervoor dat sociaal wenselijk antwoorden nagenoeg onmogelijk is. Het resultaat: betrouwbaardere uitkomsten.

Wanneer de kandidaat de vragenlijst heeft ingevuld gaat de artificiële intelligentie aan het werk. De algoritmes analyseren de antwoorden en geven de kandidaat een score op 34 verschillende competenties. Deze 34 competenties vormen samen voor de bekende Big Five: extraversie, emotionele stabiliteit, vriendelijkheid, openheid en ordelijkheid.

Deze Big Five-persoonlijkheidskenmerken zijn vertaald naar vier verschillende categorieën, die beter aansluiten bij de praktijk op de werkvloer, te weten: Besturen, uitvoer, Houding en Mentaal.

Bij “Besturen” gaat het om zaken als de omgang met anderen, managementvaardigheden en beïnvloeden, bij “Uitvoer” gaat het om planmatig en vol energie werken. Bij “Houding” ontdek je hoe sterk iemand is gericht op ondersteuning en dynamiek, terwijl je ook de veerkracht van de kandidaat leert kennen. Tenslotte leren de scores op de categorie “Mentaal” ons onder meer hoe praktijkgericht, rationeel, leergierig en creatief de kandidaat is.

Binnen enkele minuten wordt een professioneel competentierapport opgesteld op basis van deze vertaalde Big Five-competenties.

Zoek je een competentietest voor je team? Dan is het team assessment het meest geschikt.

Match tussen competenties en kandidaat

Met de standaard assessments van de professionele competentietest The Bridge Personality krijg je een goed inzicht in de persoonlijkheid van de sollicitant of kandidaat. Hiermee kun je zelf een goede inschatting maken van de mate waarin de kandidaat de vereiste competenties en vaardigheden bezit.

Wanneer je de The Bridge competentiekaarten hebt gebruikt om de vacaturetekst op te stellen kan het echter nog makkelijker. Gebruik een online assessment dat helemaal op maat is gemaakt op jouw vacature. Deze maatwerk competentietest is meer gefocust, maar is net zo wetenschappelijk onderbouwd en gevalideerd.

Voor een competentie maatwerkrapport vertel je ons de 8 belangrijkste competenties voor de functie. Wij zorgen vervolgens dat het online assessment zich geheel richt op deze kerncompetenties, waardoor je minder wordt afgeleid door zaken die minder relevant zijn. Voor een aantal functies zijn al standaard maatwerkrapporten beschikbaar.

Bestel nu de competentietest voor professioneel gebruik

  • De competentietest is uitsluitend beschikbaar voor bedrijven en organisaties.
  • Via de bestelpagina voor e-assessments kun je de competentietest bestellen voor je medewerkers of kandidaten.
  • Selecteer op de bestelpagina 'persoonlijkheidstest' en vervolgens 'Big Five rapport'.
  • Je medewerkers of kandidaten kunnen binnen 30 minuten na bestelling beginnen met de test.
  • Het rapport van de competentietest is direct beschikbaar na het invullen van de test en de tarieven beginnen vanaf €110,-.
  • Indien gewenst kun je na afloop van de test telefonisch met een TestGroup-consultant het rapport bespreken.
  • Voor bedrijven en organisaties die grote aantallen competentietesten willen afnemen, is er een e-assessment abonnement beschikbaar.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality