020 - 262 1630

Kosten besparen op assessments? Gebruik een online assessment

woensdag 05 juni 2024

Een capaciteitentest wordt veel gebruikt tijdens selectieprocedures om de intelligentie van kandidaten te achterhalen. Dit soort testen zijn er eigenlijk in twee vormen. Testen voor gebruik in een gecontroleerde omgeving (op kantoor) en testen voor gebruik in een ongecontroleerde omgeving (thuis). Wat zijn de voordelen?

Capaciteitentest in een gecontroleerde omgeving

Ten eerste zijn er capaciteitentesten voor gebruik in een 'gecontroleerde' omgeving, dit zijn uitgebreide capaciteitentesten die op kantoor worden afgenomen. Zo kan de testafnemer controleren dat de kandidaat zelf de test heeft ingevuld en wordt fraude voorkomen. Deze testen zijn geschikt voor het gebruik tijdens selectiebeslissingen.

Capaciteitentest in een ongecontroleerde omgeving

Ten tweede is er een korte capaciteitentest die geschikt is voor afname in een 'ongecontroleerde omgeving', bij de kandidaat thuis dus. Omdat een kandidaat deze test thuis kan doen, is het makkelijker om grotere groepen tegelijk te testen in een eerdere fase van het selectieproces. Daarnaast scheelt het ook aanzienlijk in de kosten.

Een punt van aandacht: bij de afname van een capaciteitentest bij een kandidaat thuis (ongecontroleerde omgeving) is nooit volledig vast te stellen of de kandidaat ook daadwerkelijk zelf de test maakt. Daarom is het belangrijk om deze (korte) capaciteitentesten als pre-selectie middel gebruiken om zo de eerste kandidaten uit te selecteren. Voor het selecteren van de uiteindelijke kandidaat kan dan nog een (uitgebreide) capaciteitentest op kantoor worden afgenomen.

Kosten besparen op assessments

TestGroup heeft capaciteitentesten beschikbaar voor afname in een gecontroleerde omgeving, The Bridge Ability Suite en voor afname in een ongecontroleerde omgeving, The Bridge Ability Online.  Door het gebruik van online capaciteitentesten als een vervanging voor interviews tijdens de beginfase van een selectie assessment kan veel tijd en geld worden bespaard. Online testen op capaciteiten in een ‘ongecontroleerde omgeving’ (=thuis) zorgt zo voor kostenbesparing aan drie kanten:

De voordelen van capaciteitentesten tijdens selectie:

  • Door gebruik te maken van cognitieve capaciteitentesten voor recruitment wordt het mogelijk om selectieprocedures binnen een week af te ronden. Dit is handig omdat zo vacatures sneller kunnen worden ingevuld maar ook omdat goede kandidaten zo minder tijd hebben om aanbiedingen te krijgen van andere bedrijven.
  • Deze aanpak geeft bedrijven de mogelijkheid om makkelijk op een geografisch groter gebied te rekruteren en selecteren. De kandidaten kunnen de testen immers thuis invullen. Hierdoor kunnen meer kandidaten worden bereikt en is de kans op het vinden van de geschikte kandidaat groter.
  • Door het gebruik van online capaciteitentesten wordt het mogelijk om vroeger in het selectieproces de ongeschikte kandidaten uit te selecteren.
  • Omdat de duurdere, uitgebreidere assessments pas in een latere fase van de selectieprocedure worden gebruikt is de totale procedure minder kostbaar en minder tijdrovend.
  • Online capaciteitentesten vormen een objectievere manier van personeelsselectie dan het interview. De kwaliteit van een selectieprocedure wordt beter zodra online capaciteitentesten vroeger in de procedure worden toegepast.
  • Door het toepassen van zowel een korte online capaciteitentest als een uitgebreide capaciteitentest ontstaat een zeer compleet beeld van een kandidaat. Hierdoor wordt de kans vergroot dat een kandidaat wordt geselecteerd die het best zal presteren in de functie.

Voordeel van capaciteitentesten en online assessments voor employer branding

Het inzetten van online capaciteitentesten biedt ook voordelen voor employer branding. Kandidaten maken een online capaciteitentest vroeg in het selectieproces, zo weten ze snel of ze wel of niet verder gaan in een selectieprocedure, voordat ze veel meer tijd besteden aan een veel uitgebreider assessment of uitgebreidere selectie procedures. Daardoor zal de algemene indruk die een kandidaat van een bedrijf heeft veel positiever zijn.

Kandidaten krijgen dan niet het gevoel dat ze veel tijd in een selectieprocedure hebben geïnvesteerd voor een functie waarvoor ze overduidelijk niet geschikt zijn. Kandidaten kunnen zelf kiezen wanneer ze de online capaciteitentest invullen en kunnen hiervoor een comfortabel moment uitzoeken. Dit zorgt voor een selectieprocedure die eerlijk en meer uitnodigend is. Het creëert een beeld van een organisatie die gecommitteerd is aan een eerlijke en objectieve selectieprocedure, rekening houdend met de tijd van de kandidaat.

Mede vanwege de bovenstaande redenen zijn online capaciteitentesten de laatste jaren zeer belangrijk geworden tijdens selectieprocedures. De vraag naar online capaciteitentesten groeit zeer snel. Dit belooft veel goeds voor de afname van de gemiddelde kosten per aangenomen kandidaat en het stijgende gebruik van het online assessment om toekomstig arbeidsgedrag te voorspellen.

Meer informatie over capaciteitentesten

Meer informatie over de capaciteitentesten van TestGroup? Neem dan hier contact met ons op.

Capaciteitentest of online assessment bestellen

Je kunt hier een capaciteitentest of online assessment voor je medewerker of kandidaat bestellen.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer online assessments afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig online assessments afnemen. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality