020 - 262 1630

Talent selecteren zonder HRM, kan dat?

woensdag 05 juni 2024

De arbeidsmarkt is overspannen. Als hrm-professional merk je dat elke dag opnieuw. Maar het verhaal dat op 17 april 2022 verscheen in De Telegraaf deed zelfs ons even fronsen.

In het artikel vertelt Raoul Rahimbaks van het bedrijf Fitch Finance dat hij en zijn team al ruim 7 maanden op zoek zijn naar een nieuwe Talent Acquisition Manager.

De onderneming (die zich bezighoudt met business intelligence, data en process automation) heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt en wil het team graag uitbreiden. Het is voor Fitch dan ook erg belangrijk de rol van Talent Acquisition Manager snel in te vullen. Zonder Talent Acquisition Manager wordt het binnenhalen van ander talent immers erg ingewikkeld.

Omdat het bedrijf groeit is het naarstig op zoek naar nieuwe consultants. Die zijn hard nodig om de groeiende stroom opdrachten bij te kunnen benen. Rahimbaks noemt de vacature dan ook een bottle-neck. Zonder nieuwe hrm-professional zal de groei afvlakken, zo vreest Rahimbaks.

De ideale kandidaat voor de functie van Talent Acquisition Manager moet voldoen aan een stevig rijtje functie-eisen, waaronder een Bachelor-diploma en minimaal 7 jaar ervaring in de praktijk.

Daar staat echter een mooi salaris en stevige secundaire arbeidsvoorwaarden tegenover. Ondanks de stevige beloning merkt de CEO van Fitch op dat het moeilijk is mensen te vinden. Volgens hem komt dit doordat veel hr-professionals zich als zzp'er goed kunnen verhuren. “De vraag naar deze mensen is enorm gestegen”, vertelt de CEO aan de Telegraaf: ”dus je kunt mooie uurtarieven vragen. Daar kunnen weinig werkgevers tegenop”.

Toch ziet hij licht, want hoewel hij erkent dat zzp'en op korte termijn aantrekkelijk is, denkt hij dat werk in loondienst op lange termijn verstandiger is. Hij noemt pensioenen en werknemersverzekeringen als groot voordeel.

Moeilijk om personeel over te halen

Hoewel hij ervan overtuigd is dat werk in loondienst interessanter is dan zzp'en, lijkt de ondernemer anderen daar niet van te kunnen overtuigen. Campagnes op LinkedIn en Indeed haalden niets uit. Ook het inschakelen van externe bureaus en het activeren van “het hele interne netwerk” leverden niets op.

Sollicitanten hebben wat te kiezen en gaan vaak voor de bedrijven die opvallen. Wat dat betreft heeft Fitch goede kaarten. Hybride werken is er normaal en de kantoorinrichting is uniek, met handgemaakte en smaakvolle objecten. De ondernemer is vooral trots op de cultuur van de drie P’s: “Persoonlijke groei, professionele ontwikkeling en plezier”, dat is waar het volgens hem allemaal om draait.

Alles op zijn bordje

Het laat zich raden wat er gebeurt wanneer een bedrijf niemand heeft om het werving- en selectietraject op zich te nemen. Dit werk komt op de schouders van de ondernemer. Rahimbaks is echter bedrijfseconoom, geen hrm-professional.

Voor een hrm-professional kan het al lastig zijn een goede inschatting te maken van iemands geschiktheid voor een vacante functie. Voor een finance-professional is dat een haast onmogelijke opgave. In zo een geval heb je een instrument nodig dat je helpt een juiste inschatting te maken, om ervoor te zorgen dat de juiste man of vrouw wordt aangenomen. Dat is altijd belangrijk, al is het maar omdat een bad hire veel kost, maar voor zo een bottle-neck positie helemaal.

Online assessment biedt uitkomst

Een pre-employment assessment biedt een nauwkeurige en betrouwbare beoordeling van de kandidaat. Het biedt je objectieve informatie die je helpt de juiste wervingsbeslissingen te nemen. De meeste assessments zijn erg prijzig en tijdrovend.

TestGroup heeft een online pre-employment assessment ontwikkeld. Dit online assessment heeft een groot deel van het testen en analyseren geautomatiseerd. Met artificiële intelligentie (AI) kijkt het systeem verder dan de competenties en vaardigheden die de kandidaat bezit; het onderzoekt ook of iemand binnen de cultuur van het bedrijf tot zijn (of haar) recht zal komen. De online pre-employment assessment kijkt dus naar het cognitieve (hoofd) en naar de persoonlijkheid (hart) van de kandidaat.

Het online pre-employment assessment is ontwikkeld door mensen uit de praktijk en briljante wetenschappers. Daardoor is de online assessment wetenschappelijk gevalideerd en ongelofelijk betrouwbaar.

Het pre-employment assessment wordt online afgenomen en kost de kandidaat minder dan een uur tijd. Voor werkgevers levert het verbeteringen op aan het wervingsproces, een uitgebreide evaluatie én automatisering.

Wat meet het pre-employment assessment precies?

De test heeft drie verschillende pijlers. De eerste pijler van de test is de persoonlijkheidstest. Deze geeft een kandidaatprofiel op basis van de Big Five, de 16 Jung Types en het veelgebruikte 4-kleurenmodel.

De tweede pijler is de capaciteitentest, die inzicht geeft in de numerieke aanleg, de verbale aanleg, het taalkundig inzicht en het logisch denken van de kandidaat

Het laatste onderdeel is het online interview. Dit interview bestaat uit 3 open vragen. De antwoorden worden door de kunstmatige intelligentie geanalyseerd.

Betrouwbare informatie

Hoewel hrm altijd mensenwerk zal blijven, biedt het online assessment een oplossing voor mensen zoals Rahimbaks. De rapportage van de online pre-employment assessment is voor werkgevers zoals hij onmisbaar. Want met de online test kun je, ook zonder Talent Acquisition Manager, goede personele beslissingen nemen.

Online assessments bestellen

Wil je een online assessment of test voor je kandidaat bestellen? Op de bestelpagina voor online assessments kun je los (per kandidaat) een test voor je medewerker bestellen. Wil je een eigen account op het assessment systeem van TestGroup? Dat kan ook, wij zetten dit binnen 1 dag voor je op.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality