020 - 262 1630

Havo of vwo profiel kiezen?

donderdag 21 januari 2021

In het derde jaar van havo en vwo kiezen leerlingen een profiel. Er zijn vier verschillende profielen, maar ook combinaties zijn mogelijk. Een vervolgopleiding vraagt soms een bepaald vak of profiel. Belangrijk om daar bij de profielkeuze rekening mee te houden. Twijfels over de profielkeuze? The Bridge Career is een zeer uitgebreide profielkeuzetest havo/vwo en achterhaalt op betrouwbare wijze bij welk profiel de voorkeur ligt.

The Bridge Career: professionele profielkeuzetest voor havo en vwo

De profielkeuze is de eerste stap naar de studiekeuze. Door deze keuze worden mogelijk toekomstige studies al uitgesloten. Het is belangrijk om daar bij de profielkeuze rekening mee te houden.

De vier profielen

Er is keuze uit vier verschillende profielen. Daarnaast wordt een keuze gemaakt voor één of twee profielkeuzevakken. Vrijwel elke middelbare school biedt alle vier de profielen aan. Dit zijn de vier profielen:

 • Natuur en Techniek (NT): bij NT gaat het om het bedenken van oplossingen voor natuurwetenschappelijke problemen. Binnen dit profiel zijn de vakken wiskunde B, natuurkunde en scheikunde verplicht. Daarnaast is er keuze voor één van de volgende profielkeuzevakken: natuur, leven en technologie, informatica, biologie of wiskunde D.
 • Natuur en Gezondheid (NG): bij de keuze voor NG gaat de beroepskeuze richting de medische, biologische of agrarische sector. Binnen dit profiel zijn de vakken wiskunde A, biologie en scheikunde verplicht. Daarnaast is er keuze voor één van de volgende profielkeuzevakken: natuur, leven en technologie, aardrijkskunde of natuurkunde.
 • Economie en Maatschappij (EM): EM is net als CM een breed profiel, maar waar bij CM taal en cultuur centraal staat, ligt hier de nadruk op economie. Binnen dit profiel zijn de vakken wiskunde A, economie en geschiedenis verplicht. Daarnaast is er keuze voor één van de volgende profielkeuzevakken: management en organisatie, aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen of een moderne vreemde taal
 • Cultuur en Maatschappij (CM): CM is het profiel dat de meest brede algemene kennis opbouwt. Binnen dit profiel is het vak geschiedenis verplicht. Op de havo is ook een moderne vreemde taal verplicht, op het vwo is wiskunde C verplicht. Daarnaast is er keuze voor twee profielkeuzevakken. De eerste keuze is tussen aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen, of economie. Voor het tweede profielkeuzevak is de keuze tussen: kunstvakken, filosofie of een moderne vreemde taal.

De profielkeuze

Voor veel scholieren is het lastig om een keuze te maken uit de verschillende profielen. Er zijn een aantal dingen van belang bij de keuze:

 • Welke vakken vindt de scholier leuk;
 • Voor welke vakken haalt de scholier goede cijfers;
 • Welke vervolgopleiding wil de scholier gaan doen;
 • Welke keuzevakken biedt de school aan naast het profiel.

Vervolgopleiding hbo/wo

De profielkeuze is belangrijk voor de vervolgopleiding. Voor een studie op het hbo of de universiteit wordt specifieke voorkennis verwacht. Een bepaald profiel of vak kan dan een vereiste zijn voor toelating tot de studie. Het is dus raadzaam om daar rekening mee te houden bij de profielkeuze.

Twijfels? Gebruik een profielkeuzetest

The Bridge Career is een zeer uitgebreide profielkeuzetest havo/vwo en achterhaalt op betrouwbare wijze bij welk profiel de voorkeur ligt. Deze profielkeuzetest bevat 321 vragen die gericht zijn op mogelijke interessegebieden. Na het invullen van de test krijg je een uitgebreid en betrouwbaar profielkeuzerapport. Hierin staat ook welke van de vier havo-/vwo-profielen het beste aansluit.

Voorbeeldrapport van de profielkeuzetest

Je kunt hier een voorbeeldrapport van de profielkeuzetest downloaden.

Profielkeuzetest bestellen

 • Nu: tijdelijke actieprijs: € 89,- (inclusief btw: € 107,69)
 • Duur: 35 minuten
 • Als eerste stap bestel je de profielkeuzetest. Dit kun je hier doen;
 • Je krijgt per e-mail de inloggegevens voor The Bridge Career (profielkeuzetest);
 • Vervolgens gaat de scholier online de test maken;
 • Binnen 1 uur krijg je een schriftelijke rapportage met de uitkomsten. Een voorbeeld van dit rapport vind je hier.

Meer informatie

Meer weten over The Bridge Career? Bel 020-2621630 of stuur een e-mail naar info@testgroup.eu

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Ability Suite geeft ons inzicht in zaken die we zelf misschien over het hoofd hebben gezien en het helpt ons de diversiteit binnen onze organisatie te stimuleren.”

Janine Mulder

Kwink Groep