020 - 262 1630

Assessments voor recruitment of talentacquisitie: welke testen zijn geschikt?

woensdag 05 juni 2024

Op zoek gaan naar nieuw talent, dat doet elk bedrijf of elke organisatie op een bepaald punt. Ondanks dat talentacquisitie vaak als een speciaal woord voor recruitment wordt gebruikt, is er toch wel degelijk een verschil tussen beide. We leggen je graag dit verschil uit en hoe je beide zaken het beste aanpakt, met onder andere assessment tests.

Ontdek ons assortiment assessments

Wat is het verschil tussen recruitment en talentacquisitie?

Recruitment, of in de Nederlandse vorm werving, is puur een actie om nieuwe werknemers aan te nemen. Dit houdt in dat je vacatures online plaats, zoekt naar mogelijke kandidaten, selecties maakt, screenings, interviews doet, de kandidaten beoordeelt en de geschikte kandidaten ook aanneemt. Het is een vrij traditionele vorm van werving, die voor de meeste bedrijven werkt, maar tegenwoordig niet altijd meer volstaat.

Talentacquisitie daarentegen is de hele strategie die komt kijken bij het invullen van de posities in een bedrijf door de juiste kandidaten. Een deel van deze strategie bestaat uiteraard uit het aanwerven van mensen, maar er is zoveel meer.

Binnen talentacquisitie ga je ook kijken naar je eigen bedrijf. Hoe wil je je positioneren in de markt? Hoe zorg je dat toptalent bij jou wil werken? Wat maakt jouw bedrijf aantrekkelijk? Employer branding zal hier een grote rol in spelen. Daarnaast is het belangrijk om een plan op te stellen waarmee je op zoek gaat naar het talent dat je nodig hebt. Dat talent kan namelijk net zo goed al in één van de medewerkers te vinden zijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een talentscan, een loopbaanscan of een persoonlijkheidsscan inzetten.

Waarom je beter focust op talentacquisitie?

Iedereen is tegenwoordig op zoek naar toptalent, maar we merken dat de vijver waarin we vissen steeds leger wordt. Door middel van talentacquisitie ga je op een proactieve manier op zoek naar talent dat je in de toekomst misschien nodig zal hebben.

Wie een sterk plan opstelt, met de juiste assessments en proactief aan de slag gaat, zorgt dat er een pool is aan kandidaten waar je op terug kan vallen wanneer je ze nodig hebt. Dit is zeer handig voor snelgroeiende bedrijven die een vaste wervingsstrategie moeten bepalen, maar ook voor concurrerende sectoren en in de zoektocht naar nichetalent.

Ontdek onze verschillende testen

Assessment tests inzetten in jouw strategie

Assessment tests vormen een sterke basis van een talentacquisitie strategie. Je kan er niet alleen nieuwe kandidaten mee testen op hun capaciteiten, persoonlijkheid of andere eigenschappen, maar je kan ze ook toepassen op werknemers van je bedrijf of organisatie. Zo spoor je op een eenvoudige manier verborgen talent op dat je in kan zetten waar het nodig is.

TestGroup biedt verschillende soorten tests aan, van persoonlijkheidstests tot capaciteitentests, voor verschillende opleidingsniveaus én in 20 talen. Zo kan je makkelijk kiezen wat je nodig hebt. Binnen de 30 minuten na de test ontvang je al het rapport om je kandidaat verder te kunnen evalueren.

Bekijk ons ruim assortiment van assessments of neem contact op met ons cliëntsupportteam bij vragen.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality