020 - 262 1630

10 gratis tips voor het inzetten van een assessment

woensdag 05 juni 2024

Waarom een assessment? 10 gratis tips

Met een traditioneel assessment verzamel je informatie over een kandidaat met behulp van interviews, testen en oefeningen. Deze informatie wordt gebruikt om vast te stellen welke kwaliteiten, gedragsvoorkeuren en capaciteiten de kandidaat heeft. Op basis hiervan kun je bepalen of de kandidaat binnen jouw organisatie past. Traditionele assessments nemen veel tijd en werk in beslag en daarom is een online assessment een goede vervanger voor een traditioneel assessment. In dit artikel geven wij 10 redenen om een assessment in te zetten.

10 redenen om een assessment in te zetten

10 redenen om een assessment in te zetten binnen jouw bedrijf

Een assessment kan ingezet worden voor verschillende doeleinden. Zo is een assessment geschikt om het werving- en selectieproces te vergemakkelijken. Je kunt een assessment ook inzetten voor de ontwikkeling van werknemers. Onze online assessments kunnen samengesteld worden met behulp van een persoonlijkheidstest, een capaciteitentest, een loopbaantest, een beroepskeuzetest en een online interview. Afhankelijk van de bedrijfsdoelen kies je verschillende testen die het assessment compleet maken.

1. Voorspel de werkprestaties van kandidaten

Voor de voorspelling van de werkprestaties van kandidaten gebruik je een online interview, een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest. Met het online interview worden er 3 open vragen die afgestemd zijn op het functieprofiel gesteld. Hiermee krijg je al in een zeer vroeg stadium inzicht in hoe goed een kandidaat in een bepaalde functie zal presteren.

Met de persoonlijkheidstest en de capaciteitentest krijg je vervolgens inzicht in de talenten en ontwikkelpunten van een kandidaat, waardoor het aantal mis hires naar beneden gaat. Door voor het aannemen van een nieuwe medewerker een assessment voor te leggen, bespaar je op de lange termijn geld. Je investeert namelijk in een medewerker waarvan je zeker weet dat deze de capaciteiten en vaardigheden heeft die jij in jouw bedrijf nodig hebt.

2. Haal het beste uit elke werknemer met een assessment

Een capaciteitentest geeft inzicht in de capaciteiten en ontwikkelpunten van een werknemer of potentiële werknemer. De capaciteitentest is vergelijkbaar met een IQ-test en meet de numerieke en verbale aanleg van de kandidaat. De capaciteitentest geeft ook inzicht in het maximale werkniveau en of de kandidaat hoog scoort op logisch denken. Om deze reden wordt een capaciteitentest vaak gebruikt om te bepalen of een medewerker toe is aan de doorstroom naar een hogere functie. Verwerk een capaciteitentest in jouw assessment om het beste uit elke werknemer te halen.

3. Gebruik een assessment als nulmeting

Een assessment geeft ook inzicht in hoeveel sturing een medewerker nodig heeft om zijn of haar talenten optimaal te benutten. Door een assessment als nulmeting te gebruiken kun je duidelijke actiepunten toewijzen aan individuele medewerkers binnen jouw organisatie. Met behulp van deze actiepunten kunnen de ontwikkelingen op een later moment gemeten worden. Gebruik voor deze meting opnieuw een assessment.

Ontdek hoe je organisatie effectief persoonlijkheidstests kan inzetten met onze tien gratis tips over de persoonlijkheidstest. Deze gids biedt praktische inzichten om de resultaten van een persoonlijkheidstest optimaal te benutten, wat kan leiden tot betere besluitvorming en teamdynamiek binnen je organisatie. Versterk de zelfkennis en professionele ontwikkeling van je medewerkers door het inzetten van deze waardevolle tool.

4. Data zegt meer dan een gevoel

Het eerste sollicitatiegesprek kan soms goed voelen omdat er een persoonlijke klik is. Dit betekent echter niet dat de kandidaat ook de beste keus is voor de organisatie. Door een assessment in een vroeg stadium van het recruitmentproces in te zetten, kun je op basis van data de juiste keus maken. Het assessment geeft namelijk een eerlijk en duidelijk inzicht in de persoonlijkheid, de capaciteiten en het maximale prestatieniveau van de kandidaat.

tips om een assessment in te zetten

5. Toets de intelligentie van een kandidaat met een assessment

Omdat het steeds eenvoudiger is om je te kwalificeren voor een mbo-, hbo- of wo- opleiding, moeten werknemers rekening houden met de onbetrouwbaarheid van behaalde diploma’s. Het behalen van een diploma betekent namelijk niet automatisch dat de kandidaat ook het werk- en denkniveau van het behaalde diploma heeft. Met een capaciteitentest in een assessment krijgen werkgevers de mogelijkheid om de intelligentie van een kandidaat te toetsen. TestGroup heeft hiervoor een capaciteitentest op mbo niveau, een capaciteitentest voor het bepalen van hbo-niveau en een capaciteitentest voor wo/master-niveau.

6. Versterk de organisatie met behulp van een assessment

De zakelijke wereld verandert in rap tempo en de concurrentie is steeds groter. Deze toenemende competitie zorgt ervoor dat er geen ruimte meer is voor zwakke plekken in de organisatie. Met een assessment kun je van tevoren bepalen welke kandidaat het beste zal presteren op individueel- en teamniveau. Versterk de organisatie met behulp van een assessment door matig presterende medewerkers te helpen bij hun ontwikkeling en nieuwe talenten snel en effectief uit de voorselectie te halen.

Verbeter het selectieproces en de ontwikkeling van je medewerkers met de competentietest van TestGroup. Deze test biedt inzicht in de 34 cruciale competenties van je kandidaten of medewerkers, waardoor je een sterker en meer gebalanceerd team kunt opbouwen. Ontdek hoe je deze tool effectief kunt inzetten voor een optimale match tussen persoonlijke vaardigheden en functie-eisen, en draag zo bij aan het succes van je organisatie.

7. Ontdek en benut talenten binnen een team

Waar de ene medewerker uitblinkt in administratieve taken, is de andere medewerker juist veel sterker op bijvoorbeeld salesgebied. Met een assessment wordt het achterhalen van iemands talenten eenvoudiger. Hierdoor kun je specifieke werkzaamheden of functies aan specifieke medewerkers toewijzen. Bij TestGroup zijn er ook team assessments beschikbaar die inzicht geven in de sterke en ontwikkelpunten van volledige teams. Nu het werken op kantoor weer hervat wordt, helpt een team assessment ook bij het versterken van teams die veel thuis hebben gewerkt.

8. Krijg een eerlijke indruk van een kandidaat tijdens werving en selectie

Met een assessment van TestGroup krijg je een eerlijke indruk van de kandidaat die de test invult. The Bridge Personality, een professionele persoonlijkheidstest, maakt gebruik van Normatief-Ipsatief split technology®. Met deze op kunstmatige intelligentie gebaseerde techniek is het antwoordgedrag van de kandidaat inzichtelijk in de rapportage. Zo kun je bijvoorbeeld zien of en waar een kandidaat heeft getwijfeld bij het invullen van een vraag. Sociaal wenselijke antwoorden worden ook onderschept waardoor je een eerlijke indruk van een kandidaat krijgt tijdens een werving- en selectieprocedure.

9. Help medewerkers succesvol te re-integreren na ziekte

Burn-out komt steeds vaker voor, maar als jij weet in welke functie jouw medewerker zich het meest gelukkig voelt, kun je een burn-out voorkomen. Een assessment is goed geschikt om erachter te komen waar de ambities van een kandidaat liggen door bijvoorbeeld een loopbaantest aan het assessment toe te voegen.

10. Gebruik een persoonlijkheidstest en capaciteitentest voor het opstellen van een POP

De meeste medewerkers krijgen per jaar een voortgangs- of functioneringsgesprek. Om het optimale resultaat uit dit gesprek te halen, kan een assessment helpen bij het bepalen van effectieve actiepunten. Met een persoonlijkheidstest breng je snel in kaart hoe iemand reageert in specifieke werksituaties. Met een capaciteitentest krijg je inzicht in het maximale prestatieniveau op dit moment. Deze informatie geeft zowel de werkgever als werknemer op een laagdrempelige manier inzicht in persoonlijke ontwikkelpunten.

Ontdek de kracht van 360 graden feedback en hoe het de ontwikkeling van je personeel kan versnellen. Met deze methode ontvangen medewerkers waardevolle inzichten van collega's, leidinggevenden en andere stakeholders, wat een compleet beeld geeft van hun prestaties. Implementeer 360 graden feedback om een cultuur van voortdurende verbetering en open communicatie binnen je organisatie te bevorderen.

Help werknemers en studenten met een beroepskeuzetest

Werknemers wisselen tegenwoordig vaak van baan. Tot je pensioen bij één werkgever blijven is steeds zeldzamer omdat de ambities van een werknemer door de jaren heen veranderen. Hierbij worden de mogelijkheden tot omscholing makkelijker. Door een beroepskeuzetest mbo of een loopbaantest hbo/wo toe te voegen aan het assessment, krijgen werkgever en werknemer inzicht in welke baan het beste bij de ambities van de kandidaat past.

Je kunt de beroepskeuzetest ook inzetten tijdens het selectieproces van kandidaten die net afgestudeerd zijn. Met een beroepskeuzetest krijgt zowel de recruiter als de kandidaat inzicht in wat de kandidaat van een werkgever verwacht. En of een specifieke functie bij deze verwachtingen past. Door een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest met de beroepskeuzetest te combineren creëer je een compleet beeld van de capaciteiten, gedragsvoorkeuren, ambities en het maximale werkniveau van potentiële medewerkers.

Dit waren onze top 10 redenen om een assessment in te zetten in jouw organisatie. Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van een assessment dat perfect is afgestemd op de bedrijfsdoelen? Neem nu contact op met een TestGroup-consultant en start vandaag met het verbeteren van jouw organisatie met behulp van een online assessment.

Assessment bestellen

Je kunt een assessment of test per kandidaat bestellen op de bestelpagina. Ga je veel testen of assessments inzetten? Overweeg dan een eigen account op het Bridge Assessment Platform.

Video: zelf een assessment afnemen

Wil je in eigen beheer een assessment afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig alle assessments van TestGroup inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality