020 - 262 1630

Het Bridge Personality persoonlijkheidstype: INTJ

Al meer dan 15 jaar is The Bridge Personality de meest gebruikte 16 types persoonlijkheidstest door organisaties in Nederland en België. Je kunt kiezen voor losse aanschaf per kandidaat of een abonnement voor meerdere tests, om inzicht te krijgen in de 16 Jung Types (vergelijkbaar met de MBTI® Types).

Persoonlijkheidstype INTJ: Wetenschapper

Wetenschappers (INTJ) hebben over het algemeen een duidelijk beeld van hun toekomst en zijn gemotiveerde organisatoren. Ze willen hun ideeën in praktijk brengen. Ze houden van een complexe uitdaging of situatie, ze zien makkelijk structuur in moeilijke situaties of theorieën. Ze waarderen kennis en vaardigheid bij zichzelf en bij anderen. Ze houden niet van chaos, verwarring, onduidelijkheid of inefficiënt werken. Ze kunnen zich laten leiden door hun onderbuikgevoel in het bedenken van complexe structuren of ideeën voor de toekomst.

Voorkeuren van de INTJ:

 • Onafhankelijk, origineel, en vastbesloten
 • Vermogen om theorieën te vertalen in solide actieplannen
 • Waarderen kennis, kunde en structuur
 • Lange termijn denkers
 • Hebben de lat hoog liggen wat betreft hun prestaties en die van anderen

Hoe kijken anderen naar INTJ's?

Wetenschappers worden vaak gezien als rustig, vastberaden en zelfverzekerd. Ze vinden het niet altijd leuk om conversaties aan te gaan, zeker niet met mensen die ze niet kennen. Ze uiten niet altijd hun meest waardevolle kant, hun creatieve inzichten. Wel komen ze met logische beslissingen, meningen en plannen. Ze worden soms gezien als eigenzinnig, vaak tot hun eigen verbazing. Ze zien zichzelf namelijk als iemand die bereid is een mening te herzien als daar bewijzen of andere goede redenen voor zijn.

Anderen zien INTJ's als:

 • Gereserveerd
 • Ondoorgrondelijk
 • Soms afstandelijk
 • Origineel en onafhankelijk

Valkuilen en ontwikkelpunten van de INTJ

Als INTJ's op een plek terecht komen waar ze hun eigenschappen en talenten niet kunnen gebruiken dan kunnen ze soms:

 • Details of feiten die niet in hun creatieve idee passen over het hoofd zien
 • Afstandelijk en kortaf worden
 • Weinig informatie geven over wat er zich in hun hoofd afspeelt
 • Weinig waardering geven aan andere mensen

Het voelt soms eenzaam aan de top, en voor een Wetenschapper (Type: INTJ), die behoort tot een bijzonder zeldzame en strategisch denkende groep mensen, is dit een bekend gevoel. Wetenschappers vormen een klein deel van de bevolking, slechts twee procent. Het is voor hen vaak lastig om anderen te vinden met dezelfde intellectuele interesse en tactische vaardigheden. Wetenschappers zijn innovatief en vastberaden, ze hebben grootse ambities maar werken het liefst alleen, ze zijn altijd nieuwsgierig maar zullen hun energie nooit zomaar verspillen.

Met de juiste instelling kun je elk doel bereiken

Als kind tonen INTJ's vaak al een natuurlijke dorst naar kennis en worden dan ook wel "boekenwurmen" genoemd. Ze dragen deze titel met trots en genieten van de diepe kennis die ze vergaren. Hoewel Wetenschappers graag kennis delen, geven ze de voorkeur aan het ontwikkelen en uitvoeren van geniale plannen binnen hun vakgebied, in plaats van zich te mengen in minder interessante zaken zoals roddels.

Wetenschappers zijn soms een raadsel voor anderen, ze kunnen omgaan met tegenstrijdigheden die voor anderen niet logisch lijken. Ze zijn tegelijkertijd idealistisch en cynisch, wat tegenstrijdig lijkt. Wetenschappers geloven dat met hard werken en slimheid alles mogelijk is, maar ze zijn ook vaak van mening dat mensen te lui of egocentrisch zijn om werkelijk iets geweldigs te bereiken. Toch weerhoudt een sceptische blik op de realiteit hen er niet van om resultaten te behalen waar ze in geloven.

Sta stevig in je principes

INTJ's stralen zelfvertrouwen uit en hebben vaak een mysterieuze aura. Met hun scherpe inzichten, originele ideeën en sterke logica kunnen ze veranderingen doorvoeren met wilskracht en persoonlijkheid. Het lijkt vaak alsof Wetenschappers elk idee of systeem dat ze tegenkomen willen ontleden en verbeteren, waarbij ze een zekere mate van perfectionisme en moralisme laten zien. Wie niet mee kan komen met hun denkwijze, verliest snel hun respect.

Regels, beperkingen en tradities zijn iets waar Wetenschappers niets van moeten hebben – alles moet in twijfel getrokken kunnen worden. Als Wetenschappers eenmaal een betere manier vinden, handelen ze vaak snel en zelfstandig om hun geavanceerde en soms ongevoelige methoden uit te voeren.

Dit betekent niet dat ze impulsief zijn – Wetenschappers willen rationeel blijven, hoe verleidelijk het einddoel ook is. Ze passen een onbuigzame logica toe op alles en iedereen, en dat is soms juist waar de problemen beginnen.

Wetenschappers zijn zelfverzekerd over de kennis die ze hebben opgedaan, maar sociale vaardigheden zijn vaak niet hun sterkste punt. Kleine leugens of kletspraatjes passen niet bij mensen die op zoek zijn naar waarheid en diepgang, en ze vinden sociale conventies vaak zinloos. Ironisch genoeg voelen ze zich vaak het prettigst buiten de schijnwerpers, waar ze in vertrouwde omgevingen op hun gemak zijn en van nature zelfverzekerd, wat mensen met vergelijkbare interesses aantrekt.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Dankzij de Bridge Ability Suite kunnen wij meer mensen toelaten tot de opleiding.”

Kim Heerkens, Adviseur Capacity Building

DTV Consultants