020 - 262 1630

Schoenmaker kan prima van leest afwijken

woensdag 05 juni 2024

We kennen allemaal de uitdrukking: “Schoenmaker blijf bij je leest”. Het is een manier om te zeggen dat je beter geen mening kunt uiten over een onderwerk waarover je geen verstand hebt. Volgens de overlevering komt het spreekwoord voort uit een verhaal dat zich afspeelt in de vierde eeuw voor Christus. Een kunstenaar genaamd Apelles krijgt in dit verhaal commentaar op één van zijn werken van een schoenmaker. Toen de schoenmaker een opmerking maakte over de schoenen, greep de kunstenaar de kans aan zijn werk te verbeteren. Maar toen de schoenmaker ook op andere delen van het schilderij opmerkingen had, reageerde Apelles met deze gevleugelde woorden.

Het spreekwoord wordt ook wel eens gebruikt (misbruikt) om mensen ervan te weerhouden iets nieuws te proberen. Als je eenmaal een bakker bent, zou je bakker moeten blijven tot je pensioen. En een loodgieter moet zich vooral met leidingen blijven bezighouden.

Het is maar de vraag of je mensen hiermee recht doet. Mensen zijn flexibel en blijken zich keer op keer opnieuw te kunnen uitvinden. Ook de wetenschap neemt expliciet afstand van het idee dat je een eenmaal gekozen carrièrepad tot het eind moet volgen.

PAKSOC- of RIASEC-model: de Holland codes

Een model dat steeds vaker gebruikt wordt, is het PAKSOC of RIASEC-model. Binnen dit model wordt iemands karakter weergegeven op 6 dimensies:

  • Praktisch
  • Analytisch
  • Kunstzinnig
  • Sociaal
  • Ondernemend
  • Conventioneel

Hetzelfde profiel kan worden opgesteld van een functie. Vergelijk je vervolgens iemands persoonlijke profiel met het profiel van een bepaalde functie en je ziet meteen of sprake is van een match. Zo blijken bijvoorbeeld een bakker en een bouwvakker heel veel overeenkomsten te hebben in hun beroepskeuze.

Goed nieuws voor zowel bouwbedrijven die kampen met chronische personeelstekorten; zij kunnen een nieuwe bron van personeel aanboren. En goed nieuws voor bakkers voor wie even geen werk meer is (of wie geen zin meer hebben om zoete broodjes te bakken) levert deze nieuwe manier van kijken nieuwe kansen op.

Kijk meer naar interesses en drijfveren

Beroepskeuze testen op basis van interesses en drijfveren laten zien dat we de arbeidsmarkt teveel in hokjes hebben opgedeeld. Bart Wille, universitair docent Bedrijfspsychologie en hrm aan de Universiteit van Gent zegt hierover in een interview dat we voorbij de klassieke functieprofielen moeten kijken: “Op de arbeidsmarkt zijn we steeds meer in hokjes gaan denken: we hebben schuttingen opgetrokken tussen functies waar dat eigenlijk niet nodig is.” Hij roept dan ook op de beroepsmogelijkheden van mensen niet te vernauwen, maar ze te verbreden op basis van karaktereigenschappen en interesses.

Hoe krijg je een beeld van iemands interesses en drijfveren?

Veel hrm-professionals zouden die oproep maar wat graag opvolgen. Maar daarvoor moet je wél weten wat iemands interesses en drijfveren zijn. Je kunt ernaar vragen, maar dit levert op zijn best slechts een gedeeltelijk beeld. Door de natuurlijke neiging tot sociaal wenselijk antwoorden kan dit beeld ook nog eens vertroebeld zijn.

Om iemand uitgebreid te laten onderzoeken door een team psychologen gaat te ver. Maar met de online mbo-beroepskeuzetest The Bridge Career van TestGroup krijg je, voor een fractie van de kosten, een minstens zo volledig en overzichtelijk rapport over de persoonlijkheid, interesses en loopbaanankers van je kandidaat.

Online mbo beroepentest

De mbo beroepentest The Bridge Career is een online test. Hij is ontwikkeld door een team waarin zowel mensen uit de praktijk als wetenschappers van de Universiteit Utrecht een grote rol spelen. Dat betekent dat de online mbo beroepentest niet alleen wetenschappelijk gevalideerd (en dus betrouwbaar) is, maar dat hij ook grote waarde heeft op de werkvloer.

De test maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) en geeft inzicht in de carrièrevoorkeuren en loopbaanankers van de kandidaat. De normative-ipsative split technologie zorgt dat het systeem meteen doorheeft wanneer de kandidaat sociaal wenselijk antwoord geeft en stelt extra vragen om te garanderen dat de rapportage niet te manipuleren is. Vraagtekens zetten bij de gerapporteerde scores is daardoor iets uit het verleden.

De online mbo beroepentest telt in totaal 312 vragen. Dat klinkt als een grote uitdaging, maar de praktijk leert dat de meeste mensen in een half uur al klaar zijn met het invullen.

Afnemen mbo beroepentest zonder gedoe

Het afnemen van een online mbo beroepentest is zo makkelijk als maar mogelijk is. Wanneer je besluit een kandidaat een beroepentest aan te bieden (of er zelf een wilt afnemen) vraag je deze aan via de website. 30 minuten later kan de kandidaat de testvragen beantwoorden. Omdat het online is, kiest de kandidaat zelf de tijd en plaats waar hij of zij de test uitvoert.

Het systeem vergelijkt de antwoorden van de kandidaat met de profielen van 232 mbo-beroepen en vertelt of er sprake is van een match. Daarnaast geeft de online mbo beroepentest inzicht in je persoonlijkheid, je competenties en je interesses.

Het resultaat is een waarheidsgetrouwe rapportage die iemands carrièreprofiel duidelijk weergeeft. Met dit rapport in de hand kun je een toekomst uitstippelen.

Online assessments bestellen

Ben je op zoek naar een betrouwbare manier om online assessments of tests te bestellen voor jouw kandidaten? Bezoek onze bestelpagina voor online assessments en bestel gemakkelijk een test per kandidaat. Als je liever een eigen account op ons assessment systeem wilt, kunnen wij dit binnen één dag voor je regelen. Op deze manier heb je volledige controle over de assessments en tests die je aan jouw kandidaten aanbiedt. Met ons systeem kun je snel en efficiënt assessments afnemen, zodat je jouw sollicitatieproces kunt optimaliseren en de beste kandidaten kunt selecteren. Kies voor TestGroup en bestel vandaag nog jouw online assessments.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality