020 - 262 1630

Expats selecteren? TestGroup heeft online tests en assessments in 20 talen

maandag 08 mei 2023

De Nederlandse arbeidsmarkt is krap. Niet alleen in de Randstad, maar overal in Nederland hebben bedrijven steeds meer moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Hierin wordt een bijzondere positie ingenomen door Amsterdam en het omliggende gebied. Deze regio, ook bekend als de Metropoolregio Amsterdam (MRA) ziet namelijk al een tijdje grote aantallen buitenlandse bedrijven een vestiging openen.

In 2023 hebben 133 internationale bedrijven een vestiging in de hoofdstad geopend. Onder die 133 vestigingen waren zelfs 32 hoofdkantoren. Vooral bedrijven actief in de ICT (37 bedrijven, 972 banen), de financiële sector en fintechs (31 bedrijven, 602 banen) weten de regio Amsterdam goed te vinden. Ook de transport en logistiek sector (15 bedrijven, 781 banen), creatieve industrie (12 bedrijven, 332 banen) en de life sciences (11 bedrijven, 493 banen) vinden hun weg naar Amsterdam.

Al deze nieuwkomers brachten veel werkgelegenheid met zich mee; samen ruim 4.000 banen. Andere buitenlandse bedrijven, die al een vestiging hadden, voegden daar - door uitbreidingen - nog eens 2.500 banen aan toe. Daarmee zorgden internationale bedrijven in 2021 dus voor 6.500 nieuwe internationale banen. Volgens de Amsterdamse wethouder van Economische zaken kunnen we dit getal zelfs verdubbelen, want hij stelt dat elke nieuwe internationale baan elders voor nóg een extra baan zorgt.

Brexit niet belangrijkste reden

Toen het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wilde stappen (Brexit) werd wild gespeculeerd over bedrijven die zouden verhuizen. Uit cijfers van de Metropoolregio Amsterdam komt naar voren dat Brexit voor een aantal bedrijven reden was zich in Amsterdam te vestigen (24) of de Amsterdamse vestiging uit te breiden (3).

Op een totaal van 163 bedrijven vormen de 27 bedrijven die Brexit als reden noemen een kleine minderheid. Andere redenen blijken belangrijker.

Hoogopgeleide beroepsbevolking

De populariteit van Amsterdam heeft alles te maken met de krachtige concurrentiepositie van Nederland (en Amsterdam in het bijzonder). De Nederlandse wetgeving maakt zakendoen makkelijk, de infrastructuur is van hoog niveau en onze beroepsbevolking is hoogopgeleid en enorm gekwalificeerd.

Wethouders in de regio zijn blij met de nieuwe werkgelegenheid. Hr-professionals zullen wat minder staan te juichen. Het vinden van goede mensen was al moeilijk, nu is de concurrentie nog heviger. Potentiële medewerkers hebben meer te kiezen. Dat betekent dat je werving- & selectieproces moet veranderen. Eindeloze procedures en assessments zijn een no-go, want als je te langzaam beweegt is de kandidaat al elders begonnen. Ook moet je wellicht breder werven. Kijk niet enkel naar de gebruikelijke kandidaten, maar kijk ook naar potentiële kandidaten die minder voor de hand liggen.

Online testen op mbo-, hbo- en wo-niveau

Een manier om de vijver waaruit je vist te vergroten is door niet alleen naar diploma’s te kijken. Met de online capaciteitstests van TestGroup kun je heel eenvoudig de capaciteiten van kandidaten toetsen. Zo ontdek je dat iemand die nooit heeft gestudeerd in de praktijk wel degelijk op (bijvoorbeeld) hbo-niveau kan functioneren.

De test, die de kandidaat invult op een plek en moment die hem of haar goed uitkomt, geeft een goed beeld van de capaciteiten, of de kandidaat ze nu in de schoolbankjes, of in de praktijk heeft eigen gemaakt.

Wil je weten wat de loopbaanvoorkeuren van een expat zijn? Overweeg dan een loopbaanscan, een drijfverentest of een persoonlijkheidsanalyse.

“De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld”

Door niet te kijken naar diploma’s maar naar capaciteiten wordt het aantal potentiële kandidaten in één klap stukken groter. Maar denk ook aan de woorden van de Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein (1889-1951): “De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld”.

Hij bedoelde hiermee dat je begrip van de wereld wordt beperkt door je taalkundige vaardigheden. Hoewel hij hierbij niet meteen zou hebben gedacht aan sollicitatieprocedures, zijn deze woorden ook bij werving en selectie van belang. Als je hele werving en selectie-proces in het Nederlands plaatsvindt, zul je alleen Nederlandstaligen werven. Bij internationale bedrijven is het Nederlands vaak minder belangrijk. Daarom is het fijn dat de online persoonlijkheidstests en online capaciteitentests van The Bridge in meer 20 verschillende talen beschikbaar zijn.

Natuurlijk zijn de testen beschikbaar in de taal van onze grootste handelspartner (Duits) en de internationale zakelijke voortaal (Engels), maar kandidaten kunnen de online testen ook uitvoeren in onder meer het Pools, Portugees, Frans, Spaans, Russisch, Roemeens, Litouws en Tsjechisch.

Internationale bedrijven werven internationaal

Het werven van buitenlandse medewerkers is in bepaalde bedrijfstakken al jaren heel gebruikelijk. Nederlandse bedrijven kijken vooral over de grens voor relatief laaggeschoold werk, zoals in de industrie en de landbouw. Rondom deze buitenlandse medewerkers is een hele bedrijfstak ontstaan van uitzendbureaus en tussenpersonen.

De internationale bedrijven die Amsterdam als hun thuishaven kiezen hebben vooral behoefte aan hooggekwalificeerd personeel. Fintechs zoeken financials en programmeurs, geen lopende-bandmedewerkers. De wervingsbureaus die zich hebben toegelegd op buitenlandse productiemedewerkers zijn voor hen dus niet interessant. Aan de andere kant is het voor buitenlandse bedrijven heel natuurlijk over de grenzen te werven.

Internationaal werven konden ze dus al. Met de internationale tests en online assessments van TestGroup is het selecteren ook een stuk makkelijker. De overzichtelijke rapportage is helder en transparant. Omdat er veel aandacht is besteed aan de validiteit en betrouwbaarheid van de online testen en de wetenschappelijke onderbouwing bieden de rapportages alle informatie die je nodig hebt om een goed gefundeerde beslissing te nemen.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Dankzij de Bridge Ability Suite kunnen wij meer mensen toelaten tot de opleiding.”

Kim Heerkens, Adviseur Capacity Building

DTV Consultants