020 - 262 1630

Loopbaantesten met Holland codes en het RIASEC (RIASOC) model

woensdag 05 juni 2024

Het RIASEC model bestaat uit de Holland codes. Bekende loopbaantesten, zoals The Bridge Career zijn gebaseerd op deze codes. Deze Holland codes zijn persoonskenmerken voor beroepsinteresse (vocational interest) die dr. Holland in de jaren zeventig samenstelde.

The Bridge Career is al 10 jaar de meest gebruikte loopbaantest (mbo/hbo/wo/master) door bedrijven, organisaties en particulieren in Nederland en België. Deze test is beschikbaar als loopbaantest voor hbo en universiteit en als beroepskeuzetest voor mbo.

Loopbaantesten en het RIASEC model

Mensen die taken uitvoeren die ze leuk vinden hebben plezier in hun werk. Het RIASEC model, van psycholoog John L. Holland, bestaat uit de Holland codes. Dr. Holland stelde dat mensen het beste presteren in een werkomgeving die aansluit bij hun voorkeuren. De meeste mensen hebben twee of drie van de Holland kenmerken. Deze twee of drie eigenschappen vormen je “Holland code'' of ''RIASEC code''.

RIASEC is een acroniem (letterwoord) van de eerste letter van de volgende zes persoonlijke kenmerken: Realistic, Investigative, Artistic, Social, Enterprising en Conventional. Volgens Holland kan je iedereen en ook ieder beroep indelen volgens dit RIASEC model. Ben je iemand die hoog scoort op kenmerk SOCIAL, zoek dan een beroep in bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs. De meeste mensen hebben echter een voorkeur voor twee of drie kenmerken. Ook voor de meeste beroepen geldt dat deze worden gekenmerkt door een hoge scoren op twee of drie kenmerken.

Wat is het RIASEC (RIASOC) model en de Holland codes?

Het RIASEC of RIASOC-model van John Holland (1985, 1997) onderscheidt zes brede categorieën waarmee individuen en omgevingen worden beschreven: Realistisch, Intellectueel, Artistiek, Sociaal, Ondernemend en Conventioneel. Volgens Holland bestaat er een ideale overeenstemming tussen de omgeving en het individu. De loopbaantheorie van Holland is een van de meest bekende en meest onderzochte theorieën op dit gebied en wordt vaak gebruikt door loopbaanadviseurs.

Holland beschrijft deze zes categorieën door te verwijzen naar de activiteiten, persoonlijkheidskenmerken en omgevingen die ermee samenhangen. Hieronder geven we een beschrijving van deze categorieën.

 • Het realistische (R) type werkt graag met zaken, gereedschappen, machines, planten en dieren. Hij heeft een goede technische vaardigheid, is handig en geniet van lichamelijke inspanning. Zijn optreden is praktisch en doelgericht. We vinden de realistische persoonlijkheid in beroepen zoals automonteur, bouwkundig opzichter, landbouwer, elektricien en vliegtuigmonteur.
 • Het intellectuele (I) type houdt van studeren en nadenken. Hij onderzoekt graag zaken. Hij kan logisch denken en is vaak goed in wiskunde en natuurkunde. Zijn optreden is verstandelijk, kritisch en nieuwsgierig. De intellectuele persoonlijkheid treffen we aan in beroepen zoals bioloog, scheikundige, natuurkundige, medisch specialist en geoloog.
 • Het artistieke (A) persoonlijkheid is het liefst bezig met creatieve en kunstzinnige werkzaamheden. Hij heeft een rijke fantasie en kan deze vormgeven in beeldende kunst, literatuur of muziek. Zijn gedrag is gevoelig, origineel en individualistisch. De artistieke persoonlijkheid komen we tegen in beroepen zoals componist, musicus, kunstschilder, binnenhuisarchitect, toneelspeler en schrijver.
 • Het sociale (S) type voelt zich aangetrokken tot werk waarbij ze veel met mensen werken, zoals in de dienstverlening en hulpverlening in het onderwijs. Hij beschikt over goede communicatievaardigheden, is een goede luisteraar en kan zijn eigen gedachten en gevoelens goed uiten. Hij is tactvol, zorgzaam en gericht op de ander. Dit type mensen vinden we terug in beroepen zoals leraar, maatschappelijk werker, psychotherapeut, logopedist en sociaal raadsman.
 • Het ondernemende/enterprising (O of I) type voelt zich aangetrokken tot werk in de handel, politiek of bestuur. Hij is goed in het geven van leiding en organiseren, en weet anderen gemakkelijk te overtuigen. Hij is actief, zelfverzekerd en dominant. Dit type mensen vinden we terug in beroepen zoals verkoper, bedrijfsleider, tv-programmaleider en bankdirecteur.
 • Het conventionele (C) type is het meest comfortabel met bureauwerk. Hij houdt van duidelijkheid en houdt van regelmaat. Hij beschikt over administratieve vaardigheden. Hij kan zeer precieze werkzaamheden verrichten en is op de hoogte van de regels. Zijn gedrag is gepast en betrouwbaar. Het traditionele persoonstype treffen we aan in beroepen zoals accountant, secretaris, belastingadviseur, bankmedewerker en wiskundige.

Het RIASEC model in het Bridge Career rapport

Bepaal je Holland code en vindt zo een beroep dat je interessant vindt

Er zijn dingen die je leuk vindt om te doen, los van je werk of de titel van je functie. Misschien wil je je wel omscholen in een richting die jij leuk vindt. De sleutel tot het vinden van een loopbaan die je voldoening geeft is het bekijken van beroepen aan de hand van je basis interesses. Zo zou een artistiek (Artistic) type gek worden van hele dagen op kantoor zitten en de boekhouding doen. Een sociaal (Social) persoon kan weer moeite hebben om alleen te werken in een omgeving zonder directe collega's. Om deze reden kunnen loopbaantests of beroepskeuzetests waardevol zijn. Loopbaantesten zijn ook geschikt voor reorganisaties, wanneer voor medewerkers een passen nieuwe functie gevonden moet worden.

Hoe gebruikt The Bridge Career loopbaantest de Holland Codes ?

Als je The Bridge Career invult, krijg je een loopbaanrapport waarin jouw RIASEC of Holland code staat vermeld. Deze code bestaat uit 3 letters waarop jij het hoogst scoort. Bijvoorbeeld: IAR, jouw hoogste score is dan Investigative (I), gevolgd voor Artistic (A) en dan Realistic (R).

 • Realistic: praktisch, fysiek, concreet, machines en gereedschap;
 • Investigative: analytisch, wetenschappelijk, onderzoekend, denker;
 • Artistic: creatief, origineel, onafhankelijk, inventief, media, grafisch en tekst;
 • Social: coöperatief, ondersteunend, verzorgend, onderwijzend;
 • Enterprising: ondernemende omgevingen, leiderschap, overtuigend, status;
 • Conventional: detailgericht, georganiseerd, geordend.

De Holland-code (RAISEC-code) in het Bridge Career rapport

Zoek je een loopbaantest?

De Bridge Career is de loopbaantest van TestGroup. Deze test maakt gebruik van twee loopbaanmodellen: de RIASEC codes van Holland en de loopbaanankers van Schein. Met deze test krijg je inzicht in je carrière voorkeuren en loopbaanankers. The Bridge Career maakt gebruik van de normative-ipsative split technologie ®, die met succes wordt toegepast in de persoonlijkheidstest van TestGroup: The Bridge Personality. Deze techniek zorgt ervoor dat de test niet te manipuleren is, waardoor je waarheidsgetrouwe informatie krijgt over je carrière voorkeuren.

Voorbeeldrapport van de loopbaantest

 • Download hier een voorbeeldrapport van The Bridge Career (hbo/wo-versie).
 • Download hier een voorbeeldrapport van The Bridge Career (mbo-versie).

Vraag hier meer informatie aan over loopbaantesten:

Wil je meer weten over het gebruik van de The Bridge Career en loopbaantesten? Je kunt hier contact met ons opnemen.

RIASEC loopbaantest bestellen

Je kunt The Bridge Career (voor mbo of voor hbo/wo) bestellen op de bestelpagina.

Video: The Bridge Career

Met The Bridge Career vind jij de antwoorden op je loopbaanvragen. The Bridge Career is de meest uitgebreide professionele loopbaantest van Nederland en daarbuiten. The Bridge Career onderzoekt je voorkeuren voor alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Dit wordt continu up-to-date gehouden zodat je een beroep kunt kiezen dat van deze tijd is. Er is ook een mbo-versie beschikbaar.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“De online assessments van TestGroup zijn een echte meerwaarde in het proces om de juiste mensen te vinden.”

Dietske Koolhaas - Manager Talent & Acquisition

Ervaring van Vibe Group met The Bridge Personality