020 - 262 1630

Wie is geschikt als top-advocaat?

woensdag 05 juni 2024

Wie carrière wil maken moet er iets voor over hebben. In sommige sectoren is het heel normaal dat je keihard werkt en amper een privéleven hebt. In Nederland zie je dit terug in de bankensector (vooral op de Amsterdamse Zuidas), maar ook in de zakelijke dienstverlening. In de advocatuur is keihard werken evenmin een uitzondering. Ze zetten alles op alles om voor hun cliënten te winnen, iets waarmee ze ook hun eigen carrière een duwtje in de rug geven.

Internationale ervaring aantrekkelijk voor advocaten

De meeste grotere advocatenkantoren hebben regelmatig te maken met internationale zaken. Dat kan ook haast niet anders, want in Nederland zetelt een groot aantal multinationals die over de hele wereld vestigingen hebben. Daarom zorgen de advocatenkantoren dat ze in alle belangrijke landen toppers hebben zitten die de belangen van cliënten ter plaatse kunnen behartigen.

Het opdoen van internationale ervaring is voor veel advocaten onmisbaar om te werken aan een indrukwekkend cv. Internationale functies zijn dan ook razend populair. Voor elke functie die in New York vacant wordt, zal een advocatenkantoor al snel meerdere kandidaten uit eigen kring vinden.

Sommige jonge advocaten gaan écht tot het uiterste. In Intermediair verscheen begin 2022 een artikel over jonge advocaten die in Amerika de top proberen te bereiken. Zij zien een enorm verschil: is het in Nederland gebruikelijk dat elke advocaat jaarlijks minimaal 1200 declarabele uren maakt, in de VS begin je pas mee te tellen als je 1800 uren factureert. En waar we in Nederland nog vrij zijn in het weekend, moet je in de VS 24/7 klaar staan voor je klanten: “Daar moet je wel in meegaan, want de markt dicteert”, zegt de 32-jarige Wouter Hofstee in het artikel.

Extreme eisen werken als filter

De extreme eisen die in de VS aan professionals worden gesteld, werken als een selectiemiddel. Hofstee: “De mensen hier zijn zo gedreven, ieder op een eigen manier en in elke baan.” Die drive komt voort uit een bewijsdrang die, volgens Hofstee, typisch is voor werken in New York. Wie niet uit het juiste hout is gesneden voor een carrière in de VS, zal al snel besluiten zijn of haar werk elders te zoeken.

De Nederlanders die in het artikel aan het woord komen zijn dolenthousiast dat hun Nederlandse advocatenbureau hen de kans heeft geboden in New York te werken. Hofstee werkt voor Stibbe en combineert hard werken aan complexe zaken met het enerverende stadsleven. Cherlene Blankson werkt voor Houthoff en is dolgelukkig met de diversiteit van de stad.

“Ik wilde heel graag internationaal werken, ook door mijn internationale achtergrond: mijn ouders komen uit Ghana, ik ben geboren in Nederland, deels Engels opgeleid met een grensoverschrijdende studie. Eerder werkte ik in Brussel, ook ontzettend leuk, maar hier in New York alles meemaken is fantastisch”, zegt de 32-jarige advocate.

Ondanks hun enthousiasme zijn ze echter niet van plan om permanent in de VS te werken. Ze willen de werkervaring opdoen en zich volledig onderdompelen in New York, maar wel voor beperkte duur. Daarna willen ze gewoon weer naar huis. Naar Nederland.

Hoe selecteer je de juiste advocaat voor die topfunctie?

Hoewel de extreme eisen al een filterend effect hebben, is het selecteren van de juiste kandidaat voor de functie geen sinecure. Er zijn nog altijd veel gegadigden.

Er staat veel op het spel: voor het advocatenbureau is de gekozen kandidaat een visitekaartje in het buitenland. De cliënt heeft de beste mensen ter plaatse nodig en ook voor de advocaat zelf is het belangrijk dat de juiste keuze gemaakt wordt. De geschiktste kandidaat wacht een razend leerzame en boeiende tijd. Maar voor wie het internationale werken tegenvalt wacht een tijd van afzien.

Online assessment voor advocaten

Trial-and-error is bij het kiezen welke advocaat je advocatenkantoor in den vreemde vertegenwoordigt uit den boze. Uitgebreide selectieprocedures, met verschillende rondes en commissies zorgen al voor een beter onderbouwde keuze.

De best onderbouwde keuze maak je echter met een speciaal voor de advocatuur ontwikkeld online assessment.

Het online assessment voor de advocatuur dat is ontwikkeld door TestGroup is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen wetenschappers, toppers uit de advocatuur en testspecialisten. Het biedt advocatenkantoren een waardevol instrument dat de werving van medewerkers een stuk transparanter maakt. De test kan zowel worden gebruikt om sollicitanten van buiten door te lichten als om te bepalen welke advocaten in aanmerking komen voor een promotie of voor die felbegeerde buitenlandse ervaring.

Het online assessment voor de advocatuur kijkt naar verschillende competenties die in de advocatuur belangrijk zijn, zoals analytisch vermogen, flexibiliteit, creatief denken, consciëntieus werken, klantgericht, enzovoort.

Online assessment relatief nieuw in de advocatuur

In het bedrijfsleven worden al tientallen jaren assessments afgenomen. De afgelopen 20 jaar hebben ook online assessments een hoge vlucht genomen. In de advocatuur zijn online assessments nog relatief onbekend. Veel selectiekeuzes komen nog steeds voort uit ervaring en gevoel. Dit blijkt echter subjectief en leidt tot veel keuzes die bij nader inzien niet optimaal zijn.

Het online assessment is bewezen effectief, ook in de advocatuur. De uitgebreide wetenschappelijke validatie zorgen voor vertrouwen in de betrouwbaarheid. De slimme algoritmes, zoals de normative-ipsative split-technology, maken een eind aan sociaal wenselijke antwoorden.

Maar de waarde van het online assessment voor de advocatuur bewijst zich vooral in de praktijk: doordat het aantal bad hires afneemt. Het biedt een objectieve manier om selectiekeuzes te maken en de echte toppers tussen de goede advocaten te herkennen.

E-Assessments bestellen

Ben je op zoek naar een eenvoudige manier om e-assessments of tests te bestellen voor jouw kandidaten? Via onze bestelpagina voor assessments kun je gemakkelijk een test per kandidaat bestellen. Wil je meer controle hebben over de tests en assessments die je jouw kandidaten aanbiedt? Binnen één dag kunnen wij een eigen account voor je opzetten op ons assessment systeem. Met ons systeem kun je snel en efficiënt assessments afnemen om het sollicitatieproces te optimaliseren en de beste kandidaten te selecteren. 

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality